Nagy dunai gyerek vagyok, de ilyennel még nem találkoztam

Molnár Péter
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Molnár Péter a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének előfutamában a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. Molnár Péter a harmadik lett, így bejutott a középfutamba. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az egyik kajak négyes megmutatta, micsoda erő rejlik benne, a másik viszont nem bírt a hullámokkal. A nők hozták magukat, és így drukkolhatunk nekik a szombati döntőben, a férfiak viszont elvéreztek. A Vasbányai, Mike kenu páros is döntőbe jutott, értük is szurkolhatunk.
Vágólapra másolva!

Férfi kajak egyes 200 méteren az ugyanezen a távon párosban Tótka Sándorral egy negyedik helyet begyűjtő Molnár Péter indult, aki két Eb-ezüstérmet már nyert korábban a legrövidebb versenyszámban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt.

Molnár az előfutamban harmadik lett, így kellett lapátolnia a középdöntőben is, ahol nem kapta el igazán jól a rajtot, és később sem sikerült előrébb jutnia, így hatodik helye B döntőt ért.

Nem az egyesre készült, de ettől még bosszantotta, hogy a körülmények így megnehezítették a dolgát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez lenne a síkvízi kajak?

"Megmondom őszintén, nagyon dühös vagyok, síkvízi kajakról beszélünk, de csak a kapuk hiányoztak a pályáról, mert a körülmények a szlalomkajakot idézték. Nagyok voltak a hullámok, vagy két percig ott tartottak minket a rajtgépben, és ráadásnak még a lapátommal is gondok adódtak. Régen nem versenyeztem egyesben, és a párosra fókuszáltunk, egy vis maior helyzet adódott, így kaptam meg a lehetőséget, hogy egyesben is versenyezzek, úgyhogy csalódottság nincs bennem. Főleg, hogy a párosban szerzett negyedik hely olyan élményt okozott, ami még mindig kitart. Persze sportolók vagyunk, és jó lett volna éremmel távozni párosban, nagyon kevés hiányzott hozzá, de azt vallom, hogy az élet néha ad, néha pedig elvesz. A tavalyi vb-döntőben elég rendesen adott, és most jött el az idő ezek szerint, hogy visszavegye az akkori előleget" - nyilatkozta Molnár.

Gyengén mentek, de döntősök

A kenu párosok 1000 méteres számában a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó volt már világbajnok és kétszer vb-ezüstérmes, ráadásul a nagy riválisok közül dopping miatt a fehéroroszok és az oroszok is kiírták magukat a mezőnyből. Éppen ezért reménykedtünk abban, hogy megmutatják a többieknek, mit tudnak, de az előfutamban a németektől meglehetősen lemaradva a harmadik helyen zártak.

A középdöntőben nem volt kérdés, hogy meglesz a döntős hely, mert elég volt azt a mozambiki kettőst megelőzni, amely nagyjából 70-80 méteres hátránnyal követte a többieket. Valami azonban nem stimmelt, mert Vasbányaiék a középdöntőben sem hasítottak úgy, ahogy szoktak, és a futam után nem is akartak értékelni, csak annyit üzentek, hogy ez egy nagyon rosszul sikerült verseny volt.

Szabó öt egységet tart esélyesnek

A női kajak négyes viszont hozta, amit vártunk, és egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha máshoz kerülne az arany. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina egység olyan fölénnyel oktatta a mezőnyt, ahogy korábban Kozák nyert 500 egyesben, és futamgyőztesként egyből a szombati döntőbe került.

A bemelegítés tökéletesen sikerült, jöhet a döntő Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Számítottunk rá, hogy a németek szépen elengedik a futamot, de úgy éreztem, hogy az első felében azért próbálkoztak. Az elején megnézték, hogy mennyit tudnak, de már akkor is elég magabiztosnak éreztem magunkat, és nagyon jó volt a mozgásunk, nagyon együtt vagyunk most. Az előfutamból semmit nem lehet leszűrni, legalább öt olyan hajó van, ami nagyon erős, és mindenkit komolyan kell venni, de magunkra kell csak összpontosítani" - nyilatkozta a négyes vezérevezőse, Szabó Gabriella.

