Eddig csupa magyar kudarc a tokiói olimpia első napja

SZATMÁRI András
Tokió, 2021. július 24. Szatmári András (b) és az iráni Ali Pakdaman asszója a 16 közé kerülésért a férfi kardozók egyéni versenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. Szatmári András kiesett. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra több magyar sportolónak is szurkolhattunk a XXXII. nyári olimpiai játékok megnyitóját követő első hivatalos napján. Mészáros Eszter nyitotta a sort a lövészetben, de sajnos nem jutott a 19 éves versenyző a döntőbe. Súlyos kudarcnak tekinthető, hogy a 2017-ben egyéni világbajnoki címet szerző Szatmári András kiesett a kardvívók egyéni versenyében a 32-es táblán - csakúgy, mint Decsi Tamás is. Kikapott a tékvondós Salim Omár, a bokszoló Gálos Roland és a judós Csernoviczki Éva is. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron magabiztos győzelmekkel jutott be a legjobb négybe a férfi egyéni kard versenyszámban.
Vágólapra másolva!

Időrendben haladva először hajnali kettő körül a mindössze 19 éves Mészáros Eszter állt a céltábla elé a sportlövészek női 10 méteres légpuskás alapversenyében. A fiatal olimpikon az elsők között lőtte le mind a hat sorozatát, és 625,3-as eredményt produkálva végül a 20. helyen végzett az 50 fős mezőnyben, így nem jutott a döntőbe.

A fináléba egyébként a norvég Jeanette Hegg Duestad jutott be az első helyen, ráadásul olimpiai kvalifikációs rekorddal, 632,9-es eredménnyel. Igaz, a döntőben aztán a tokiói olimpia első aranyérmét nem a norvég hölgy, hanem a kínai Qian Yang nyerte (előbbi a negyedik lett).

A lövészet után az asztalitenisz felé fordult a figyelmünk, mert a tokiói olimpia legfiatalabb sportolója, a 12 éves Hend Zaza játszott a hatodik olimpiáján szereplő osztrák Liu Jia ellen.

Az ifjú versenyző egyébként az eddigi nyári ötkarikás játékokat figyelembe véve minden idők ötödik legfiatalabb sportolója, aki megmérettethette magát egy olimpián.

A szír versenyző a második játszámban még meg tudta szorítani 39 éves osztrák riválisát, de a rutin és az évek Jia mellett voltak, aki 4-0-ra nyerte kettőjük csatáját.

Mészáros Eszter számára még nem ért véget az olimpia. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezután magyar szempontból 4.00-tól az országúti kerékpáros férfi mezőnyverseny kezdődött, amelyen az idén fantasztikusan teljesítő Valter Attila is rajthoz állt. A 23 éves magyar sportoló még májusban a Giro d'Italián három napig viselhette a rózsaszínű trikót (amelyet az összetettben vezető biciklis kap).

Ráadásul ez a szám abból a szempontból is különleges, hogy az alapvetően zárt kapus olimpián itt, az út mellett lehetnek szurkolók is. A szervezők nagyjából a 234 km-es távon összesen 15-20 000 embert várnak, akik bíztathatják a bringásokat.

Az egynapos megmérettetés befutója a Fuji-hegy környékén található versenypályán lesz majd, de előtte magát, a japánok legendás vulkánját is meg kell majd mászniuk a résztvevőknek, akikre összességében mintegy 5000 méteres szintkülönbség vár majd az egész távon. A mezőny életét ezen felül még a hőség és magas páratartalom fogja megkeseríteni.

Valter Attilára hosszú nap vár Japánban. Forrás: AFP/Ben Stansall

Amíg a biciklisek felvették a ritmust a táv elején, addig „átlátogattunk" az asztaliteniszezőkhöz, ahol a Szudi Ádám - Pergel Szandra párosra a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt hongkongi Vong Csün-ting - Tu Hoj-kem duó várt. Sajnos érvényesült a papírforma, és a hongkongi vegyespáros 4-0-s eredménnyel lépett túl magyar ellenfelén.

Nem sok időnk volt a szomorkodásra, mert rögtön kezdett egy másik csarnokban Csernoviczki Éva a 48 kg-os mezőnyben a cselgáncsozók versenyén. A legjobb 32 között a magyar sportoló kiválóan küzdve egy ipponnal verte indiai ellenfelét és jutott a következő körbe.

Ott aztán a korábbi világbajnok, a japán Funa Tonaki következett, aki ugyanazzal a technikával, azaz leszorítással verte Csernoviczkit, mint amivel a magyar judoka az első körben nyert, és aki így csak abban reménykedhet, hogy a japán bejut a döntőbe és akkor marad a vigaszág.

Csernoviczki első mérkőzésével párhuzamosan a férfi kard kategóriában Decsi Tamás a világbajnoki ranglista ötödik Max Hartung ellen lépett pástra. Decsi bátran küzdött, sőt, meg is sérült az ujja a német rivális ellen, azonban Hartung esélyesebbhez méltóan végül 15-8-ra verte Decsit a legjobb 32 között.

Második magyarként a 2017-ben világbajnoki címet szerzett Szatmári András következett a páston az iráni Pakdaman ellen. Egy szoros mérkőzést láthattunk, amelyen fej-fej mellett gyűjtötték a pontokat a felek egészen 11-11-ig, utána

sajnos az iráni rivális egy hihetetlen izgalmakat hozó csatában 15-12-re megverte Szatmárit, akinek így véget értek az egyéni csaták az olimpián.

Csernoviczki a második körben búcsúzott. Forrás: AFP/Jack Guez

A kardozókkal párhuzamosan tatamira lépett a tékvandósok között magyar színekben a mindössze 18 éves Omar Salim, akinek az 58 kg-os nyolcaddöntőben Vito Dell'Aquila ellen kellett helytállni. Sajnos magyar szempontból rosszul kezdődött az összecsapás, az első szünetre 11-0-val vonultak el a felek. Aztán Salim édesapja, aki egyben az edzője is, segített a fiának rendezni a sorokat és a második felvonásra feljött 14-6-ra, és a harmadik két perces menet előtt már csak 17-13-ra vezetett az olasz harcos.

A döntő menetben sajnos ismét az olasz akarata érvényesült és 26-13-ra verte Omárt, akinek az lehet az egyetlen reménye, hogy Dell'Aquila elmegy a döntőig, és így Omar akkor újra tatamira léphet majd.

Sajnos a küzdősportvonalon tovább haladva az egyetlen magyar ökölvívó, az 57 kg-osok között induló Gálos Roland egyhangú pontozással kapott ki a korábbi ifjúsági világbajnoktól, Serik Temirzhanovtól három menet után.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron 6.10-kor lépett pástra a venezuelai José Quintero ellen a 32-es táblán, és egyedüliként a mai három kardozónk közül magabiztos győzelmet aratva, 15-7-es eredménnyel lépett tovább a legjobb tizenhatba. Szilágyi itt sem állt meg és soron következő, iráni ellenfelén szintén 15-7-es eredménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe. Itt szintén egy iráni rivális, Ali Pakdaman várt a 31 éves klasszisra, de Szilágyi ezúttal is könnyedén, 15-6-ra nyert, és ezzel már az elődöntőbe kvalifikálta magát.