Olimpiai bajnok lesz-e Péni István minden idők legnagyobb magyar sportbotránya után?

Péni István, aki gőzerővel készül a tokiói olimpiára
Vágólapra másolva!
A XXXII. nyári olimpiai játékok második hetén - ahogyan az ötkarikás játékok első felében is - számos magyar sportolónak szurkolhatunk majd. A kézilabda és vízilabda válogatottjaink számára ebben a szakaszban már nincs tét nélküli mérkőzés, és az egyéni sportolóink közül az atlétikai stadionban, a kajak-kenu pályán, a birkózócsarnokban, a lőtéren és a tengeren is komoly érdekeltségeink lesznek.
Vágólapra másolva!

Augusztus 1. vasárnap

  • Magyarok az atlétikapályán

Már javában zajlanak az események a rekortánon a tokiói Nemzeti Olimpiai Stadionban, a szombati női 100 méter után ezúttal a férfi 100 méteres síkfutásban is eldől, ki lesz a világ leggyorsabb embere. Ha ebben a számban nem is lesz érdekeltségünk, könnyen lehet, hogy 400 méteres gátfutásban Koroknai Máté révén igen. Ehhez az kell, hogy sikerrel vegye az előző napi előfutamát.

Szintén elődöntőt futhat a hét utolsó napján Kozák Luca is, aki remek formában érkezett meg Tokióba, és az előfutamának sikerrel vétele után most azért állhat rajthoz, hogy hatalmas bravúrt véghez véve a világ nyolc legjobb gátfutója közé kerüljön.

Kozák Luca számára a döntőbe jutás sem tűnik elérhetetlennek Tokióban Forrás: Makó Éva, MASZ

Csupán egyetlen olyan versenyszám van, amiben három magyar atléta is képviselheti hazánkat. Női 3000 méteres akadályfutásban nincs elődöntő, így Kácser Zita, Tóth Lili Anna és Wagner-Gyürkés Viktória a vasárnapi előfutamok során már egyenesen a fináléba jutásérért szállhatnak harcba. Ha sikerrel járnak, akkor augusztus 4-én, szerdán ismét láthatjuk majd őket.

A női távolugrás selejtezőjében Nguyen Ansztázia lesz az, aki mindent megtesz, hogy a két nappal későbbi fináléban is megmutathassa tudását. A gyermekáldás után visszatérő Márton Anitától hatalmas bravúr lenne, ha ilyen rövid idő alatt vissza tudna kerülni a világ 12 legjobb súlylökője közé. Viszont, ha ez sikerül neki, akkor vasárnap este a döntőben szurkolhatunk neki. Gyurátz Réka szintén az egyik olyan atlétánk volt, aki már a pandémiás időszak előtt megdobta az olimpiai szintet kalapácsvetésben, aminek a selejtezőjét szintén vasárnap bonyolítják majd le.

  • Magyarország-Kína női vízilabda

A magyar női vízilabda-válogatott számára a csoportkörből való továbbjutás a minimum, amit az olimpia előtt kitűzhetett maga elé. Bíró Attila csapata egy immáron tíz csapatból álló mezőnyben csobbant medencébe Tokióban, ami azt jelenti, hogy a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem jut tovább mind a nyolc résztvevő a negyeddöntőbe.

A magyar női vízilabda-válogatott számára a csoportkörből való továbbjutás lehet a minimális cél Fotó: Koncz Márton - Origo

A mieink szerencsére a házigazda Japánt is az ötösükben tudhatják, így ez a Kína elleni mérkőzés inkább azt szolgálhatja, hogy minél könnyebb ellenfelet kapjunk a nyolc között. Mivel Oroszország és az USA is a legmagasabb szintet képviseli csoportunkban, ezért a csoportharmadik hely tűnik elsőre reálisnak – ehhez viszont a Rio előtt még mindenkire veszélyes Kínát le kell győzni.

Augusztus 2. hétfő

  • Magyarország-Svédország női kézilabda

Nagyjából 12-13 olyan csapat van a világon, ahol a női kézilabda színvonala megközelíti a férfiét. A magyar válogatott pechére pont öt ilyen ellenfelet kapott a tokiói olimpia csoportkörének sorsolásán. A 2008 után ismét ötkarikás játékokokon szereplő együttesünk számára a svédek lehetnek az egyik olyan ellenfél, amelyiket legyőzhetik.

A magyar női kézilabda-válogatott számára nincs könnyű ellenfél a csoportkörben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Franciaország és Oroszország még más szintnek tűnnek, szemben a skandinávokkal, akikkel szemben lehet esélye Elek Gábor együttesének. A legendás irányító Isabelle Gulldén a nemzeti csapattól már visszavonult, így az ő remek meglátásaitól már nem kell tartania a mieinknek. Az erőviszonyok ezért egyenlőek lesznek, így a Brazília és Spanyolország elleni korábbi összecsapások eredményeitől függően lehet, hogy az utolsó mérkőzésen fog eldőlni a továbbjutás sorsa.

