A dél-afrikai nép büszke Semenyára

Caster Semenya, atlétika, Rio 2016, olimpia
South Africa's Caster Semenya celebrates winning the Women's 800m Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 20, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Hazatért kedden a Dél-Afrikai Köztársaság küldöttsége a riói olimpiáról, köztük a női 800 méteres síkfutás aranyérmese, Caster Semenya.
Vágólapra másolva!

A johannesburgi repülőtéren több száz fős tömeg várta a tíz érmet szerzett csapatot. Az ország legnépszerűbb sportolóját, Caster Semenyát hatalmas éljenzéssel fogadták, csak úgy, mint az úszó Chad le Clost, aki két ezüstöt szerzett Rióban.

"Fantasztikus hazatérni és ilyen fogadtatásban részesülni! Remélem, hogy négy év múlva még ennél is többen lesznek, és megtöltik az egész repteret" - mondta Semenya, aki nem kívánt foglalkozni azokkal a kérdésekkel, amelyek a 2009-es nemvizsgálatára vonatkoztak. Az akkor 18 éves sportolót férfias külseje, illetve mély hangja miatt azzal gyanúsították, hogy hermafrodita, és ezért rengeteg kellemetlenségen kellett keresztülmennie.

Caster Semenya Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"A dél-afrikai nép büszke rád, Caster. Szeretünk" - mondta a futónőnek Fikile Mbalula sportminiszter, hozzátéve, a dél-afrikaiak hajnali kettőkor keltek, hogy lássák őt nyerni.

Az ünnepségen nem volt ott a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoka és új világcsúcstartója, Wayde van Niekerk, mivel Brazíliából egyből Lausanne-ba utazott, ahol csütörtökön a Gyémánt Liga-sorozat következő versenyén áll rajthoz.

Rióban a dél-afrikaiak két arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel zártak. A nemzeti csúcsnak számító tíz érmet eddig két olimpián nyertek, 1920-ban és 1952-ben.