Tudtukon kívül csaltak az 50 méteres úszószámok versenyzői

Takács Krisztián rio 2016, olimpia 2016, Rio de Janeiro, Brazil, Brazília, XXXI. nyári olimpiai játék,
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Takács Krisztián a riói nyári olimpia férfi 50 méteres gyorsúszás versenyszámának előfutamában a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 11-én. Takács Krisztián nem jutott be az elődöntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Amikor csak egy hosszt kellett úszni, a felső pályán versenyzők komoly előnybe kerültek ellenfeleikkel szemben a riói úszószámokban, mert őket egy áramlat segítette. Az 50 méteres számokban durván taroltak a 4–8. pályán versenyzők.
Vágólapra másolva!

„Az áramlat ereje sok esetben jelenthette a különbséget a dobogó és a futottak még kategória között” – ismertette vizsgálatának eredményét Barry Revzin, a SwimSwam által felkért szakértő.

Revzin arra jutott, hogy

amikor több hosszt úsznak a versenyzők, akkor ez a tényező kiegyenlítődik,

hiszen visszafele úszva megfordul a hatás, de az 50 méteres számokban, amikor csak egy hosszt kell úszni, nagy előnyben voltak a 4–8. pályán indulók.

Takács Krisztián nem jutott elődöntőbe 50 gyorson - a 2-es pályáról Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Guardian a cikkében hozzáteszi, hogy az 50 méteres számokban, minden úszásnemet figyelembe véve

mindössze egyetlen érmet szereztek olyan úszók, akik az 1–4. pályán versenyeztek:

az amerikai Anthony Ervin úszta le a természet erőit.

Már Barcelonában is volt gond

Ez egyébként nem újdonság, a 2013-as barcelonai világbajnokság idején is akadtak hasonló gondok a medencékkel, és mivel Rióban is kiszúrták a dolgot az edzők, hasonló tesztet végeztek el: egy üres flakont dobtak a vízre, és a rá ható erőket mérték, de a kísérlet nem mutatta ki, hogy áramlatok lennének a medencében.

Molnár Flóra (b) rajtol a riói nyári olimpia női 50 méteres gyorsúszás előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

És hogy mennyit számít egy akármilyen apró áramlat is? Az 50 méteres gyorsúszás női döntőjében 0.16 másodperc volt az olimpiai bajnok és a 6. helyezett versenyző között. Ez nagyjából egy ujjperc a benyúlásnál.