Társoldalunk:

Nulla hírverés, ideges japánok: szinte titokban készülnek az olimpia nyitányára Tokióban

2021.07.21. 19:58

Ha egy idegen most elvetődik Tokióba, szinte semmi jelét nem látja annak, hogy pénteken a japán fővárosban a megnyitó ünnepséggel megkezdődnek az olimpiai játékok. A helyiek továbbra is utálják az olimpiát, a szervezők nem lobogózták fel a várost, miközben számos nagy japán szponzor már visszalépett a játékok támogatásától. Olimpiai "'hangulat" a repülőtereken van, nem is akármilyen. Helyszíni riport Tokióból.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Szerencsés embernek érzem magam, mert a sors hatodszor is megadta a lehetőséget arra, hogy nyári olimpiára utazhassak. Szerencsés embernek érzem magam, mert a koronavírus-járvány sújtotta Tokióban 430 perc alatt végeztem a repülőtéren, miközben csupa kedves japán ember próbálta velem elhitetni, hogy ők is élvezik, amit csinálnak. A mosolyok mögött azonban tapintani lehetett a feszültséget, s ennek a leginkább az volt az oka, hogy a japán szervezők a saját maguk életét nehezítették meg azzal a csomó szabállyal, amit az olimpia miatt hoztak. A puding próbája ebben az esetben is az evés, azaz menet közben fog kiderülni, mennyire alkalmazhatóak ezek a regulák. De haladjunk sorjában.

Végeláthatatlan sorok a tokiói Haneda repülőtérenForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Budapesttől Frankfurtig eseménytelen volt az út, s a német reptéren is csak egyetlen ellenőrzésbe futottunk bele, mielőtt elnyelt volna minket a német légitársaság hatalmas Boeing gépe. Amely szinte teljesen tele volt. Így kellett végig maszkban letolni a 11 órás menetidőt, s a maszkot az evéskor lehetett csak levenni. Akkor azonban mindenki levette, így joggal merült fel a kérdés: ha abban a félórában mindenki maszk nélkül ült a fémdobozban, akkor a másik 10 és fél órában mi értelme a szigorú maszkviselésnek? Mindegy, egyszer majd erre is választ kapunk. Az igazi megpróbáltatások a Haneda reptéren való landolás után kezdődtek. Azzal indult a buli, hogy fél óráig ki sem engedték az olimpiára érkező népet a gépből. A szigorú tekintetű smasszerbrigád fontos papírokat osztott ki, ennek kitöltésével elvoltunk egy darabig. Majd amikor végre elhagyhattuk a repülőt, uszkve 200 embert állítottak egymás nyakára a kinti folyosón. Távolságtartás? Ugyan kérem, erről szó sem lehetett. Már itt megdőlt minden védelmi intézkedés, de az ember nem volt abban a helyzetben, hogy szóljon, így engedelmesen baktatott a nép a végeláthatatlan folyosókon. A szerencsés érkezőknek az okostelefonján üzemelt az az applikáció, amely egy QR-kóddal ajándékozta meg az utazót. Akinek ez volt, viszonylag gyorsan átérhetett az akadályversenyre hajazó állomásokon. Akinek nem, azoknak egy kicsit tovább tartott a tortúra.

Japánban a PCR-teszteket nem úgy végzik el, mint odahaza, hanem adnak egy műanyag tölcsért és csövet. A tölcsérbe kell egy nagyot köpni, majd a nyálat lecsurgatni a csőbe. Így adtuk le Hanedán az első tokiói PCR-tesztünket, amelynek az eredményét egy óra múlva kaptuk meg. Akinek negatív volt, azt továbbengedték. Akinek nem, azt azonnal karanténba csukták. Innentől már csak az akkreditációs kártya érvényesítése volt hátra (ez volt a 10. sor, amit végigálltunk), majd jöhetett a táskák keresése, s hipp-hopp, máris a sajtóbuszon ültünk, amely egy taxiállomásra vitt bennünket. A taxik vitték aztán el az összes újságírót a médiahotelekbe. Egy taxiba csak egy személy ülhetett be - hiába voltunk mi ketten, s mentünk ugyanoda. Az ok: a koronavírus-járvány elleni védekezés. Igaz, hogy percekkel korábban ugyanezek az emberek egy buszban ültek (voltunk vagy tizenöten), de ha olimpiára jövünk, akkor ne akadékoskodjon az ember. 

