Újabb botrányos szervezési hibák Tokióban, kezd káoszba fulladni az olimpia

Japan Olympics 2020 Main Press Center MPC 2021 Olympic Games Tokyo 2020 Games of the XXXII Olympiad 2020 Summer Olympics protective face masks Horizontal
Akik nem jutnak be az eseményekre, tévén nézhetik a történteket
Vágólapra másolva!
Az Origo két munkatársa bejutott az olimpia első napján a sportlövészet és a vívás versenyszámaira, sőt, az esti úszó előfutamokon is ott lehetünk. Nagy dolog ez, mert ami Tokióban a média beléptetése körül zajlik, az példátlan és botrányos.
Vágólapra másolva!

A korábbi nyári olimpiákon egyszerű volt a rendszer.

Az úgyevezett high-demanded, vagyis kiemelt figyelmet érdemlő sportágakra nem volt elég az akkreditáció - oda külön jegy is kellett.

Aki nem kapott, nem mehetett be. Ez így van Tokióban is. A kiemelt sportágak: az úszás, az atlétika, a torna és a férfi kosárlabda-döntő, valamint a női és férfi kézilabda-döntő. A többi sportágra elég volt az akkreditáció. Ez változott most meg Tokióban, ahol minden sportág minden napszakának versenyére (az úgynvezett seissonokra)

külön jegyet kell kérni egy internetes felületen.

Az már kiderült, hogy a dolgot nem a NOB kezeli, de azért ne legyen kétségünk afelől, hogy a NOB jóváhagyása nélkül aligha hozhatták volna tető alá ezt a rendszert a japánok. A két fél (a NOB és a helyi szervezők) most egymásra mutogatnak, miközben azt kell ünnepelnem, hogy bemehetek szombaton a férfi kard egyéni versenyére.

Hosszú órákon át ez sem volt így, mert a helyi médiacézár várólistára tett.

Azt ugyanis, hogy ki mehet be és ki nem, a helyszínekre vezényelt médiafelelősök döntik el. Akiknek persze fogalmuk sincs arról, hogy egy adott országban melyik médium számít kiemeltnek, melyik a kevésbé olvasott. Aztán egyszer csak megkaptam a belépőt. Nem mindenki volt ilyen szerencsés.

Van olyan magyar kollégám, akit egyszerűen kivágtak a versenyről, nem mehet be, nem kap helyet.

Az igazi elmebaj ebben az, hogy a csarnokok tök üresek, azaz annyi médiamunkást lehetne beengedni, amennyi nem is érdeklődik egy-egy sportág iránt. De nem. A japánok saját hibbant gondolkodásukkal nem bővítenek, hanem korlátoznak. Akik nem jutnak be az eseményekre, a nemzetközi sajtóközpontban tévén nézhetik a történteket.

Akik nem jutnak be az eseményekre, tévén nézhetik a történteket Forrás: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

De mit szóljon az a magyar kolléga, akinek pénteken este hagyták jóvá, hogy szombaton elmehet az férfi kerékpárosok országúti mezőnyversenyére, a Fuji tövébe.

Mehet, de nem mehet.

Mert az odamenő médiabuszra pénteken 14.00-ig kellett regisztrálni. Akkorra egy csomóan nem kaptak még jóváhagyást, csak este. Este viszont már nem volt busz, más közlekedési eszközzel pedig nem lehet megközelíteni a helyszínt, hiszen az ideérkezéstől számított első 14 napban nem használható a közösségi közlekedés. Bár ahogy hallani, egyre többen szegik meg a szabályt és ülnek fel a gyorsvasútra. A mi szállodánktól a vívócsarnok vonattal 45 percre van, míg a médiabusz 102 perc alatt ér oda - 1 átszállással. Azt pedig már az elmúlt napokban megírtuk, hogy milyen tömeget zsúfolnak össze egy-egy ilyen buszon, miközben Tokióban tombol a koronavírus-járvány.

Most tehát az a biztos, hogy szombaton ott leszünk a vívócsarnokban, a lőtéren és az uszodában. Minden más teljesen bizonytalan. Azt például nem tudom megmondani, hogy a vasárnap este 21.30-kor kezdődő magyar-francia kézilabdameccsre bejutok-e, vagy nem. Majd szombat este küldenek róla értesítést.