Társoldalunk:

Hat gól, kihagyott tizenegyes, piros lap a brazil-német focirangadón

2021.07.22. 15:28

A brazil válogatott 4-2-re legyőzte Németországot az olimpiai futballtorna D csoportjának csütörtöki mérkőzésén.

Hiába csak U23-as csapatok lehetnek ott az olimpiai futballtornán, egy Brazília-Németország találkozó még ebben a korosztályban is rangadónak minősül - a három-három túlkoros játékossal pedig szintén csak nő az érdeklődés.

Jól kezdett a 38 éves Daniel Alvest is a soraiban tudó Brazília, amely már az első negyedórában eldönthette volna a három pont sorsát. A 7. percben Richarlison góljával megszerezték a vezetést. Az Everton szélsőjének első ziccerét Florian Müller még bravúrral védte, de a kipattanónál már nem tudott közbeavatkozni.

Richarlison mesterhármast rúgott az első 30 percbenForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brazilok mezőnyfölénye és a németek labdavesztései újabb helyzeteket teremtettek az európaiak kapuja előtt, a 15. percben Richarlison elszórakozta a Müllerrel szembeni egy az egy elleni szituációját. A német kapus több ilyen bravúrt is bemutatott.

A 22. percben Richarlison második góljával Brazília már 2-0-ra vezetett. A szélső ezúttal középen érkezett Guilherme Arana beadására és fejelt szépen a kapuba. Az újabb kapott gól után jött az első német helyzet, Nadiem Amiri éles szögből próbálkozhatott, de Santos védeni tudott.

A 30. percben Richarlison megszerezte harmadik gólját is. A német védekezésen olyan könyedén mentek át a brazilok, ami az európaiakra nézve igencsak kínosnak hathatott. A 24 éves játékos ezúttal a Dárdai Pál csapatában, a Herthában futballozó Matheus Cunha passzából lőtte ki a hosszú sarkot.

Ha nincsenek Florian Müller bravúrjai, akkor akár kétszámjegyű is lehetett volna a két csapat között a külnöbségForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Richarlison pár perccel később negyedik találatát is megszerezhette volna, de kapura lövési kísérletét a védők blokkolni tudták. A brazilok játékosa kiemelkedett a mezőnyből, a németek csak szabálytalanul tudták megállítani, Maximilian Arnold sárgát is kapott az első félidő hajrájára fordulva. A ráadásban Brazília tizenegyeshez jutott, miután a németek kézzel értek a labdába. Cunha büntetőjét Müller bravúrral kivédte, így maradt a 3-0-s eredmény.

A második játékrészben ott folytatták a csapatok, ahol az elsőben abbahagyták. Az 52. percben Cunha löhetett ziccert, de ezúttal sem tudott túljárni a német kapus eszén. Az 57. percben a német válogatott a semmiből szépített, Amiri használta ki a brazil védők rossz felszabadítását. Santos a segítségére volt, aki egy könnyűnek tűnő lövést nem tudott hárítani.

A 63. percben Arnold megkapta második sárga lapját, így Németország az utolsó fél órát emberhátrányban volt kénytelen végigjátszani. A brazilok ezután már nem fociztak akkora intenzitással, mint előtte.

A német válogatott emberhátrányban is visszajött a mérkőzésbeForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Malcolm, Paulinho és Reiner Jesús személyében három tehetség is pályára lépett, mégis Németország rúgott újabb gólt. A 83. percben Ragnar Ache fejesből 3-2-re alakította az eredményt.

Az egyenlítés már nem jött össze a tíz emberrel futballozó németeknek, sőt a 92. perben Paulinho szép góljával kialakította a 4-2-es végeredményt.

Némileg meglepő, hogy a négy, olimpiai futballtornán szereplő négy európai válogatott közül egyedül Románia tudott nyerni, akik 1-0-ra legyőzték Hondurast. Korábban Spanyolország 0-0-s döntetlent játszott Egyiptommal, a franciák pedig 4-1-es vereséget szenvedtek el Mexikóval szemben. A második félidőt emberhátrányban végigjátszó Argentína 2-0-ra kikapott Ausztráliától.