Társoldalunk:

Teljes jogú olimpiai sportág lett a kick-box

2021.07.21. 16:36

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói ülésén teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. A szervezet a végrehajtó bizottság korábbi javaslatára szavazta meg a teljes jogú tagságot a kick-box világszövetség, a WAKO számára. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter szerint hatalmas elismerés ez a kick-box számára, de még sok munka vár a sportágra, hogy az olimpián is bemutatkozhasson majd – adta hírül az MKBSZ.

Ez a sportágunk történelmének legfontosabb napja – így reagált a hírre Roy Baker, a WAKO elnöke, aki online vett részt az ötkarikás testület ülésén. Az ír sportvezető történelminek nevezte a döntést. Kijelentette, hogy a sportág hosszú utat tett meg, hogy eljöhessen ez az ünnepi pillanat, és köszönetet mondott mindenkinek, akinek valaha is része volt abban, hogy idáig jutott a kick-box - derült ki a Magyar Kick-box Szakszövetség közleményéből.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói ülésén teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxotForrás: AFP/Koen Van Weel

Schmitt Páltól, a NOB jelenlegi tagjától értesült a nagyszerű hírről – mesélte Galambos Péter. A Magyar Kick-box Szakszövetség ugyanis felkérte a szeptemberben sorra kerülő budapesti világkupa védnökévé a volt MOB-elnököt, aki a védnökség elfogadása mellett nem máshonnan, mint a tokiói ülésről tudatta vele az örömteli hírt, hogy – öt másik sportág világszövetségével együtt – a WAKO-t is teljes jogú tagjává választotta a NOB.

Az elmúlt időszakban, úgymond, beengedtek bennünket az olimpiai játékok előszobájába, most pedig már benn vagyunk a szobában is. Óriási lehetőség ez, de tisztában kell azzal is lenni, hogy még rengeteg munka vár ránk, és újabb hosszú áll előttünk. Ahhoz, hogy egyszer mi is bemutatkozhassunk egy olimpián, hibátlanul kell teljesítenünk - mondta el a szövetség elnöke.

Még sok munka vár a sportágra, hogy az olimpián is bemutatkozhasson majdForrás: Magyar Kick-box Szakszövetség


A kick-box kapcsán fel szokott vetődni a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékok kérdése, hiszen amerikai eredetű sportágról van szó. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy már egy ideje lobbi tevékenység folyik a kick-box esetleges programba kerülése érdekében, amelynek a teljes jogú tagság volt az egyik előfeltétele. Ez most teljesült – nyilatkozta a hazai szövetség elnöke.

A kick-boxon kívül teljes jogú olimpiai sportág lett a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző cheerleading, valamint a muaythai, a cselgáncsot és a szabadfogású birkózást kombináló szambó, a curlinghez hasonló icestocksport és a hálós végű bottal játszott csapatsport, a lacrosse is.