A csapatsportágak őrjíthetik meg a magyar szurkolókat az olimpián

Vízilabda EB (Férfi) - Magyarország - Spanyolország döntő, 2020.01.26.
Évről évre egyre jobb Märcz Tamás csapata
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpián a mieink három csapatsportban képviselik Magyarországot. Vasárnap hajnalban bemutatkozik az éremesélyes férfi vízilabda-válogatott, majd délután a női kézilabdacsapat is, amelyben benne lehet egy remek eredmény. Hétfőn reggel pedig a női vízilabda-válogatott is megkezdi a szereplését, amely története során először szerezhetne érmet az ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!

Az Eb-győzelem lendületet adhat a férfi pólóválogatottnak

Először a Märcz Tamás vezette férfi vízilabda-válogatott mérkőzik magyar idő szerint hajnali fél ötkor a görög csapattal az A csoport első fordulójában. A válogatott azt követően, hogy sorozatban három olimpiai bajnoki címet nyert (2000, 2004, 2008), Londonban, majd Rióban is az ötödik helyen végzett. A férfiaknál a tavaly júniusban meghalt Benedek Tibort a riói olimpia után Märcz Tamás váltotta a szövetségi kapitányi poszton. Irányításával a 2017-es budapesti világbajnokságon ezüstérmes lett a csapat, tavaly pedig, szintén hazai környezetben, 21 év után nyert Európa-bajnokságot.

Märcz Tamás csapata a görögökkel, a japánokkal, a dél-afrikaiakkal, az amerikaiakkal és a vb-címvédő olaszokkal van egy csoportban.

A legutóbbi világbajnokságon és az Eb-n is egyaránt hetedik helyen végző görög csapat közel hat éve nem tudott nyerni a magyar válogatott ellen. Legutóbb ez 2015 decemberében történt meg, de a görögök akkor is egy tét nélküli világliga-meccset nyertek a mieink ellen, azóta a magyar válogatott kilenc meccset vívott meg veretlenül a görög válogatott ellen. Ezek közül a legemlékezetesebb talán a 2017-es vb-elődöntő, amikor a mieink 7-5 nyertek a Hajós Alfréd uszodában.

A magyar játékosok öröme a görögök elleni siker után Fotó: Mudra László - Origo

A csoportból való továbbjutás nem lehet kétséges, igazából csak az a kérdés, hogy a mieink hányadik helyen mennek tovább. A csoportelsőségről minden bizonnyal az utolsó fordulóban sorra kerülő vb-címvédő olaszok elleni csoportrangadó dönt majd.

Märcz Tamást 2017 januárjában nevezték ki a magyar csapat élére. Azóta a mieink hét meccset játszottak az olaszokkal, de eddig csak egyszer tudtak nyerni. A 2019-es Európa-bajnokságon a magyar csapat az elődöntőben 12-11-re legyőzte az olasz csapatot a Duna Arénában, ezt követően pedig a spanyolok elleni fináléban szétlövés után lett 21 év után ismét Európa-bajnok.

„Borzasztó fontos volt ez a győzelem több szempontból is.

A játékosok nagyon szerettek volna már hazai környezetben nyerni egy fontos és rangos tornán, ráadásul már nagyon régóta nem tudott Európa-bajnokságot nyerni a magyar férfi pólóválogatott. Még a topjátékosaink – akik már olimpiai bajnoki címet is szereztek –, mint például Varga Dénes, vagy Hosnyánszky Norbert sem nyertek még Eb-t, ez a cím még hiányzott a kollekciójukból. Az olimpiai kvalifikáció miatt is nagyon fontos volt a torna" – nyilatkozta Märcz Tamás az Origónak az Eb-győzelmet követően, és megjegyezte, hogy ez a siker nyugalmat adhat az egész csapat.

Évről évre egyre jobb Märcz Tamás csapata Fotó: Koncz Márton - Origo

Märcz Tamás egy helyen változtatott az Eb-győztes, a védő Pohl Zoltán helyére az alapvetően átlövő ráadásul ob I-es gólkirály Pásztor Mátyás került be a csapatba.

– mondta Märcz Tamás, akinek bő keretből Lévai Márton, Burián Gergely, Konarik Ákos, Nagy Ádám, Német Toni és az Pohl Zoltán maradt ki.

Az esélyekről a szövetségi kapitány elmondta, hogy a világbajnok olasz és az utolsó három nagy tornán egyaránt döntőt játszó spanyol válogatott is rendkívül erős. A címvédő szerb csapat is komoly ellenfél lehet, de a horvátok ellen sem indulhat senki biztos győzelmi eséllyel. Ha csak azt nézzük, hogy a világliga debreceni selejtezőtornáján a montenegrói és a görög csapata játszotta a döntőt, akkor ez nem lesz könnyű olimpia.

