Társoldalunk:

Botrány: Kiborult az a magyar olimpikon, aki nem oltatta be magát

2021.07.20. 03:56

Teljesen összetört és kiborult Schmid Julia, aki a pénteken kezdődő tokiói olimpián a kajak-szlalom versenyeken indult volna. Ám a sportoló nem volt beoltva koronavírus ellen, ezért a Magyar Olimpiai Bizottság hazaküldte őt Japánból. A csalódott és elkeseredett Schmid botrányos döntésről beszélt a Blikknek.

Schmid elmondta, hogy egyáltalán nem oltásellenes. Bécsben egy állatorvosi klinikán dolgozik, tisztában van azzal, mennyire fontos a vakcina.

"Viszonylag későn szereztem meg a kvótát, sok versenyen vettem részt, és amikor lett volna lehetőségem oltatni, migrénes fejfájással küzdöttem, hánytam, ágyhoz voltam kötve. Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam" - mondta a sportoló.

Schmid Júlia, aki nem vehet részt az olimpiánForrás: Magyar Olimpiai Biztosság

Schmid nem érti, hogy a MOB miért tette kötelezővé július 9-én azt, hogy minden magyar sportolónak kötelező oltással rendelkeznie. Azt mondja, hogy 7 nappal az olimpia kezdete előtt kapta volna meg az első adagot, ami semmiféle védettséget nem adott volna neki.

Azt mondja, hogy nem ő lépett vissza az olimpiai indulástól, kényszerhelyzetbe hozták. E-mailben értesítették arról, hogy nem indulhat. "Azt írták, Tokióba szállítanak nekem egy adagot, majd szombaton felkerestek a MOB képviselői a hotelban. Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak. Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam. Egy olimpiai szereplés mögött valójában nem egy-két év munkája van. Én tíz esztendeje gyakorlatilag napi kétszer edzem a civil munkám mellett. Nagyon nehéz ezt megemészteni."

 Forrás: Blikk