Társoldalunk:

Az egyik legnehezebb ellenfelet kapta a női asztalitenisz-válogatott az olimpián

2021.07.21. 14:16

A magyar női asztalitenisz-válogatott a házigazda, második helyen kiemelt japánokat kapta ellenfélül a tokiói olimpia asztalitenisz versenyének szerdai sorsolásán. A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is ázsiai riválissal kezd.

A tizedik helyen kiemelt női csapat - amely története során először kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra - nem kaphatott könnyű ellenfelet a 16-os, kieséses táblán, de a hazai együttes az egyik legnehezebb a lehetséges vetélytársak közül. Bravúr esetén a nyolc között az amerikai-tajvani párharc továbbjutója várna Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány tanítványaira. A női csapatot Póta Georgina, Madarász Dóra és Pergel Szandra alkotja majd. 

Japánnal játszik az első fordulóban a magyar női asztalitenisz-válogatottForrás: MTI/Kovács Tamás

Egyesben Póta, Madarász és Majoros Bence lesz érdekelt magyar részről. A kétszeres Európa-bajnok Póta (30. kiemelt) a második fordulóban, a 48 között kezd, ellenfele a svájci Rachel Moret és a brazil Jessica Yamoda mérkőzésének továbbjutója lesz, majd a harmadik körben egy igazi nagyágyú, az első helyen kiemelt, világelső kínai Cseng Meng várhat rá. Madarász (36. az olimpiai rangsorban) egy fordulóval korábban kapcsolódik be a küzdelmekbe, a negyedik olimpiáján szereplő, rutinos nigériai Offiong Edem ellen lép asztalhoz, és ha a papírformát igazolva továbbjut, a 32 közé kerülésért az amerikai színekben versenyző Lily Zhang lesz a riválisa. Az ugyancsak ötkarikás újonc Majoros (38.) szintén az első körben kezd, mégpedig az algériai Larbi Bouriah ellen, és ha továbblép a 48 közé, a dán Jonathan Groth (22.) áll majd az asztal túloldalán.
Egyesben az első 16 kiemelt csak a harmadik fordulóban, a 32 között kezd, a további 16 kiemeltet a második fordulóba sorsolták.A Szudi, Pergel vegyes párosnak sem igazán kedvezett a szerdai sorsolás, a 16-os kieséses tábla első körében, szombaton ugyanis a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettőssel találkozik, azaz ebben a számban is bravúrra lenne szüksége a magyaroknak a továbbjutáshoz.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is ázsiai riválissal kezd az olimpiánForrás: Gradvolt EndreEndizajn

A nehéz sorsolás ellenére fizikailag és mentálisan is készen áll a rajtra Pergel Szandra, aki az MTI-nek elmondta: nehéz év áll mögötte, de most már testileg és lelkileg is felépült.

"Éppen szombaton lesz egy éve, hogy megműtötték a szememet, utána egy nagyon nehéz fél év következett. Ha tavaly rendezik az olimpiát, nem is vehettem volna részt rajta. Később aztán egy vádlisérülés is közbejött, de most már azt mondhatom, rendben vagyok." - nyilatkozott az olimpiai faluban Pergel Szandra.

Az olimpiai újonc asztaliteniszező hozzátette: nagyon jó a hangulat a csapaton belül, velük lakik a tartaléknak nevezett Fazekas Mária és a gyúró, Szvitán Krisztina is, és remekül érzik magukat a faluban. Erről tanúskodik egyébként az a videó is, amelyet a Magyarock-Olympic Team Hungary Facebook-oldal is megosztott, s amelyen Pergel, Madarász Dóra, Fazekas és Szvitán a Queen együttes egykori frontemberét, Freddie Mercuryt utánozva előadja a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.

Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a lányokkal, és még ebből a helyzetből is, hogy nem nagyon mehetünk sehova, próbáljuk a maximumot kihozni."- fogalmazott.

A játékosok már feltérképezték a versenyhelyszínt, a Fővárosi Sportcsarnokot is.

"Minden versenyen mások kicsit az asztalok, s úgy érezzük, a mostaniak jók lehetnek a mi játékunkra. Más kicsit a felületük, s emiatt több falsot tudunk tenni a labdába. Ez Dórinak és nekem is fekszik. Felszabadultan állunk majd asztalhoz." - jelentette ki Pergel Szandra.

Az asztaliteniszezők versenyei szombaton rajtolnak. Pergel az olimpia első szakaszában vegyes párosban lesz érdekelt.

"Akkor lennénk elégedettek, bárkivel is játszunk, ha úgy tudnánk kijönni a palánkon, hogy mindent sikerült beleadnunk.
Bármi is lesz az eredmény, a világ 16 legjobb párosa közé kerültünk, ami óriási siker."- mondta a sorsolás előtt a magyar játékos, aki később csapatban is asztalhoz áll majd. Ezzel kapcsolatban úgy vélte: fontos lesz a pihenés, a regeneráció, de bizakodó, hogy a végig tartani tudja majd a formáját.