Bulizok, majd készítek egy bakancslistát - visszavonul Bolt, a legnagyobb

FÉRFI 4X100 MÉTER SÍKFUTÁS, JAMAICA, USAIN BOLT
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 19: Usain Bolt of Jamaica competes on his way to winning ahead of Aska Cambridge of Japan and Trayvon Bromell of the United States in the Men's 4 x 100m Relay Final on Day 14 of the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium on August 19, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kilencedik olimpiai aranyérmét a 4x100 méteres váltó tagjaként Rióban megnyerő Usain Bolt szerint az újabb elsőséghez már nem kell magyarázat.
Vágólapra másolva!

"Tessék, megmondtam, hogy én vagyok a legnagyobb. Amikor megkaptam a stafétabotot, már tudtam, hogy nyerni fogunk" - közölte a jamaicai sztár, aki hetven méternél ki is nézett az órára. "Megkönnyebbült, boldog és büszke vagyok, hogy valóra vált az álmom. Most ünneplés következik késő estig."

Esélye nem volt senkinek utolérni Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/David Ramos

Ha a vasárnap a 30. születésnapját üneplő sprinter - ahogy korábban jelezte - jövőre visszavonul, úgy ez volt az utolsó futása olimpiánjátékokon. A 4x100-as győzelem után ismét megerősítette, hogy nem lesz ott Tokióban.

"Persze vegyesek az érzelmeim, biztosan hiányozni fog a sport és az olimpia, hiszen ez a legnagyobb színpad, de már megtettem mindent, amit tehettem.

Most először nyaralni megyek, kipihenem magam, majd készítek egy új bakancslistát"

- utalt arra, hogy átgondolja, mit szeretne hátralévő életében csinálni.

Váltótársa, Asafa Powell szerint Bolt olyan sok mindent ért el, hogy azt nehéz felfogni. "Ő egy nagyszerű sportoló, egy legenda" - tette hozzá.

A váltóban futott utoljára? Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Shaun Botterill

Az ezüstérmes japán váltóból a jamaicai apától és japán anyától született Aszka Kembridzs szerint Bolt teljesítménye egyszerűen fantasztikus. "Nagyon büszke vagyok, hogy ellene versenyezhettem" - mondta a vágtázó, akit "japán Boltnak" is neveznek.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint Bolt pályafutásához nem lehet mit hozzáfűzni, mert "egy zseniről van szó".

A jó és a nagyszerű sportoló közt a különbség, hogy a nagyszerűek sokáig fenn tudják tartani teljesítményüket, Boltnak ez sikerült."

Indulhat a buli Forrás: AFP/Damien Meyer

Bolt 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Rióban is triplázott, ezzel feljött a legeredményesebb olimpikonok örökranglistájának hatodik helyére.

A jamaicai sztár a két sprintszám világcsúcstartója, előbbiben háromszoros, utóbbiban négyszeres világbajnok, és a váltóval is nyert négy vb-t.

Hogy kivel ünnepelt Bolt? Valószínűleg ezzel a jamaicai bombázóval.