Olimpiát nyert, azonnal visszavonult a világklasszis kézis

Irina Bliznova, olimpia, Rio 2016, kézilabda
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 18: Irina Bliznova #24 of Russia reacts to a goal during the Women's Handball Semi-final match against Norway at the Future Arena on Day 13 of the 2016 Rio Olympic Games on August 18, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Sam Greenwood/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Története egyik legnagyobb sikerét aratta az orosz női kézilabda-válogatott, amely veretlenül megnyerte a riói olimpiát. A csapat jobbátlövője, Irina Bliznova a finálé után bejelentette visszavonulását.
Vágólapra másolva!

2009 után ismét komoly világversenyt nyert az orosz női kézilabda-válogatott, amely a csoportkört százszázalékosan megnyerve előbb Angolát, majd a legjobb négy között hosszabbításban a címvédő Norvégiát legyőzve bejutott a fináléba.

Ott Franciaország ellen végig vezetve 22-19-re nyert, és a pekingi ezüstöt felülmúlva olimpiai bajnok lett.

Irina Bliznova Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sam Greenwood

A meccset követően a 29 éves jobbátlövő, Irina Bliznova bejelentette visszavonulását.

"A mérkőzés előtt úgy döntöttem, hogy ha megnyerjük az aranyat, akkor ez lesz pályafutásom utolsó mérkőzése. Nyertem már világbajnokságot, volt egy ezüstöm a pekingi olimpiáról, a riói elsőség a karrierem csúcsa. A véleményem már nem változik meg, az aranyérmet a rajongóim és a családom mellett jó barátnőmnek, Ludmila Posztnovának ajánlom. Nagyon sajnálom, hogy nem tudott eljönni Rióba és nem osztozhattunk együtt a sikeren" – nyilatkozta Bliznova az Izvesztyijának.

Tatjana Jerokina ünnepel Irina Bliznovával Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sam Greenwood

Bliznova 2002 óta a Lada Toljattiban szerepel, csapatával ötször volt bajnok, nyert EHF-kupát (2012), volt Bajnokok Ligája- (2007) és KEK-döntős (2016). A válogatottal 2005-ben és 2007-ben világbajnok, 2006-ban Európa-bajnoki ezüstérmes volt, és tagja volt a Pekingben olimpiai 2. csapatnak is.