Társoldalunk:

Usain Bolt szerint a mai atléták tisztességtelen előnyben vannak

2021.07.20. 10:44

A nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter, Usain Bolt szerint a modern technológiával elkészített futócipők tisztességtelen előnyt adnak az atléták számára.

Korábban az atléták teljesen más technológiával készült, vastagabb talpú cipőkben értek el világrekordokat, manapság azonban egy új irányba terelődött a futócipők anyagának összetétele, és a modern stoplik segítségével előnyre lehet szert tenni verseny közben.

Amikor elmondták nekem, nem hittem el, hogy ebbe az irányba halad a fejlődés. Arról van szó, hogy a cipőgyártók valóban olyan szintre állítják a stoplikat, hogy ez most a sportolók számára előnyt jelent, hogy még gyorsabban futhassanak" - nyilatkozta Usain Bolt.

A 100 méteres és a 200 méteres futás világcsúcstartója a Puma cipőiben versenyzett egész karrierje során. 

Usain Bolt szerint a modernebb cipők tisztességtelen előnyhöz juttathatják a futókatForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Ez furcsa és igazságtalan sok sportoló számára, mert tudom, hogy korábban a cipőgyártó cégek valóban megpróbáltak változtatni, de a testület nem engedélyezte, most viszont nevetséges, hogy hagyják" - mondta el a véleményét a 2017-ben visszavonult jamaicai sztár.

A The Guardian megírta, hogy az amerikai Trayvon Bromell a legesélyesebb, hogy a tokiói olimpián 100 méteren elvegye Bolt címét, hiszen idén 9,77 alatt teljesítette a távot, ám ő nem hisz abban, hogy a cipőknek ekkora hatása lenne.

"Nem hiszem, hogy sok adat igazolja, hogy ekkora javuláson mennek keresztül a cipők. Tudom, hogy a gyártók folyamatosan arra építenek, hogy a lehető legtökéletesebb termékeket készítsék el, de én személy szerint futóként még mindig úgy érzem, hogy nincs elegendő adat, amely azt bizonyítaná, hogy az újabb cipőkben gyorsabban lehet futni" - mondta a sprinter.