Rióban is lezajlott egy iráni forradalom

Kimia Alizadeh Zenoorin, tévvandó, tekvondó, olimpia, Rio 2016
Iran's Kimia Alizadeh Zenoorin celebrates after winning against Sweden's Nikita Glasnovic in their women’s taekwondo bronze medal bout in the -57kg category as part of the Rio 2016 Olympic Games, on August 18, 2016, at the Carioca Arena 3, in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Történelmi pillanat résztvevői lehettek azok, akik látták a női tekvandósok 57 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit a riói olimpián. A brit Jade Jones és a spanyol Eva Calvo Gómez mögött ugyanis Kimia Alizadeh Zenoorin lett a bronzérmes, aki első iráni nőként szerzett olimpiai érmet.
Vágólapra másolva!

Iránban nem könnyű nőként érvényesülni, a szigorú vallási szabályok és a szokásjog miatt egyáltalán nem meglepő, hogy női sportoló még sohasem nyert olimpiai érmet.

Egészen mostanáig: Rióban a női tekvandósok 57 kilogrammos súlycsoportjában Kimia Alizadeh Zenoorin lett a bronzérmes.

Kimia Alizadeh Zenoorin Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

„Boldog vagyok, hogy történelmet írtam ezzel a bronzéremmel, remélem, ezzel megnyitottam az utat a többi iráni nő számára is. Szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek és az edzőmnek, akik mellettem álltak. Remélem, a következő olimpián lesz aranyérem is” – nyilatkozott.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az 1979-es forradalom óta kevés iráni nő indulhatott ötkarikás játékokon, az első Lida Fariman sportlövő volt 1992-ben.