Társoldalunk:

Nem utazhattak el a doppinggyanús orosz sportolók az ötkarikás játékokra

2021.07.23. 13:16

Néhány, doppinggyanús orosz sportolót nem engedtek elutazni a pénteken (ma) rajtoló tokiói nyári olimpiára.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) pénteki közlése szerint a 2015-ben leállított moszkvai laboratóriumból összegyűjtött bizonyítékok alapján akadályozták meg a gyanús sportolók elutazását Tokióba.

A 335 fős orosz küldöttség tagjai a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi határozata értelmében az olimpián nem indulhatnak országuk zászlaja alatt, és himnuszukat sem játszhatják le a győztesek tiszteletére. Emellett ruházatukon nem viselhetik az Oroszország (RUS) feliratot, csapatuk az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) név alatt szerepel.

Az orosz küldöttség tagjai az olimpián nem indulhatnak országuk zászlaja alattForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A szankciók hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vizsgálata állami szintű orosz doppingolást állapított meg, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében súlyos visszaéléseket tapasztalt. Ezért a WADA 2019 decemberében az orosz sportolók négyéves eltiltásáról döntött, ezt csökkentette a felére a CAS a múlt év végén.
Az orosz himnusz helyett az olimpiai eredményhirdetéskor Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete hangozhat fel. A NOB - az orosz sportvezetés javaslatát elfogadva - áprilisban járult hozzá, hogy a világhírű zenemű helyettesítheti az orosz himnuszt orosz arany esetén.