Ezt kell tudni az olimpián szereplő magyar női kézilabda-válogatottról

női kézilabda-válogatott
Balatonboglár, 2021. június 22. A tokiói olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott edzése Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokában 2021. június 22-én. MTI//Varga György
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 13 év után szerepelhet ismét olimpián, ugyanis a Győrben rendezett márciusi selejtezőtornán megszerezte a kvótát.
Vágólapra másolva!

Rio de Janeiróban, öt esztendővel ezelőtt fordult elő első alkalommal, hogy - bár kiharcolhatta volna a részvételt - a férfi és a női magyar válogatott sem volt ott az ötkarikás játékok kézilabdatornáján. Korábban csak az 1984-es Los Angeles-i játékokat rendezték magyarok nélkül, de akkor a bojkott miatt nem indult csapat.

A férfi kézilabda először 1936-ban került a programba, majd 1972-től szerepel a műsoron, míg a nők 1976-ban csatlakoztak. A magyar nők eddig háromszor állhattak dobogóra: 2000-ben Sydneyben emlékezetes döntőben kaptak ki a dánoktól, míg 1976-ban és 1996-ban harmadikok lettek. A magyar férfiak eddig nem szereztek érmet.

ISMERTETŐ:
Összlétszám: 360 játékos (2x12 válogatott, 15 játékos csapatonként)
Versenyszámok: férfi és női torna
Lebonyolítási rend: a férfiak és a nők mezőnyét is két csoportba sorolták, ezekben körmérkőzések alapján dől el, hogy melyik csapatok folytathatják szereplésüket a negyeddöntővel kezdődő kieséses szakaszban
A csoportbeosztások:
férfiak, A csoport: Norvégia, Franciaország, Németország, Brazília, Spanyolország, Argentína
B csoport: Dánia, Svédország, Portugália, Japán, Egyiptom, Bahrein

nők, A csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Koreai Köztársaság, Angola
B csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország, Spanyolország, Svédország, Brazília

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább, és a negyeddöntőben az A-csoport elsője a B negyedikjével, az A2 a B3-mal, A3 a B2-vel és az A4 a B1-gyel találkozik. Ezt követően jön az elődöntő, majd a bronzcsata és a finálé.

Helyszín: Jojogi Nemzeti Sportcsarnok
Időpont: július 24.-augusztus 7. (férfi torna), július 25.-augusztus 8. (női torna)