  • Péni István

Alig három hónappal minden idők legnagyobb sportlövő botránya után Péni István élete második olimpiáján már szeretne nagyobb sikereket elérni, mint amilyen a Rióban szerzett 12. és 13. helyezései voltak. A 24 éves sportoló vasárnap már második versenyszámában lőhet a japán fővárosban.

Péni István számára ez az olimpia jelentheti az áttörést Forrás: Péni István

A 3x40 lövéses sportpuska összetett versenyszámában akár az éremszerzés sem elképzelhetetlen fiatal lövőnk számára. Korábbi ifjúsági olimpiai bajnok, juniorvilágbajnok, junior Európa-bajnok, kétszeres felnőtt Európa-bajnok versenyzőként nagyon sokan várják tőle a jó szereplést.

Augusztus 3. kedd

  • Az olimpia első kajak-kenu döntői

Az olimpia 11. napjáig kell várni arra, hogy éremfutamokat láthassunk kajak-kenuban. Az előző napi négy versenyszám selejtezői és negyeddöntői után kedden az elődöntőket és a döntőket bonyolítják majd le a Sea Forest Waterway nevű pályán.

Tartja a mondás, hogy a női kajakosoknál a hazai olimpiai válogatót nehezebb megnyerni, mint magát az ötkarikás játékokat. Ahhoz, hogy ez az állítás most se dőljön meg, kajak-egyes 200 méteren Lucz Dórának és/vagy Kárász Annának kellene legyőznie a szám kétszeres olimpiai bajnokát, Lisa Carringtont.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra magyar ellenfeleket is kapott maga mellé kajak-kettesben Forrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Kajak-kettes 500 méteren Kozák Danuta és Szabó Gabriella a címvédő hajó, amiből ezúttal csak az ötszörös olimpiai bajnok legendánk lesz ott a vízben. A párja ezúttal Bodonyi Dóra lesz, és rajtuk kívül ott lesz még a mezőnyben egy másik hajó, Csipes Tamara és Medveczky Erika közreműködésével. Az erőviszonyok ismeretében kijelenthető, hogy két magyar hajó számára akár a kettős győzelem sem elérhetetlen.

Férfi kenu-kettes 1000 méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel harcolhat a minél jobb eredmény eléréséért. Nem lesz egy másképp a kajak-egyesek között szintén 1000 méteren induló Kopasz Bálint és Varga Ádám részéről sem.

  • Jöhet az i-re a pont

Berecz Zsombor és Lőrincz Tamás is nagyszerű pályafutást tudhat maga mögött. Mindkettejük számára 2021. augusztus 3. lehet az a nap, amikor felérnek a csúcsra. 35 éves vitorlázónk a finn dingi kategória egyik nagy esélyese, 34 éves kötöttfogású birkózónk pedig a 77 kilogrammos súlycsoportban válthatja valóra azt az álmát, ami kilenc éve Londonban a 66 kilósok között nem jött neki.

Berecz hajóosztályában világbajnoknak (2018) és Európa-bajnoknak (2020, 2021) mondhatja magát, ezek az eredmények a szintén világbajnok (2019) és Európa-bajnok (2006, 2013, 2014, 2021) Lőrincznél egy olimpiai ezüsttel egészülnek ki a már emlegetett 2012-es ötkarikás játékokról.

Lőrincz Tamás és Berecz Zsombor számára is 2021. augusztus harmadika lehet életük legszebb napja Forrás: AFP

A birkózás ezúttal két napos lesz minden súlycsoportban. Ez alól a kötöttfogású 77 kilogramm sem lesz kivétel. Hétfőn rendezik a nyolcaddöntőket, a negyeddöntőket és az elődöntőket, így, ha minden jól alakul, akkor ezen a napon már csak egyetlen mérkőzése lesz Lőrincznek, mégpedig az aranyéremért.

Berecz számára az enosimai jacht kikötőben szintén nem az éremfutammal kezdődik a verseny, hanem már előtte július 27-én, 28-án, 29-én, 31-én és augusztus 1-jén is fontos lesz a jó szereplés a számára.

Augusztus 4. szerda

  • Éremesély az atlétikapályán

Krizsán Xénia fejlődése hétpróbában a 2021-es fedett pályás Európa-bajnokságra eljuttatta oda, hogy a dobogóért tudjon harcolni egy-egy világeseményen. A 28 éves atléta Torunban a szép számú magyar csapat egyetlen (bronz)érmét szerezte március elején, majd a szabadtéri szezont is fantasztikusan kezdte.