A szövetségi kapitány egyébként jó úton halad, hogy edzőként is megismételje játékosként elért sikereit.

Edzőként és játékosként is van világkupa-győzelme, vb-ezüst és Eb-aranyérme. Már csak az olimpiai bajnoki cím hiányzik neki edzőként, amit játékosként Sydneyben már megnyert.

A férfi vízilabda-válogatott meccsei (magyar idő szerint):
Június. 25. (vasárnap), 4.30: Magyarország-Görögország
Július. 27. (kedd), 11.20: Magyarország-Japán
Július. 29. (csütörtök), 3.00: Magyarország-Dél-Afrika
Július. 31. (szombat), 7.00: Magyarország-Egyesült Államok
Augusztus 2. (hétfő), 3.00: Magyarország-Olaszország

Először jöhet a negyeddöntő, minden más csak utána

A női kézilabda-válogatott a 2008-as pekingi olimpia után vehet részt ismét az ötkarikás játékokon. Azzal, hogy a Győrben megrendezett selejtezőtornát a mieink sikerrel vették, és az orosz csapat mögött a második helyen végeztek, sikerült elkerülni azt, hogy az itthon a labdarúgás mögötti második legnépszerűbb sportágban Rio után ne legyen egy újabb olimpia, ahol nem láthatunk magyar kéziválogatottat. Azonban az út, ami előtt a szakág áll, hosszú és rögös, de a küldetés nem lehetetlen.

Elek Gábor remek csapatot rakott össze az olimpiára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elek Gábor csapata a győri selejtezőtornán maga mögé állította az országot, de ettől még korántsem biztos, hogy továbbjut a csoportkörből az olimpián, ugyanis rendkívül kemény sorsolása van. A hatfős csoportból négy csapat megy tovább, vagyis aki háromnál több társaságtól kikap, az valószínűleg nem juthat a negyeddöntőbe.

Papíron egyetlen olyan válogatott sincs, amely ellen a magyar csapat egyértelműen a győzelem reményében lépne pályára.

Június 25-én, magyar idő szerint délután fél háromkor Elek Gábor csapat a francia együttes ellen kezdi meg a szereplését az olimpián. Az ellen a csapat ellen, amely ellen a 2003-as elvesztett világbajnoki döntő óta nem nagyon megy - a mieink 13 meccsből csak hármat tudtak megnyerni ellenük az elmúlt 18 évben.

Elek Gábor a franciákról elmondta, hogy tíz éve a világ élvonalába tartoznak, de most vannak hiányzóik. Úgy vélte, remek védekezés jellemzi a riválist, ráadásul talán a legjobb kapuspárossal rendelkezik a mezőnyben. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a franciák majdnem minden világversenyen okoznak meglepetést egy-egy váratlan vereséggel. Hozzátette, a szakmai stáb már elkezdte a felkészülést azzal, hogy megnézte az edzőmérkőzéseiket.

Úgy tűnik, Kovacsics Anikó vállsérülése már a múlté Forrás: MTI/Varga György

Ami a többi ellenfelet illeti: svédek és a brazilok nem jobbak nálunk, de nem is gyengébbek egyértelműen. Őket kellene legyőzni az első négy hely valamelyikének megkaparintásához. Brazíliával a második meccsen találkoznak a lányok, Svédországgal az utolsón, ami akár olyan is lehet, mint egy nyolcaddöntő.

A harmadik meccsen az oroszok következnek, őket a legnehezebb kiszámítani, mert lehet bombaerős csapatuk, és motiválatlan, unott is. A spanyolok a decemberi világbajnokság házigazdájaként nyilván csúcsközeli állapotban lesznek, így a mieinknek biztosan nagyot kell majd harcolni a negyeddöntőért is.

Elek Gábor úgy gondolja, a francia és a címvédő orosz csapat valamelyest kiemelkedik, de a másik négy együttes, azaz a svéd, a spanyol, a brazil és a magyar egyenlő eséllyel pályázik a továbbjutást jelentő első négy helyre.

A felkészülés során a dél-amerikai riválist kétszer is legyőzték a magyarok, de Elek szerint ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni, mert egyrészt hazai pályán történt, másrészt az ellenfél is tudta, hogy két héttel később sokkal fontosabb összecsapást is vív egymással a két gárda.

