Társoldalunk:

Amerika-ellenes hangulat van a NOB-on belül

2016.08.22. 14:18

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság berkein belül kezdődő Amerika-ellenes hangulatot lehet érzékelni, és ennek akár a 2024-es Los Angeles-i pályázat is áldozatul eshet – vélik bizonyos NOB-tagok.

Az amerikai nagyváros három európai kandidálóval, Budapesttel, Párizzsal és Rómával van versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő nyári játékok rendezési jogáért, és a nevük elhallgatását kérő megkérdezettek szerint több NOB-tag is tiltakozó szavazatot adhat majd le jövő szeptemberben az Egyesült Államok, így Los Angeles ellen.

Az Amerika-ellenes hangulat alapja – mondják a nem orosz források –, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállalt az oroszok elleni doppingvádak megfogalmazásában, és ez nagyon sokat rontott a riói játékok felvezetésén, egyben elhomályosította a NOB márkanevet.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia kabalája, SamForrás: AFP/Georges Bendrihem

"A Los Angeles-i pályázatra ez mindenképpen hatással lesz" – mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik, anonimitást kérő NOB-tag.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) azt szerette volna, ha a teljes orosz küldöttséget kitiltják a riói játékokról, noha az amerikai küldöttségben több olyan sportoló is helyet kapott, aki korábban doppingvétséget követett el. Az oroszok teljes kitiltására végül nem került sor, de sok versenyzőjük – köztük szinte a teljes atlétaválogatott – nem lehetett ott a vasárnap zárult olimpián.

Nem tudják, hányan osztják a véleményüket

A nyilatkozók arra nem tudtak válaszolni, hogy a 98 NOB-tag közül hányan lehetnek hasonló véleményen, mint ők. A pályázók között gyakran néhány szavazat dönt, és a voksokat erőteljesen befolyásolja a politika. Az oroszoknak három tagjuk van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

Casey Wasserman, a Los Angeles-i pályázati csapat vezetője ugyanakkor úgy véli: nem lenne értelme ellenük szavazni egy olyan vizsgálat alapján, amely teljesen független az ő kandidálásuktól. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es házigazdáról.