A női négyesünk hátát nézte a kajakos mezőny

Kozák Danuta; Csipes Tamara; Fazekas-Zur Krisztina; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Elöl Szabó Gabriella, mögötte Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének előfutamában a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. A kvartett megnyerte a futamot és bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A női kajak négyes 500 méteren és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes 1000 méteren bejutott a szombati döntőbe a riói olimpián. A kajakos Molnár Péter 200 méteren és a férfi kajak négyes 1000 méteren a B döntőben folytathatja.
Vágólapra másolva!

A pénteki kajak-kenu versenyeket egyre erősödő szélben, így egyre nagyobb hullámok között rendezték a Rodrigo de Freitas Lagúnában. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női kajak négyes – amely Londonban még Csipes helyén Kovács Katalinnal győzött – futamgyőztesként,

a mezőnyt majdnem egy hajónyival verve jutott be a döntőbe.

A Vasbányai, Mike férfi kenu kettesnek is sikerült a döntőbe kerülés, de nem ilyen meggyőzően. A KSI SE kettőse 2013-ban világbajnok volt ebben a számban, tavaly és tavalyelőtt pedig ezüstérmes lett, de már az előfutamban látszott, hogy valami nem stimmel, hiszen esély sem volt a rögtön döntőt érő első hely megszerzésére. A középdöntőből a páros végül a futamgyőztes ukránoktól több mint 17 másodperccel lemaradva lépett tovább.

Elöl Szabó Gabriella, mögötte Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina Forrás: MTI/Kovács Tamás


A kajakos Molnár Péter 2008-ban és 2011-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt ebben a számban, de az utóbbi időben inkább a párosra helyezte a hangsúlyt – csütörtökön szerzett is egy negyedik helyet Tótka Sándorral párban. Molnár harmadik lett az előfutamban, a középfutamban pedig hatodik, ez csak a B döntőre volt elég.

Molnár Péter egyébként a riói játékok kezdete előtt három nappal került be az olimpiai csapatba Tótka Sándorral együtt a doppinggyanúba keveredő Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett.

Nem bírták a hajrát

A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású kajak négyesnek esélye sem volt az élen zárni az előfutamban, ahonnan a győztes egyből a fináléba került. Végig a mezőny második felében haladt a hajó, és a középfutamban sem tudott javítani: egy ideig harcban volt a harmadik helyért, de a hajrát nem bírta, csak ötödik lett.

Szombaton magyar idő szerint 14.22 órakor lesz a C-2 1000 méter döntője, és 14.47-kor a női kajak négyeseké.