Danyi Gábor, Görbicz Anita és Elek Gábor rutinjára is szükég lesz az olimpián Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

"Az elvárás és a cél nem ugyanaz. Az elvárás, hogy továbbjussunk a csoportból, a cél viszont ennél magasabban van.

Ugyanakkor erről addig nem beszélünk, amíg nem értük el a negyeddöntős szereplést" – mondta Elek Gábor, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar nők eddig háromszor állhattak dobogóra: 2000-ben Sydneyben emlékezetes döntőben kaptak ki a dánoktól, míg 1976-ban és 1996-ban harmadikok lettek.

A női kézilabda-válogatott meccsei (magyar idő szerint):
Június 25. (vasárnap), 14.30: Magyarország-Franciaország
Július 27. (kedd), 4.00: Magyarország-Brazília
Július 29. (csütörtök), 12.30: Magyarország-Oroszország
Július 31. (szombat): 12.30: Magyarország-Spanyolország
Augusztus 2. (hétfő): 9.15: Magyarország-Svédország

Véget kell érnie a nők vízilabda-átkának

A nyári olimpiák történetének egyik legbalszerencsésebb magyar csapata a női vízilabda-válogatott, amely a legutóbbi három olimpián is hajszállal maradt le az éremről, mert mind a három alkalommal negyedik lett.

A nőknél továbbra is Bíró Attila a kapitány, együttese a hazai rendezésű kontinensviadalon tavaly bronzérmet szerzett, majd idén, nem sokkal az olimpiai játékok kezdete előtt a világligában ezüstérmes lett a címvédő amerikaiak mögött.

A női vízilabda-válogatott bármelyik csapatra veszélyes lehet Fotó: Koncz Márton - Origo

A női vízilabda-válogatott 2016-ban Európa-bajnokságot nyert, már a mai szövetségi kapitány, Bíró Attila irányításával. A női válogatott eddig világbajnokságokon két aranyérmet, egy-egy ezüstöt és bronzot, Európa-bajnokságokon három aranyat, öt ezüstöt és hat bronz és hat bronzérmet nyert. Azonban hiába van folyamatosan a tűz közelében, olimpián még nem tudott érmet nyerni, pedig ez lesz a hatodik ötkarikás sorozat ebben a szakágban.

Amikor 2000-ben, Sydneyben bemutatkozott a női póló a játékokon, akkor Magyarország nem tudta kvalifikálni magát a hat fős mezőnybe, azóta viszont folyamatos résztvevő. És egyfolytában üldözi a balszerencse.

Az athéni hatodik hely után Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik lett, egyszer hosszabbítás, kétszer büntetőpárbaj után maradt le a dobogóról.

Bíró Attila csapata a toronymagas esélyes Egyesült Államokkal egy ötösben szerepel, így a negyeddöntőben biztos, hogy elkerüli. A magyar csapat a Világliga-döntő előtt két hetet az Egyesült Államokban töltött. Ez idő alatt négy mérkőzést játszott az amerikai együttes ellen, de mindannyiszor a házigazda került ki győztesen az összecsapásokból. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy a kéthetes edzőtábor rendkívül hasznos minden szempontból, és biztos benne, hogy a nyár további részében kamatozik majd a kaliforniai munka.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Koncz Márton - Origo

Bíró Attila szerint a koronavírus-járvány miatti egy éves halasztás jót tett a csapatnak.

„Azt gondolom, tizenöt-húsz százalékkal jobb lett a csapat, mint egy éve, azóta az amerikaiakon kívül gyakorlatilag mindenkit meg tudtunk verni"

– mondta a szövetségi kapitány, aki leszögezte, hogy az ellenfelekre nemcsak a világklasszis Keszthelyi Rita jelenti a veszélyt, hanem például Magyari Alda, Rybanska Natasa és Vályi Vanda is rengeteget lépett előre, ez pedig az egész válogatottra kihat.

A magyar csapat a csoport második helyéért minden bizonnyal az oroszokkal vív majd csatát. Nagyon kellene ez a pozíció, mert aki ezt megszerzi, az csak a döntőben találkozhat újra az amerikaiakkal. Ott meg már bármi előfordulhat. Ami a lebonyolítást illeti: a két ötfős csoportból csak egy-egy csapat esik ki. A többi a negyeddöntőbe kerül, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

A női vízilabda-válogatott meccsei (magyar idő szerint):
Július 26. (hétfő), 9.30: Magyarország-Oroszország
Július 28. (szerda), 7.00: Magyarország-Egyesült Államok
Július 30. (péntek), 11.20: Magyarország-Japán
Augusztus 1. (vasárnap): 7.00: Magyarország-Kína