Pozitív energiával töltik egymást

Akit megkérdeztünk, hogy ilyenkor hogy telik a döntőig hátralévő idő, hogy ilyenkor együtt töltik-e, vagy külön, és mennyit beszélnek a versenyről. "Ilyenkor nagyon tudjuk egymást motiválni, és csak pozitív energiával töltjük egymást. A versenyre mindent megcsináltunk, nagyon szépen fel tudtunk készülni minden szituációra, itt van ez az erős hátszél, de ebben is nagyon jól tudunk evezni. Úgyhogy tényleg csak arra kell figyelnünk, hogy szombaton tökéletesen be tudjuk osztani a sikert".

A női négyes tehát favoritként várhatja a finálét, ugyanaz azonban nem mondható el a férfiakról, akik nem jutottak be a döntőbe. Pedig 1988 óta csak Pekingben nem végzett az első két hely valamelyikén a négyes. Most a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású egység az előfutamában az ötödik lett, de ennél jobbat sajnos a középdöntőben sem tudott produkálni, ami azt jelenti, hogy a B döntő maradt szombatra.

Belülről rettenetesen rossz volt

"Teljesen egységesnek éreztem magunkat, amennyire ilyen vízen egységesnek lehet egy kajak négyest. Lehet, kívülről nem így látszódik, de belül nekünk rettenetesen rossz volt. Nem is tudom, mintha hullámvasúton ültünk volna, egyszer fenn, egyszer lenn. Nagy dunai gyerek vagyok, de versenyen ilyennel még nem találkoztam. Egyébként nagyon jó formában jöttünk ki, amit tudtunk, azt kihoztuk a négyesből és az időből, szoros versenyben maradtunk alul. Jót mentünk, de ez most ennyit ért" - nyilatkozta Hufnágel.

Megtették, amit tudtak, most ennyire volt elég Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vele a négyes mellett párosban is induló Ceiner úgy érezte, hogy nem tud két értelmeset húzni, pedig korábban is volt már olyan versenye, ahol hasonló hullámok voltak. "Az az egyik dolog, hogy ez kizökkenti az embert, a másik meg, hogy a finom, apró mozdulatokat ilyenkor nem lehet kivitelezni. Ez egy kaparás volt".

Az egész év macerás volt

Ez a négyes gyakorlatilag pár héttel az olimpia előtt állt össze, amikor kiderült, hogy Dombvári Bence a doppingügye miatt nem lehet ott Rióban. A helyére bekerülő Somorácczal kiegészülve aztán a válogatón legyőzték az olimpiai és vb-ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyest, így megdolgoztak azért, hogy itt legyenek az olimpián.

"Ha az egész évet nézzük, már az is elég macerás volt, számomra is, mindenki számára is. Nem lehetett tudni, hogy kint vagyunk-e, ki lesz benne a négyesben, nem volt túl sok időnk, de ezt kellett megoldani. Nem okozott gondot, hogy olimpián vagyunk, próbáltam ugyanúgy ráhangolódni, mint bármelyik másik nemzetközi versenyre, pluszmotivációt sem éreztem, de hátrányát sem".

Szombaton két magyar egységnek szurkolhatunk, 14.22-től a kenu párosok 1000 méteres döntőjében a Vasbányai, Mike duónak, 14.47-től pedig a női kajak négyesnek.

"A női négyes nagyon jó pályát ment. Nem is evezték ki magukat teljesen, technikailag tényleg egyben voltak" - mondta a szövetségi kapitány, Storcz Botond a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina egységről, melytől sokat vár a szombati fináléban. "Kozák Danuta egyesben megvédte olimpiai bajnoki címét, így most azt mondanám, hogy a négyesen a sor, hogy ugyanezt tegye. Molnár Péternek és a férfi kajak négyesnek sajnos erre volt elég a teljesítménye, így nem tudtak A döntőbe kerülni.

Storcz nem volt elégedett a Vasbányai, Mike kenu párossal, akikről azt mondta, nem tetszett neki a hozzáállásuk. "Így nem lehet. Ők egyértelműen éremesélyesek. Fel kell őket rázni, csak azt lehet, hogy holnapra elfelejtenek minden eddigi rossz, negatív élményt, tapasztalatot, amit összehoztak, többek között ebben a középfutamban, és félre tudják tenni az időjárási körülményeket, amelyek egyébként mindenkit ugyanannyira zavarnak, csak ők lelkileg szerintem rosszabbul élték meg, mint mások. Csak rajtuk múlik."