A légpuskás Mészáros Eszter nem jutott tovább az olimpián

MÉSZÁROS Eszter sportlövészet olimpia Tokió
Mészáros Eszter a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjében
Vágólapra másolva!
A világkupa-győztes Mészáros Eszter nem jutott tovább a tokiói olimpián a 10 méteres női légpuska versenyszámban. A 19 éves versenyző ugyan hatalmasat hajrázott, de az első két körben elkövetett céltévesztései miatt búcsúzni kényszerült.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A 19 éves Mészáros Eszter gyerekként még almára és dióra kezdett el lőni a nagyapja légpuskájával 2015 nyarán. Négy évvel később pedig már olimpiai kvótát szerzett a müncheni sportlövő-világkupán.

Ahogy az edzője, Szucsák László is megmondta, lehet azt látni egy sportolón, hogy van tehetsége egy sportághoz vagy nincs. Mészáros Eszternek természetes érzéke van ahhoz, hogy miként kell megtalálni az egyensúlyi helyzetet, és ő az, aki megérti és megérzi a sütés alatti mikro történéseket.

10 méteres légpuska


A 10 méteres női légpuska versenyszámban a versenyzők 10 méterről lőnek, álló testhelyzetben, 4.5 milliméter/ 0.177 inch kaliberű légfegyverrel, amelynek maximum súlya 5.5 kilogramm lehet. A cél közepe a földtől 1.4 méter magasra van elhelyezve és átmérője 45.5 milliméter. A négyes kör (a céltáblán fekete) átmérője 30.5 milliméter, míg a tízes kör átmérője 0.5 milliméter.

A női légpuskás versenyző 10 méteres távolságból 60 lövést ad le 1 óra 15 percen belül. A kvalifikációban a találatok decimálisak, 10.9 pont a maximum találat. A tizedelt értékkörök meghatározásához egy egész kör értékelhető területét tíz egyforma értékkörre osztják fel, és ezeket tizedes értékekkel jelölik nullától (például 10.0, 9.0 stb.) kilencig (például 10.9, 9.9 stb.).


A maximális eredmény (60x10,9) 654 köregység/Jelenlegi világcsúcs: 634,0 kör


A döntő


A legjobb 8 versenyző az alapversenyből továbbjut a döntőbe ahol 24 lövést adnak le. A maximum eredmény 10.9 pont, a döntőben a legmagasabb elérhető eredmény 261.6 pont. A döntőbe jutott 8 versenyző 0 ponttal kezdi a döntőt, mivel a kvalifikációs eredményeket nem hozzák magukkal a döntőbe. A döntő két 5 lövéses sorozattal kezdődik, amelyre 250 másodpercük van a versenyzőknek. Ezután 14 egyes lövés következik, amelyet vezényszóra adnak le, lövésenként 50 másodpercen belül. A döntő tizenkettedik lövése után, a legkevesebb ponttal rendelkező versenyző kiesik és a nyolcadik helyen végez. Ezután minden 2. lövésnél következik egy újabb kiesés, míg az első és második helyezett a 24. lövés után dől el. Amennyiben holtverseny alakul ki a döntő során, akkor a versenyzők további lövés(eke)t adnak le mindaddig, amíg megszűnik a köregyenlőség.


Jelenlegi döntős világcsúcs: 252,9 kör

Mészáros Eszter remek előjelekkel érkezett az olimpiára, hiszen 2019 októberében a budapesti ifjúsági vegyes csapat Európa-bajnokságon légpuskával aranyérmes lett, 2020 februárjában Pekler Zalánnal aranyérmes lett a Wrocławban rendezett Európa-bajnokságon a junior puskások vegyes páros számában.

2020 októberében 633.2 körös eredménnyel magyar csúcsot lőtt a Budapest-bajnokságon, 2021. június 24-én, nem sokkal a 19. születésnapja előtt pedig megnyerte pályafutása első világkupa-aranyérmeit is, miután a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is az élen végzett.

Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint Mészáros Eszter az, aki a legnagyobb nyertese annak, hogy a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották

ugyanis az 50 méteres számban hatalmasat fejlődött, és már a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

Mészáros Eszter a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjében a tokiói Aszaka Lőtéren Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 19 éves versenyző az első tíz lövése után 102,5-ös átlagon állt, sajnos csak egyszer volt a belső tízes közelében, így nem kezdte jól a versenyt, de szerencsére még rengeteg ideje és lövése maradt.

Mészárosnak sajnos a második tízese sem sikerült túl jól.

Egyszer ugyan volt egy telitalálata, vagyis eltalálta a 0,5 milliméter átmérőjű belső tízest, azonban háromszor is tíz alá ment, ami nagyon nem tett jót az átlagának.

A harmadik és a negyedik sorozatban Mészáros összeszedte magát, egyszer sem ment tíz alá, egyszer pedig még egy telitalálata is volt, így 104,9 majd 105,5-ös átlaggal zárt. Azonban hiába a feltámadás, innentől kezdve már azt is nézni kellett, hogy mit lőnek az ellenfelek.

Mészáros Eszter a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mészáros az Eszéken megnyert június világkupán az alapversenyben 628,3 kört ért el, és ezzel a kimagasló szerepléssel is csak a hetedik helyen jutott be a döntőbe. Most az olimpián az utolsó négy körben már egyszer sem ment tíz alá, de így is csak 625,3-as átlaggal zárt, ami az 20. helyre volt elég, így a magyar légpuskás nem jutott tovább - 628.5 körre lett volna szüksége.

A legjobb a norvég Jeanette Hegg Duestad lett, 632,9-es olimpia csúccsal jutott be a döntőbe.

Mészáros legközelebb kedden, a légpuskások vegyescsapat-versenyében áll majd lőállásba Péni Istvánnal az oldalán. Illetve jövő szombaton, a női 50 méteres kisöbű szabadpuskás számában javíthat.