A lengyel hős, aki visszaadta a sportba vetett hitet

Piotr Malachowski, diszkoszvetés, atlétika, Rio 2016, olimpia
Poland's Piotr Malachowski competes in the Men's Discus Throw Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 13, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Sikerrel zárult Piotr Malachowski szívet-lelket melengető hőstette, a lengyel diszkoszvető olimpiai ezüstérmét árvereztette el, hogy segítsen egy súlyos beteg kisfiún. Az aukció ugyan csupán 18 ezer dollárral kecsegetett, de egy milliárdos pár 84 ezret fizetett azért, hogy a gyógykezelés teljes összege meglegyen. Tündérmese Lengyelországból.
Vágólapra másolva!

„Ez egy csodálatos dolog, helyreállítja a sportba és a sportolókba vetett hitemet" – ilyen és ehhez hasonló gratuláló üzenetek olvashatók Piotr Malachowski közösségi oldalán.

A lengyelek világ- és Európa-bajnok diszkoszvetője esélyesként utazott el a riói olimpiára, ahol azonban nem sikerült nyernie, aki az utolsó sorozatban a német Christoph Harting nagyobbat dobott nála.

Piotr Malachowski Forrás: AFP/Franck Fife

A 33 éves atléta ezt követően hihetetlen dolgot tett, egy édesanya levelére reagálva úgy döntött, hogy

olimpiai ezüstjét árverésre bocsátja, hogy így gyűjtsön egy súlyos beteg kisfiú, Olek gyógykezelésére.

A hároméves Olek Szymanskiról 2014 decemberében derült ki, hogy súlyos szembetegségben, retinoblasztómában szenved. Az ideghártya rosszindulatú betegsége a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb, megfelelő kezelés és műtét nélkül hamar áttétet képez az agyba és a csontvelőbe.

A hároméves kisfiú hat kemoterápiás cikluson van már túl, több mint 70 napot töltött a kórházban. Egyetlen reményük egy New York-i specialista, David H. Abramson lehet, az alapkezelés azonban 126 ezer dollárba kerülne, ennek egy harmadát, 42 ezer dollárt a lengyel Siepomaga alapítvány átvállalta.

A kis Olek élete a tét Forrás: Facebook/Piotr Malachowski

Miután Malachowski meghallgatta kis Olek történetét, úgy döntött, a jó cél érdekében elárverezi riói ezüstérmét.

„Rióban az aranyéremért harcoltam, most ennél sokkal értékesebbet kérek mindenkitől. Egy fantasztikus kisfiú egészsége a tét. Úgy döntöttem, segítek, és minden befolyó pénzt a gyógykezelésére fordítok. Kérek mindenkit, aki csak tud, licitáljon. Ha segítesz, ez az ezüstérem sokkal értékesebb lehet Olek számára, mint az arany" - írta a hivatalos Facebook-oldalán.

Ugyan eredetileg augusztus 26-ig lehetett volna licitálni, a sportoló kedd este, 75 ezer zlotys ajánlatnál (18 ezer dollár) lezárta a licitet. Kiderült, a milliárdos lengyel pár, Dominika és Sebastian Kulczyk jelentkezett, és jelezte, kifizeti a maradék 84 ezer dollárt.

"Együtt csodákra lehetünk képesek.

Ez a mi nagy közös sikerünk" – írta Malachowski.

Aki szeretné tudni, hogyan vélekednek az emberek világszerte a lengyel hősről, olvassanak bele Facebook-bejegyzései kommentjeibe. Érdemes!