Társoldalunk:

Eltiltották az algériai dzsúdóst, aki nem állt ki izraeli riválisa ellen az olimpián

2021.07.24. 12:17

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) eltiltotta az algériai Feti Nurint, aki nem akart kiállni izraeli riválisa ellen a tokiói olimpián.

Az IJF vasárnapi tájékoztatása szerint a harmincéves sportoló és edzője ellen eljárás indult, s ügyüket a fegyelmi bizottság tárgyalja. A 73 kilogrammos Nurin hétfőn a szudáni Mohamed Abdalraszullal kezdett volna az ötkarikás játékokon, és győzelem esetén a 32 között az izraeli Tohar Butbul várt volna rá. A háromszoros Afrika-bajnok szombaton bejelentette, hogy visszalép az olimpiától, hogy ne kelljen megküzdenie Butbullal. Nem volt szerencsénk a sorsolásnál, és meghoztuk a megfelelő döntést - közölte Nurin edzője, Amar Ben Jehlef.

Az Algériai Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy mindkettejüket hazaküldi Tokióból. /Illusztráció/Forrás: AFP/FRANCK FIFE/Franck Fife

Az Algériai Olimpiai Bizottság válaszul bejelentette, hogy mindkettejüket hazaküldi Tokióból.
A dzsúdóban az iráni Szaid Mollaej hasonló esete a leghíresebb, aki a 2019-es tokiói világbajnokságon a 81 kilogrammosok között címvédőként indult. Családja fenyegetésével azonban arra kényszerítették, hogy lépjen vissza a negyeddöntőtől, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival. Később a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Mollaej azóta elhagyta hazáját, és előbb menekültstátust kapott Németországban, majd felvette a mongol állampolgárságot.

Az IJF áprilisban felfüggesztette az iráni szövetség tagságát, ezért az ország cselgáncsozói nem indulhatnak a tokiói olimpián sem. A közel-keleti ország előzőleg megtiltotta sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek.