Ezt kell tudni az olimpián szereplő magyar vízilabda-válogatottakról

magyar férfi vízilabda-válogatott
Budapest, 2021. július 3. A magyar válogatott a Magyarország-Horvátország vízilabda BENU Kupa férfi felkészülési tornán a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2021. július 3-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Vízilabdában mind a férfi együttes, mind pedig a női válogatott tagja a riói olimpia 12, illetve 10 csapatos mezőnyének.
Vágólapra másolva!

A férfi válogatott azt követően, hogy sorozatban három olimpiai bajnoki címet nyert (2000, 2004, 2008), Londonban, majd Rióban is az ötödik helyen végzett, míg a nők sorozatban a legutóbbi három viadalon éppen csak lemaradtak a dobogóról és negyedikként zártak.

A férfiaknál a tavaly elhunyt Benedek Tibort a riói játékokat követően Märcz Tamás váltotta a kapitányi poszton, akinek az irányításával a 2017-es budapesti világbajnokságon ezüstérmes lett a gárda, tavaly pedig, ugyancsak hazai környezetben, 21 év elteltével Európa-bajnoki címet nyert.

A nőknél továbbra is Bíró Attila a kapitány, együttese a hazai rendezésű kontinensviadalon tavaly bronzérmet szerzett, majd idén, nem sokkal az olimpiai játékok kezdete előtt a világligában ezüstérmes lett a címvédő amerikaiak mögött.

A sportág 1900 óta olimpiai szereplő, a férfiak után száz évvel, 2000-ben a női póló is bekerült az ötkarikás műsorba. A magyar vízilabda világelsőségét az eddigi kilenc olimpiai arany mellett három második és három harmadik helyezés biztosítja, miáltal magabiztosan áll az élén a sportági örökranglistán.