Így sírtak, nevettek és váltak hőssé a magyarok Rióban

Kapás Boglárka rio 2016 olimpia úszás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. A bronzérmes Kapás Boglárka küzd könnyeivel a női 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetése után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Vágólapra másolva!
Az olimpia rendkívüli érzelmi próbatétellel is jár, amit a kritikus pillanatokban sokszor nagyon nehéz elviselni. A sportolók összeomlanak, sírnak, máskor katartikus örömöt élnek át. Az Origo helyszíni tudósítói összeszedték a legemlékezetesebb magyar vonatkozású pillanatokat a vasárnap véget ért riói olimpiáról.
Vágólapra másolva!

Öt sírás

Rettenetesen fájdalmas egy nagy vereség után az élete versenyére négy évet – vagy még többet – készülő, ám ott hibázó, kieső, várakozáson alul teljesítő sportolót kérdezni.

Csoknyai László igazán nem tehetett a vereségéről, elvégre a 81 kilós cselgáncsosok legjobbját, a világbajnok japán Nagasze Takanorit kapta ellenfélnek rögtön az első meccsén. Félidőig nem talált rajta fogást a japán, ám végül csak behúzta a meccset. Csoknyai egyszerűen képtelen volt úrrá lenni a csalódottságán, csak úgy ömlött belőle a szó: „nem szolgáltam rá a bizalomra, nagyon csalódott vagyok. Nem azért, ahogy kikaptam, de miért nem egy későbbi meccsen? Nem vagyok egy szerencsés ember, nem tudom, miért. Totálisan félretettem a családomat, csak magammal foglalkoztam, és azzal, hogy itt legyek ezen az olimpián, maximálisan felkészülve.

Ezt meg tudom csinálni úgy is, ha teljesen mással vagyok elfoglalva, és nem csak a sporttal. Úgy étkezem, úgy kelek, úgy edzem, úgy alszom, ahogy kell, mit csináljak még? Nem jár ezek szerint a siker. Nekem bele kell törődnöm, hogy ez a sorsom.”

Csoknyai László Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Együtt néztük a szerbek magyar kajakosával, Benedek-Ruzicic Dalmával az ő sorsáról is döntő, harmadik középdöntőt, mely közben meg volt róla győződve, hogy ki fog esni. Dalma hiába nyert hét világ- és Európa-bajnoki címet, a bivalyerős magyar mezőnyből egyszer sem tudott kijutni az olimpiára. Az álma a döntő volt, és nagyon úgy tűnt, hogy lecsúszik róla, mivel harmadik lett a középfutamában, aztán leállt a szél.

Úgy néz ki, hogy ez fog történni, mert most kezd elmenni a szél. Szerintem ez a szabály, hogy a két legjobb harmadik jut tovább, egy baromság. De még reménykedem, hogy hátha a következő középfutam harmadik helyezettjénél jobb időm lesz” – mondta könnyezve, majd kiderült, hogy ha hajszállal is, de sikerült elérnie a döntőt, ahol végül hetedik lett.

Az öttusázó Földházi Zsófia három héttel az olimpia előtt sérült meg,

fáradásos törést szenvedett, de mindenképp indulni akart Rióban. A középmezőnyben versenyzett, csak az utolsó számban csúszott vissza a 27. helyre. Szemmel láthatóan komoly fájdalmakkal jött ki nyilatkozni, húzta a lábát, megfeszültek az arcizmai. Az első olimpiáját teljesítő sportoló mégis csillogó szemekkel beszélt arról a „tapasztalatról és szeretetről, amit ad az öttusa-társadalom. Nagyon jó úgy versenyezni, hogy az ember kap egy-egy mosolyt vagy hátba veregetést, hogy fel ne add egy pillanatra sem. Ebből a helyzetből kihoztam a legtöbbet.

Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát – mondja a dal, és tényleg. A párbajtőrözők döntőjében Imre Géza már 14-10-re is vezetett a dél-koreai Park ellen, egy együttes találat hiányzott neki az aranyhoz, végül azonban 15-14-re kikapott. A csarnokban a magyar szurkolók megszólalni sem tudtak a döbbenettől. Imre Géza levonult a pástról, majd mielőtt a tv-kamerákhoz ért volna, a folyosó egyik félhomályos zugában Kőrösi Marianna vállára borult, és zokogásban tört ki.

– mondta néhány perccel később. 20 évvel korábban az atlantai olimpián is dobogóra állt egyéniben, harmadik lett. Csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban. A csapat most is segített: remek vívással bronzérmet szerzett, menet közben Imre Géza koreaiakkal is küzdött – és nem tudott volna ott helytállni, ha nem teszi túl magát gyorsan az egyéni döntőn.

Imre Géza Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Janics Natasa éppen fordítva volt vele, mint Imre Géza, azaz teljesítette a futamát, nyilatkozott mindenkinek, majd amikor végzett a kötelezettségével, az egyik stábtag vállára borulva sírva fakadt, és azt motyogta: „mit fognak majd mondani otthon?” A háromszoros olimpiai bajnok nem jutott döntőbe K-1 200 méteren, és ezt nem tudta megemészteni, pedig a gerincműtétje után az is csoda, hogy vissza tudott térni a legmagasabb szintre. Janicsot a korábbi sikerek után aligha dobja fel egy B döntő, de becsületére legyen mondva, másnap ismét kajakba szállt, és megnyerte a kilencedik helyért rendezett futamot.