Az olimpiai buszpályaudvar Tokióban, 2021. július 21-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem sokkal később tényleg úgy érezhettük magunkat, hogy befogadott az olimpiai család: birtokba vehettük a szobákat, sőt, egy élelmiszerboltba is kimehettünk. Igaz ugyan, hogy a szabályok szerint előtte fel kellett volna iratkozni a szálloda liftjénél bóbiskoló őrnél, de ez most elmaradt. A kutya nem törődött velünk odakint, egy japán sem fényképezett le bennünket, sőt, az egyik kedves nő még meg is mutatta, merre van a szupermarket. Az utcákon tényleg mindenki maszkban közlekedik, viszont az olimpiai hangulatnak még nem nagyon láttam a nyomát. Illetve igen: a szállodám 8. emeletén, a folyosón egy mérges újságíró közölte, hogy a szervezők őt 3 napos karanténba dugták, mert nem vették figyelembe azt a kérését, hogy ő már az érkezés után dolgozni szeretne. Ez a legyintéssel kísért mondat jól jellemzi egész Tokió hangulatát. Miközben a világ legnagyobb szabású sporteseménye pénteken a megnyitóval hivatalosan is elkezdődik, aközben az emberek hangulata vagy visszafogott, vagy ellenséges. Kedd óta a feszültség is eléggé indukálódott, miután felreppent a hír, hogy akár a megnyitó előtt egy órával is lefújhatják az egész olimpiát. Ez az, amit senki sem hisz, de ennél is nagyobb baj lenne, ha a játékokat menet közben kellene félbeszakítani. Az egészen biztos, hogy sem a taxiban, sem a buszon ülve nem láttam azt, hogy a várost fellobogózták volna, pedig máskor ezt minden rendező megteszi. Tokióban azonban sem a zászlók, sem a plakátok nem hirdetik az eseményt. Mintha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szervezők is szeretnének mihamarabb túlesni az egészen. Mindez teljesen szürreális kereteket ad a pénteken kezdődő olimpiának. Meg az is, hogy a teljesen üres létesítményekben az előző olimpiákon felvett zajokkal próbálnak majd digitális hangulatot teremteni.

Ez a kép tökéletesen megmutatja, milyen hangulat vár ránk az olimpia 16 versenynapjánForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Az olimpia amúgy - a szokásoknak megfelelően - már szerdán elkezdődött, hiszen a labdarúgók és sotballosok már pályára is léptek a különböző helyszíneken. Az első két magyar sportoló, akik még a megnyitóünnepség előtt rajthoz állnak, pénteken kezdenek: az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz, illetve az íjász Balogh Mátyás mutatkozik majd be Tokióban. És megtörtént a magyar olimpiai csapatot érintő első koronavírusügy is, mert koronavírus-fertőzöttel kerülhetett kapcsolatba, ezért elkülönítették a csapattól Vadnai Jonatánt, aki testvére, a Laser Standardban induló Vadnai Benjámin segítőjeként utazott ki a tokiói olimpiára  - közölte a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerdán az MTI-vel. Holczhauser András elmondta: Vadnai Jonatán utazása során kerülhetett kapcsolatba egy koronavírus-fertőzöttel, ezért elkülönítették a csapattól, külön szobába költöztették, és a kikötőbe is elkülönítve szállítják. A főtitkár tájékoztatása szerint Vadnai Jonatán be van oltva koronavírus ellen, valamint a kedden elvégzett PCR-tesztje is negatív lett.

Tokió, 2021. július 21.