Találja ki, hogy hívják azt a magyar vízilabdázót, aki az 1964-es olimpián sorsdöntő gólt ejtett a szovjeteknek

Dömötör Zoltán arckép, portré edz edzés FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása SPORT sportoló SZEMÉLY
Budapest, 1964. július 22. Dömötör Zoltán vízilabdázó, a magyar olimpiai vízilabda válogatott tagja. MTI Fotó: Petrovits László
Vágólapra másolva!
A magyar vízilabdázó a tokiói olimpián a szovjetek elleni döntőben lőtte élete legfontosabb gólját és vált nemzeti hőssé.
Vágólapra másolva!

A balkezes pólós 1935-ben született, kezdetben úszott, nevelőedzője Gróf Ödön volt. A 200, illetve 400 méteres távokon volt jó, olyannyira, hogy 1954-ben és 1958-ban is tagja volt az Európa-bajnok 4x200-as váltónak. Jó eredményei ellenére a helsinki és a melbourne-i olimpiára sem vitték ki, ezért áttért a pólóra, amit korábban egy idény erejéig már kipróbált. 1957-ben már stabil tagja volt az Újpesti Dózsának és a magyar válogatottba is hamar bekerült.

Az 1960-as római olimpiáról bronzzal tért haza a férfi vízilabda-válogatott, viszont négy évvel később, Tokióban aranyérmes lett. Máig emlékezetes, hogy a szovjetek elleni döntőben a magyar csapat győztes, ötödik gólját ő lőtte, pontosabban ejtette. Szepesi György legendás rádióközvetítése gyakorlatilag már az életében halhatatlanná tette. 1968-ban a bronzéremmel végződő mexikói játékok után lemondta a válogatottságot.

1980-ban került a KSI-hez, melynek vízilabda szakosztályát egészen 2001-ig vezette, majd Schmitt Pál elnöksége idején tagja volt a MOB-nak és a szervezet elnökségének is. Egykori szövetségi kapitánya, Lemhényi Dezső halála után vezette az Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját egészen 2012-ig. 2019-ben, 85 éves korában halt meg.

A játékot itt találja.