Társoldalunk:

A szenzációsan vívó Szilágyi Áron éremért vívhat a kardozók versenyében

2021.07.24. 06:48

Szilágyi Áron szenzációs vívással a legjobb négy közé jutott a férfi kard egyéni versenyében a tokiói nyári olimpia első napján. A magyar sportoló eddig ellenállhatatlan és megállíthatatlan. A másik két magyar, Decsi Tamás és Szatmári András a 32-es táblán búcsúzott.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Nagyon nehéz feladat várt Decsi Tamásra, aki a férfi kard egyéni versenyének 32-es tábláján a németek Európa-bajnokával és világbajnoki bronzérmesével, Max Hartunggal vívott a sárga páston. A Makuhari Messe Hall B-csarnokában 18 fokra hűtötték le a levegőt a szervezők, egészen elképesztő volt, ahogy a hideget fújták, mintha ezen múlna az életük. A kinti 35 fokból betérve garantálni lehetett a megfázást, de ez az utóbbi időszakban minden olimpián így volt. A lelátón a szabadnapos versenyzők ordítottak, s próbáltak valami hangulatot teremteni. 

Decsi nagy lendületel kezdett, de a német sorban adta a tusokat. 8-6-os Hartung vezetésénél jött az egy perces szünet, majd a második menetben Hartung már nem kegyelmezett. A végeredmény 15-8 lett a német versenyzőnek, aki magabiztos vívással ment be a legjobb 16 közé. 

Azt hittük, hogy Szatmári András majd megszerzi az első győzelmet az iráni Ali Pakdaman ellen, de csalódnunk kellett. Bár a magyar vívó jól kezdett és 8-5-re is vezetett, az iráni ellenfé hatalmas vágásokkal és még hatalmasabb üvöltésekkel legyőzte a magyart, aki a 16 közé sem jutott be. Ez hidegzuhany volt a javából a jéghideg csarnokban. 

"Önmagam ellenfele voltam, és rosszul jöttem ki belőle - értékelt szomorúan Szatmári András. - Tudtam, hogy ha jól vívok, megnyerem a versenyt, viszont ha rosszul, akkor kikapok az első ellenfelemtől. És most nem vívtam jól, úgyhogy csak magamnak köszönhetem a kiesést."

Ezek után már csak Szilágyi Áron maradt egyedüli magyarként versenyben. Az ő ellenfele a venezuelai José Quintero volt és a kétszeres olimpiai bajnok nagyon magabiztosan nyert 15-7-re, s ezzel a legjobb 16 közé jutott.

"Az elején egy kicsit szenvedtem, mivel nem ismertem az ellenfelemet. Három-három után aztán egyre jobban megéreztem a tempót és a vége egy magabiztos győzelem lett. A következő riválisomat jól ismerem, kellemetlen stílusban vív. Az én feladatom az lesz, hogy ráerőltessem a saját vívásomat" - értékelt Szilágyi Áron.

Parádés vívással a 8 között Szilágyi Áron

A magyar kardvívóra egy óra szünet várt, ez alatt készülhetett fel a nyolcaddöntőre, ahol az iráni Mojtaba Abedini volt az ellenfele.

A magyar Szilagyi Áron (balra) az iráni Mojtaba Abedinivel mérkőzik meg a férfi kard egyéni nyolcaddöntőben a 2020-as tokiói olimpiai játékok soránForrás: AFP/Mohd Rasfan

Szilágyi semmi esélyt nem hagyott a perzsa vívónak, s szinte lesöpörtre a pástról az iránit. A 15-7-es győzelem után már a legjobb négy közé jutásért vívhat egy újabb iránival, Ali Pakdamannal, aki korábban a 32-es táblán Szatmári Andrást búcsúztatta.

A másik iráni sem bírt Szilágyival

A negyeddöntőben tehát Szilágyi Áron az iráni Pakdamannal vívott, a tét  alegjobb négy közé jutás volt. Az iráninak egyetlen másodperc esélye nem volt Szilágyival szemben, aki döbbenetes formát mutat be eddig Tokióban. A 15-6-os magyar győzelem nem is fejezi ki hűen a két vívó közötti óriási különbséget. 

Most egy teljesen új verseny jön, fejben is újra össze kell raknom magam. Bevetem magam egy kezelésre a masszőrünkhöz, Bodnár Józsihoz, aki Londonban és Rióban is ott volt velünk, majd az edzőmmel, Decsi Andrással fogunk egy kicsit iskolázni, melegíteni. És valószínűleg ismét megkérem Gémesi Csanád csapattársamat, hogy - a mai napon negyedszer - egy kicsit még vívjon velem" - mondta a magyar kardozó.

Íme, az Eurosport videója:

Magyar idő szerint 12.00-kor kezdődik majd az elődöntő, amelyben Szilágyi Áron ellenfele a grúz Sandro Bazadze lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a grúz fiú kiütötte a verseny első kiemeltjét, a dél-koreai Oh Sangukot. Ez is elképesztő meglepetés, de semmiképpen sem rossz hír Szilágyi Áronnak.