Társoldalunk:

Saját olimpiai bizottságát is megregulázta a japánok leghíresebb sportolója

2021.07.23. 06:44

Oszaka Naomi, a négyszeres Grand Slam-győztes, világranglista második helyén álló japán teniszező, közel két hónap után tér vissza a pénteken rajtoló tokiói olimpia női tenisztornáján. A 23 éves csillag ráadásul a sajtótájékoztatókon is meg fog jelenni, de kizárólag csak a saját szabályai szerint hajlandó majd nyilatkozni.

A 23 éves teniszcsillag a japánok számára a ragyogó fényt jelenti a pandémia idején rendezett ötkarikás játékok sötétségében. A házigazda nemzet számára Oszaka személye erősíti a közvélemény támogatását, miközben rengeteg japán a tokiói olimpia ellen van.

A Japánban született, de az Egyesült Államokban nevelkedett teniszező a japán sport egyik legnagyobb csillaga. Az, hogy látszólag vonakodva fogadta el a tenisz csúcsára való felemelkedésével járó sztárságot, olyan hitelességet kölcsönzött neki, amely a marketingesek álmává és a szülőhazájában rendkívül népszerűvé tette.

A vallomás, amit a szorongással való nyilvános küzdelmének feltárásával váltott ki, csak megkedveltette őt a rajongókkal világszerte, és úgy tűnik, ezt szeretné meghálálni.

Megható érzéssel tölt el, hogy lehetőségem van arra, hogy egy egész generációt inspiráljak és egy egész országot büszkévé tegyek" – mondta a Business Insidernek a világelső teniszező.

Oszaka Naomi az női tenisztorna egyik nagy esélyeseForrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Az olimpiai tenisztornát szombattól rendezik meg a tokiói Ariake Teniszparkban. A tornát kemény pályán játsszák majd, ami jó előjel lehet Oszaka címvédése szempontjából, mivel mind a hét WTA egyéni címét – köztük négy Grand Slamet is – ezen a felületen nyerte.

Májusban, amikor Japánban a járvány idején az egyik legrosszabb időszakot élték át a fertőzések számát illetően, Oszaka azt mondta, hogy még mindig "nem igazán biztos" abban, hogy az elhalasztott játékokat meg kellene tartani. Akkor azonban elárulta, hogy átesett az oltáson.

Most azonban Tokió a koronavírus negyedik hullámával és a négyszámjegyű napi fertőzési esetekkel néz szembe, ami további aggodalmat kelt a közvéleményben. Oszaka az aranyérem esélyesei közé tartozhat, de tisztában van a "mindenáron" való győzelem veszélyeivel, és hangsúlyozta, hogy az öngondoskodást és a mentális egészséget prioritásként kezeli.

A második helyen kiemelt japán játékos május végén, a Roland Garroson szerepelt legutóbb, de Párizsban a második fordulós mérkőzése előtt visszalépett, mivel a sikerrel megvívott első körös meccse után a szervezők figyelmeztették, hogy kötelező részt vennie a találkozót követő sajtótájékoztatón. Oszaka depresszióval és szorongással való küzdelmére hivatkozva lépett vissza, majd néhány héttel később úgy döntött, hogy kihagyja Wimbledont.

A francia nyílt teniszbajnokságon 15 ezer dolláros pénzbüntetést kapott, amiért nem volt hajlandó beszélni a sajtóval, de az olimpia előtt azt mondta, hogy részt fog venni a sajtótájékoztatókon - a saját feltételei szerint. Ráadásul a Japán Olimpiai Bizottság megerősítette, hogy a sportolókat nem fogják megbüntetni azért, ha nem vesznek részt a sajtótájékoztatókon.

Oszaka az utóbbi hónapokban nem csak a játékán dolgozott, hanem azon is, hogy megtalálja a hangját, ebben pedig nagy segítségére van az Instagram-oldala, ahol több mint 2,5 millió követője van. A japán teniszcsillag a teniszt arra használja, hogy rávilágítson az igazságtalanságra, és a közösségi oldalát arra használja, hogy kifejezze, amit fontosnak tart.

Oszaka izgatott, hogy hazai szurkolói előtt játszhat a tokiói olimpián, miután kihagyta a nagy tornákat. A japán játékos ügynöke elárulta, hogy ez idő alatt a barátaival és a családjával töltődött fel.

Oszaka visszalépése veszteség volt a wimbledoni tenisztornának, de nyereség az olimpia szervezőinek, akik vágynak a pozitív médiavisszhangra, mivel az újabb rendkívüli állapot alatt zajló játékok egyik válsághelyzetből a másikba sodródnak.