Álmatlansággal indult minden idők legkülönlegesebb olimpiája

Számomra a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjével indult az olimpia
Vágólapra másolva!
Július 24-én, szombaton a női légpuska selejtezővel átestem az olimpiai tűzkeresztségen. A magyar színeket képviselő Mészáros Eszter ugyan nem jutott tovább, de a helyszínen szurkolni egy magyar olimpikonnal örök élmény marad.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Gyerekként valahogy mindig úgy tekintettem az olimpiára, mint egy olyan eseményre, amelyet a labdarúgó Európa-bajnokságok évében rendeznek, és néha el lehet nézegetni a tv-ben. Amióta az eszemet tudom, a futball szerelmese vagyok, de a többi labdajáték sem hagy hidegen, így természetesen végigizgultam, amikor a férfi vízilabdacsapat sorozatban három olimpián is diadalmaskodott, de akadnak emlékeim az 1996-os atlantai focicsapatról is. Persze vannak olyan olimpiai emlékek, amelyek a mai napig a fejemben vannak. Soha nem felejtem Kovács "Kokó" István atlantai győzelmét, de kitörölhetetlen az is, amikor a női kézilabda-válogatott hatgólos előnyről kapott ki Sydney-ben a dánok elleni döntőben.

Kokó győzelme az atlantai olimpia egyik szenzációja volt Forrás: MTI/Bognár Gábor

Ennek ellenére valahogy soha nem éreztem a bizsergést az olimpia közeledtével. Aztán felnőttem, sportújságíró lett belőlem, és mint ilyennek az olimpiára való utazása a szakma egyik legnagyobb csúcsát jelenti. Amikor kiderült, hogy utazhatok Tokióba, óriási megtiszteltetésnek vettem, de ettől még a gyermeki izgalom ugyanúgy nem kerített hatalmába. Így volt ez egészen szombat éjszakáig.

Miután megérkeztünk Tokióba, az első három napunk azzal telt el, hogy megismerkedtünk a helyszínekkel, belaktuk a sajtóközpontot, naponta jártunk koronavírus-tesztekre, és

megterveztük, hogyan dolgozzunk az olimpia alatt, ami logisztikailag nagyon nehéz, hiszen a járvány miatt rendkívüli óvintézkedések vannak, így egy újságíró nem mehet el csak úgy egy eseményre, amit kinézett magának.

De vissza a szombat éjjelre. Pénteken kiderült, hogy az olimpia szüzességemet a 10 méteres női légpuskaversenyen fogom elveszíteni szombat reggel 8.30-kor (magyar idő szerint 1.30-kor). Ehhez reggel hatkor el kellett indulni az Aszaka Lőtérre, ahol a friss világkupa-győztes Mészáros Eszter képviselte a magyar színeket. Amikor péntek este tízkor lefeküdtem, még semmi jel nem utalt arra, hogy borzalmas éjszakám lesz. Egyszer csak felébredtem, kipattant a szemem, és megláttam, hogy hajnali 1.47 van, és onnantól kezdve nem tudtam visszaaludni. Próbálkoztam mindennel. Nyomkodtam a telefonomat, olvastam az olimpiáról, még a kedvenc könyvemet is elővettem, de sehogy sem akart elfáradni a szemem.

Próbáltam visszaaludni, de egyfolytában az olimpia pörgött az agyamban, és magam előtt láttam a magyarok sikereit, ettől az adrenalin lökettől pedig nem tudtam visszaaludni. Olyan voltam, mint egy sportoló, aki a nagy meccs előtt lepörgeti magában, hogy mi lesz a másnapi mérkőzésen.

Az olimpia alatt rengeteg COVID-tesztet végeznek Forrás: AFP/Franck Fife

Végül egy óra szenvedés után elengedtem az alvást, és úgy voltam vele, ha ennek a napnak ilyennek kell lennie, akkor ilyen lesz, de ha törik, ha szakad, akkor is megcsinálom, mert minden idők egyik legkülönlegesebb olimpiáján vagyunk. Nyilván lehet sorolni a rengeteg negatívumot, ugyanis Tokióban három nap alatt rengeteg olyan óvintézkedéssel találkoztunk, amelyek megmosolyogtatóak, de bármennyire is fájó ezt kimondani, az elmúlt másfél évben ehhez már hozzászokhattunk.

És persze az is borzasztó, hogy az üres lelátók előtt rendezett versenyek korántsem nyújtanak akkora élményt, mintha a mieink tömött lelátók előtt érnének el sikereket, de attól még ez egy olimpia, és

50 év múlva senki sem arra fog emlékezni, hogy Milák Kristóf, Hosszú Katinka, vagy éppen Csipes Tamara hány néző előtt nyert aranyérmet, hanem csak arra, hogy megnyerték.

Néhány év múlva én sem arra fogok emlékezni, hogy milyen borzalmas volt COVID-tesztekkel indítani a napot, de valószínűleg azt is el fogom felejteni, hogy az állandó maszkviselés miatt véraláfutás volt már a füleim mögött.

Számomra a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjével indult az olimpia Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A légpuskaverseny előtt nagyon izgultam, mert ez az első olimpiám, csakúgy mint Mészáros Eszternek, aki most mutatkozott be az ötkarikás játékokon. A 19 éves sportlövő végül a 20. helyen zárt, így nem jutott be a döntőbe.

Úgy volt, hogy esélyem sem lesz vele beszélni, mert vegyeszónában 27 fős várólista volt, amelyre nyilván nem kerültem fel, ahogy két másik magyar kolléga sem. Azonban odaálltunk a vegyeszóna elé, és ettől egy japán rendező hölgy annyira zavarba jött, hogy a kötelező interjúk után kihozta nekünk Mészáros Esztert. A vegyeszónában a 19 éves sportlövő elmondta, hogy a verseny elején nagyon izgult, és ez rányomta a bélyegét az eredményeire. Hangsúlyozta viszont, hogy a követező versenyen már remélhetőleg nem fog ebbe hibába esni.

Mészáros Eszter is izgult az első olimpiája miatt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A továbbjutása ebben a számban elúszott, de kedden a légpuskások vegyescsapat-versenyében Péni Istvánnal az oldalon javíthat, jövő szombaton pedig az 50 méteres kisöbű szabadpuskás számában is elindul. A kiesés ellenére még a maszk alatt is kivehető volt, hogy Mészáros Eszter remek hangulatban volt, egyfolytában mosolyogott.

Érezhető volt, hogy átjárja az olimpia szelleme, és meg is jegyezte, hogy nagyon csalódott, mert legszívesebben indulna szurkolni a többi magyarnak, de a korlátozások miatt a sportolók most nem látogathatnak ki eseményekre.

A fiatal lány szavait hallgatva pedig én is legszívesebben indultam volna tovább, de erre most nincs lehetőségem, a sajtó képviselőinek korlátozott a bejárás az eseményekre, így legközelebb a magyar úszócsapat előfutamait nézhetem meg.

A mai nap miatt rengeteget izgultam, de most kezdem csak felfogni, milyen szerencsés vagyok, hogy itt lehet egy olimpián.

Az eredmények ugyan még nem jönnek, de még csak most kezdődött az olimpia, és biztos vagyok benne, hogy számos magyar siker fog születni – remélem, megélhetek majd egy ilyet a helyszínen.