Társoldalunk:

Elismerte a bíró, hogy elcsalta a magyar birkózó meccsét Rióban

2016.09.01. 07:42

Péteri László 2014-es aranysípos birkózóbírónak a Lőrincz Viktor meccsén szőnyegelnökként tevékenykedő szlovén Stanislav Sernek elárulta, hogy nyomást gyakoroltak rá azért, hogy a német Denis Kudlát hozza ki győztesnek a riói olimpia bronzmeccsén. 

„Sernek mesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire fel a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez” – monda a Borsnak Péteri László.

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett, amikor fél perccel a vége előtt – sokak szerint indokolatlanul – megintették, így ellenfele ponthoz jutott, és végül legyőzte a magyar birkózót a bronzmeccsen.

Lőrincz fájdalma azóta sem sokat enyhülhetettForrás: MTI/Kovács Tamás

„Olyan dolgok történtek ezen a mérkőzésen, amik a szabályokkal szembemennek. Érthetetlen, hogy ilyen megtörténhet egy olimpián, gyakorlatilag egy bronzérmet vettek el tőlem. Nem tudom, mikor fogom ezt megemészteni, de megyünk tovább, és csináljuk” – mondta akkor az Origónak Lőrincz Viktor.

Többen lemondtak

Az olimpián szintén bíráskodó amerikai Zachany Errett és a francia Regina Le Greit is bejelentette, hogy nem hajlandó több meccset vezetni, mert előre megszabták nekik, hogy ki nyerjen.

Mamiasvili (középen) mozgatja a szálakat?Forrás: Sputnik/Vladimir Trefilov

Péteri szerint a bíróbizottság elnökének, a német Antonio Silvestrinek nincs köze a visszaélésekhez, a szálakat ugyanis a Nemzetközi Birkózószövetség alelnöke, az orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérből. Ő volt az, aki Péteri nevét kihúzatta a riói bírók névsorából, mert a magyar többször is orosz birkózók ellen mert ítélni.

Közben Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség szerb elnöke kemény kézzel belenyúlt a hangyabolyba, és eltiltotta a riói olimpián közreműködő bírók 80 százalékát.