Krizsán Xénia élete formájában versenyen az idei esztendőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hétpróbázók számára az ausztriai Götzisben megrendezésre kerülő Hypomeeting mindig az év egyik legjobban várt eseménye. Krizsán itt tudott világra szóló eredményt elérni azzal, hogy megnyerte a versenyt. Bár a világ legjobb többpróbázói közül az olimpia toronymagas esélyese, Nafissatou Thiam sem volt ott a viadalon, a magyar kiválóság formája mindenképp biztató volt.

A hét versenyszám közül, ami ezt az összetett versenyt alkotja, 200 méteres síkfutásban, 100 méteres gátfutásban, távolugrásban és súlylökésben is egyéni csúcsot tudott elérni. 6651 pontja pedig új magyar rekord volt – ezzel a pontszámmal Rióban csupán két ponttal maradt volna el a bronzérmes Brianne Theisentől, Londonban pedig ezüstérmes lett volna Jessica Ennis mögött.

Ha másért nem, akkor miatta mindenképp érdemes lesz szerdán és csütörtökön a tokiói Nemzeti Olimpiai Stadion eseményeit figyelemmel követni. A hét számból szerdán négyet (100 gát, magasugrás, súlylökés, 200 méter), csütörtökön pedig hármat (távolugrás, gerelyhajítás, 800 méter) bonyolítanak majd le.

Halász Bence a magyar atlétika egyik legsiekresebb versenyszámának, a kalapácsvetésnek írhatja tovább a történetét Forrás: Makó Éva, MASZ

Amennyiben sikerrel veszi az előző napi selejtezőt, akkor a 110 méteres gátfutás elődöntőjében Szűcs Valdót is láthatjuk majd harcolni a fináléba jutásért. Ahhoz, hogy ez összejöjjön neki, az olimpiáról sajnos lemaradó Baji Balázs 13.15-ös országos csúcsa körül kellene futnia. Ahogyan azt a vasárnapi eseményeknél leírtuk, Kácser Zita, Tóth Lili Anna és Wagner-Gyürkés Viktória is a szerdai napon futhatja a 3000 méter akadály döntőjét, amennyiben sikerrel veszik az előfutamukat.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bencének a kalapácsvetés döntőjében lehet érdekeltsége ezen a napon, magyar csúcstartó gerelyhajítónk, Rivasz-Tóth Norbert pedig azért küzdhet, hogy bekerüljön az augusztus 7-én sorra kerülő 12-es döntőbe.

  • Egy negyeddöntő a világ

Ahogyan kajak-kenuban a hazai olimpiai válogató, úgy csapatsportokban a negyeddöntő szokott dönteni arról, hogy utólag egy szereplést sikeresnek nevezünk-e, vagy kudarcnak. Ez a szerdai nap lesz az, amikor női kézilabda-válogatottunk és férfi vízilabda-válogatottunk is az elődöntőbe jutásért játszhat, amennyiben sikerrel továbbjut a csoportkörből.

Ez inkább női kéziseinknél nem egyértelmű, hogy be fog következni, ugyanis Oroszország, Franciaország, Spanyolország, Svédország és Brazília közül egyik nemzeti csapatra sem lehet azt mondani, hogy egyértelműen gyengébbek, mint a mieink. Valószínűleg a férfi válogatottól látott Mocsai Lajos-féle „patikamérleges" megoldást választva tudunk majd továbbjutni a hatosból.

Reméljük ezen az olimpián is lesz oka fürdeni a magyar vízilabda-válogatottnak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez azt jelenti, hogy könnyen lehet, hogy „elengedjük" a nálunk jóval nagyobb erővel bíró oroszok és franciák elleni találkozókat, és megpróbálunk a spanyolok, a svédek és a brazilok elleni összecsapásokra összpontosítani. 2012-ben Londonban a férfiaknak ez bejött, a csoportból negyedikként továbbjutva jött az Izland elleni drámai mérkőzés, ami örök emlék marad mindenki számára, aki megtekintette azt a negyeddöntőt.

Az előzetes esélylatolgatások és az elmúlt pár év eredményeit figyelembe véve férfi vízilabda-válogatottunk számára csak Szerbia okozhat komoly nehézségeket. Marcz Tamás együttese 2020 januárjában a Duna Arénában megnyert Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy megérett arra, hogy letaszítsa a délszlávokat a vízilabdázás trónjáról, és a 2000-es évek sikerkorszaka után ismét visszavegye helyét a világ tetején.

Ehhez lesz egy újabb fontos lépés a negyeddöntő, ahol nem tudunk könnyű ellenfelet kapni – ez az ára a könnyebb csoportnak. Montenegró, Horvátország és Spanyolország ellen is résen kell lennie a mieinknek, függetlenül attól, hogy melyik válogatottat sodorja csapatunk útjába a sors.