Pars az éremtől is messze volt, történelmi győztes kalapácsvetésben

Pars Krisztián
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Pars Krisztián a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi kalapácsvetésének döntőjében az Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A címvédő Pars Krisztián hetedik helyen végzett a kalapácsvetés riói döntőjében. A győztes Dilsod Nazarov lett, aki Tádzsikisztán első olimpiai aranyát yerte.
Vágólapra másolva!

Furcsa ezt leírni egy címvédő esetében, de féltettük Pars Krisztiánt a kalapácsvetés selejtezője előtt. A négy évvel ezelőtt, Londonban 80,59 méterrel aranyérmes atléta idén a Gyulai-emlékversenyen csak 70,74-et dobott, ami nem tett jót az idegrendszerének.

Meg lehet érteni,

emlékei szerint gyerekként volt utoljára ilyen eredménye,

most viszont alig egy hónappal az olimpia előtt járt így. Parsnak idén a februárban elért 77,38 a legjobb eredménye, aztán április elején átesett egy lovaglóizom-műtéten, és a felépülése után nem tudott 74 méter fölé kerülni - egészen a riói selejtezőig, ahol 75,49-cel stoppolt le magának egy helyet a döntőben.

Pars még június elején azt nyilatkozta, hogy az olimpiai arany közte és Fajdek között dől el,

a lengyel azonban hiába rendelkezett a tíz legjobb idei dobással, a selejtezőben 72 méterrel szerénykedett, majd után zokogva kért bocsánatot, magyarázatként azt nyilatkozva, hogy a teste nem engedelmeskedett.

Messze volt az érem Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Parsnak a selejtező után két problémája volt, az egyik, hogy a műtétje miatt még nem találta a megfelelő sebességet, a másik pedig az, hogy a sportágnak szerinte a doppingügyeivel a legtöbbet ártó fehérorosz Ivan Tyihon még itt lehet a mezőnyben - ráadásul jól is dobott a selejtezőben.

És erősen kezdte a döntőt is, 76,13-at dobott elsőre,

Pars meg telibe trafálta a 75 métert jelző szalagot, amiből hivatalosan 74,77 lett. Az első kört Pars a harmadik helyen zárta, mert az utolsóként dobó tádzsik Nazarov 76 méter fölé hajította a kalapácsot.

Aztán Tyihon nyomta le a többiek harci kedvét, másodikra 77,43-ig jutott, és bár Pars is 75 fölé került 15 centivel, a harmadik kört a negyedik helyről várta, mert Nazarov (77.27), és a katari el-Szejfi (75,40) is bekúszott elé.

Tádzsikisztán első olimpiai bajnoka

Sőt, a harmadik sorozatban a mexikói Del Real is (76,05), így Pars hiába javított harmadszorra is, amikor 75,28-nál esett le a szer. A harmadik kör végén

Nazarov jelentkezett egy 78,07-es dobással, amivel átvette a vezetést Tyihontól.

A döntő második felére a tizenkettőből nyolcan maradtak, Pars az ötödik helyről kezdte a folytatást, de negyedik és ötödik kísérletével sem tudott javítani, így a szlovák Lomnicky miatt visszaszorult a hatodik helyre. A tavalyi vb-ezüstérmes Nazarov viszont nagyon közel hozta Tádzsikisztán első olimpiai aranyát, amikor 78,68-cal megerősítette a vezetését.

Maradt a 7. hely Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó sorozatban sajnos a lengyel Nowicki is előhúzott egy nagy dobást (77,70), Parsnak viszont a 75,28 maradt, amivel eldőlt, hogy hetedik lett. Az élen már nem történt változás, Nazarov Tádzsikisztán első olimpiai bajnoka lett, mögötte Tyihon lett az ezüstérmes, a lengyel Nowicki pedig a harmadik.

férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok:
1. Dilisod Nazarov (Tádzsikisztán) 78,68 m
2. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 77,79
3. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 77,73
....7. Pars Krisztián 75,28