Öt mosoly

Kozák Danuta Rióban három aranyérmet nyert, így már ötszörös olimpiai bajnok. Az Origo félkomoly kérdésére, miszerint elégedett-e a három aranyéremmel, Kozák felnevetett, és közölte: „nem! De, persze. Nem is tudtam volna, és nem is akartam volna több számban indulni, ez bőven elég volt, nagyon kellett koncentrálni, hogy ez a három meglegyen. Hihetetlen négy éven vagyok túl, aminek ez a koronája. Örülök, hogy bevállaltam!”

Kozák Danuta Forrás: MTI/Kovács Tamás


Amerikai vagy magyar nevet szeretnének majd adni a gyereküknek? – kérdeztük Hosszú Katinkát, mire az úszónő így felelt: „már sokat gondolkodtam, de mindig elfelejtem, hogy mik jutottak eszembe, úgyhogy még van időm” – nevetett fel, majd hozzátette, hogy olyan nevet szeretne, ami magyar, de más nyelveken is könnyen kiejthető.

Hosszú Katinka Forrás: Juha Pál


Katinka edző-férjétől, Shane Tusuptól azt kérdeztük, amerikaiként nem zavarta-e, hogy két honfitársa is volt a vert mezőnyben, amikor Hosszú megnyerte a 100 hát döntőjét.

– nevetett fel Tusup, majd leszögezte, sok amerikait ismer, normális a viszonyuk, de nincsen velük közeli kapcsolatban azóta, mióta Magyarországon él és dolgozik.

Kapás Boglárka arcán mindig ott bujkál a mosoly, de nemcsak ezért élmény őt kérdezni, hanem mert mindig tud olyat mondani, amire érdemes odafigyelni. A 800 gyorson megszerzett bronzérme után mindenkit megnevettetett, amikor azt mondta, ő csak a vízben ijesztő, a parton nem. Aztán fogadkozott, hogy nem akar a továbbiakban az ezüsttel vagy a bronzzal megelégedni.

Kapás Boglárka Forrás: MTI/Kovács Tamás


Tótka Sándor és Molnár Péter a középdöntőbe futammásodikként, a döntőbe futamgyőztesként jutott K-2 200-on. A doppinggyanú miatt az utolsó pillanatban beugró egység kajakosok ajándéknak tekintették az olimpiát, és szemmel láthatóan majd kicsattantak a boldogságtól az elődöntő után, amikor a kék nyelvükkel viccelődtek: „Isszuk ezt a kék löttyöt – mutattak az izotóniás italukra –, és Dana (Kozák Danuta) megjegyezte, hogy kék a nyelvünk. Csináltunk is egy közös képet, és viccelődtünk kicsit –

A páros végül negyedik lett a döntőben.

Öt hős

Riói olimpia, Maracana Stadion, 75 ezer néző, döntő. A német női válogatott 2-1-re legyőzi Svédországot úgy, hogy a mezőny legjobbja a parádés gólt szerző és gólpasszt adó, budapesti születésű Marozsán Dzsenifer. „Az egész pillanatot átgondoltam magamban, hogy mi történik most itt velem.

A 19 éves Kenderesi Tamás az előfutamban és az elődöntőben is legyőzte az immár 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpset. Van-e ennél nagyobb hőstett? „Nagyon örültem ennek, ő a legnagyobb példaképem, ezért nagyon jólesett, hogy gratulált.” A döntőt aztán Phelps nyerte, Kenderesi pedig bronzérmes lett.

Kenderesi Tamás útban az olimpiai bronzérem felé Forrás: AFP/Gabriel Bouys


Szász Emese korábban egyetlen világ- és Európa-bajnokságon sem tudott aranyérmet szerezni – ezüstöt és bronzot igen –, a riói olimpián, 33 évesen azonban a csúcsra ért. A regnáló világbajnok Rossella Fiamingo 11-7-re is vezetett, a magyar párbajtőrözőnek innen sikerült fordítania. „Négytusos hátrányban arra gondoltam, hogy ha már itt vagyok, megpróbálom szorosabbá tenni az asszót, mert az olasz nem tartozik a kedvenc ellenfeleim közé, nem volt pozitív a mérlegem ellene. De hittem benne, hogy ez lesz az a nap, amikor megcsíphetem.”

Szász Emese Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Cseh László olyan mélyről jött vissza, hogy az már önmagában felér egy hőstettel. Csak hetedik lett abban a számban, amiben tavaly elverte a világot, ezek után ő is elismerte, hogy borzasztó lelkiállapotban volt, állítólag még a visszavonulás is megfordult a fejében. Aztán jött a nagy feltámadás, 100 pillangón Cseh hármas holtversenyben lett ezüstérmes, és az olimpia egyik legnagyobb pillanata volt, amikor Michael Phelpsszel és Chad le Closszal kéz a kézben léptek fel a dobogóra. „Akármilyen szörnyűség történik velem, nem fogok megfutamodni, mert az nem én lennék, és örök életemre bánnám” – mondta Cseh, a nagy harcos.

Egyszer már láttuk ezt a mosolyt.

És ezt a magabiztos, elegáns, hihetetlenül hatékony vívást, ahogy az olimpiai döntőben esélyt sem ad az ellenfélnek. Szilágyi Áron a harmadik magyar kardvívó lett Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után, aki megvédte a címét. Sikere pedig azért kiváló példa, mert bár voltak rázós meccsei, elbírta az esélyesség terhét, és sokakkal ellentétben nem nyomta agyon az olimpia légköre.

Szilágyi Áron Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev


„Tudom, hogy milyen terhet kell tudni feldolgozni egy olimpián, milyen gondolatokat nem szabad beengedni, és mi az, amire figyelni kell egy-egy asszó előtt. Ezek a tapasztalatok végigkísértek a riói úton is természetesen, nem mondom, hogy ezáltal könnyebb volt az aranyat megnyerni, de ezek nélkül vagy nem ment volna, vagy sokkal nehezebben.”