A tekvondós Salim Omar az ötödik helyet szerezte meg élete első olimpiáján

SALIM Omar Gergely
Salim Omar élete első olimpiáján az ötödik helyet érte el
Vágólapra másolva!
Bár a magyar tekvondós Salim Omar szombaton kikapott a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében a tokiói olimpián, de a magyar sportoló mégis a vigaszágra került, mivel legyőzője, az olasz Vito Dell'Aquila a fináléba menetelt. Ezt követően Salim Omar két menet után, döntő fölénnyel győzött a thaiföldi Ramnarong Sawekwiharee ellen a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának vigaszágán, így a magyar sportoló bronzéremért szállt harcba a dél-koreai Dzsang Dzsun ellen. A rutinos, világbajnoki címvédő versenyző ellen azonban vereséget szenvedett a Salim Omar, de így is pontszerző helyen végzett élete első olimpiáján.
Vágólapra másolva!

Az olimpia szombati napján a 18 éves magyar versenyző, Salim Omar először a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával csapott össze a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében, a Makuhari Rendezvényközpontban.

Salim Omar hiába próbálkozott rendületlenül ledolgozni a hátrányát végig a meccsen, az olasz szinte rúgási kísérletét hárította, és alkalmanként sikeresen vissza is támadott, így végül 26-13-as győzelmet aratott. A tokiói játékok egyetlen magyar tekvondósa abban bízhatott, hogy legyőzője, Vito Dell'Aquila a fináléba jutással a vigaszágra segíti őt. Ez így is történt,

és a 18 éves magyar versenyzőnek az egy súlycsoporttal lejjebb, azaz 54 kilósként kétszeres vb-bronzérmes Ramnarong Sawekwiharee volt az ellenfele.

A szünet előtti utolsó másodpercekben Salim további két alkalommal fejen találta az ázsiai küzdőpartnert Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Salim sokkal nyugodtabban és koncentráltabban kezdett, mint első meccsén, sőt, egy fejre rúgással megszerezte az első pontokat. Az ázsiai tekvondós ugyanakkor háromszor is testen rúgta őt, de ekkor vezetett utoljára a meccsen (4-6). A mindössze harmadik felnőtt versenyén szereplő magyar, aki az Eb-n 54 kilóban, majd a kvalifikációs viadalon az olimpiai programban szereplő 58 kilóban is diadalmaskodott, testre mért rúgással egyenlített,

majd a lehető legnagyobb értékű, ötpontos akciót bemutatva pörgésből rúgta fejen ellenfelét (11-6).

A szünetig felváltva születtek az akciók, s bár csökkent Salim előnye, így is vezetett (15-12).

A magyar Salim Omar (kékben) olykor látványos rúgásokkal támadta meg ellenfelét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második két percet is Salim kezdte jobban, kétszer a testén, egyszer a fején találta el ellenfelét lábbal, így 22-12-re elhúzott. A meccs 22-13-nál percekre félbeszakadt, még bírói kupaktanács is volt, mert a thaiföldi egyik kísérletét vizsgálták, de végül nem változtattak az eredményen.

A közjáték sem zökkentette ki a magyar tehetséget, aki ismét fejen rúgta riválisát.

A menet közepén kisebb adok-kapok alakult ki, de a különbség nem csökkent (32-22), majd Salim egy újabb pörgő fejenrúgással törte meg végleg Sawekwiharee ellenállását.

A magyar Salim Omar (kékben) és a thaiföldi Ramnarong Sawekwiharee küzd a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának vigaszágának meccsén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szünet előtti utolsó másodpercekben további két alkalommal fejen találta az ázsiai küzdőpartnert, így elérte a meccs végét jelentő húszpontos különbséget, azaz a harmadik menetet "megspórolta" magának.

- indokolta Salim, hogy másodjára miért tudott látványosan és sokkal felszabadultabban küzdeni.

- tette hozzá. Kora délután következett a a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzése, ahol Salim Omar a magyar tekvondósport első olimpiai érméért a világbajnoki címvédő, dél-koreai Dzsang Dzsunnal küzdött meg.

A magyar Salim Omar (kékben) és a későbbi győztes dél-koreai Jang Jun küzd a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első menetben Omar Salim lendületesen kezdett, de a koreai versenyző is állta a magyar versenyző támadásait. Sokáig döntetlen volt az állás (4-4), de az első menet végére a dél-koreai Dzsang Dzsun öt ponttal elhúzott,

mivel a koreai versenyző egy pontos testrerúgást helyezett el a magyar versenyzőn.

Az első menet végére egy újabb fejrúgást követően egy testtalálattal sikerült szépíteni Omar Salimnak. Sajnos így is a dél-koreai versenyző vezetett az első menetet követően (12-6). A második menetben jól kezdett Salim Omar, és kettő pontra csökkentette a különbséget.

A rutinos Dzsang Dzsun azonban jól kontrázta meg a magyar versenyző támadásait, és egy perccel a menet vége előtt már tizenhét ponttal vezetett,

végül huszonhárom ponttal vezetett a dél-koreai versenyző a menet végére. A dél-koreai rivális fizikális fölényben volt azáltal, hogy jóval magasabb Salimnál, akinek így nem sikerültek a támadásai.

Salim Omar élete első olimpiáján az ötödik helyet érte el Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A harmadik menetben újabb fejrúgás talált be Salim Omaron, és egyre inkább úgy tűnt, hogy nem lesz meg a magyar tekvondósport első érme az olimpián (16-46). A magyar versenyző becsülettel ment előre, hogy újabb pontokat szerezzen, de a dél-koreai rutinosan védekezve elhárította a magyar tekvondós rúgásait. A vége 40-14 lett Dzsang Dzsunnak,

de Salim Omar 18 évesen az ötödik, pontszerző helyen végzett az első olimpiáján, ami óriási teljesítmény.

Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett.

- mondta a csata után Salim, aki szerint az ötkarikás játékokon nincs könnyű meccs, mert minden súlycsoportban a legjobb 16 versenyez, de neki különösen nehéz volt, mert ellenfelei egyértelműen tapasztaltabbak voltak.

Salim az MTI kérdésére úgy válaszolt, elsősorban a magasságbeli különbség okozta, hogy folyton földre került a támadási kísérletei után. Hozzátette, az 54 kilósok között szokott szerepelni, ott többnyire vele azonos magasságú riválisokkal találkozik, itt viszont szokatlan volt számára az ellenfelek csípőmagassága.

- felelt egyértelműen arra, hogy az őt nyolcaddöntőben legyőző, később aranyéremig menetelő olasz Vito Dell'Aquila vagy a súlycsoport legjobbjának számító Dzsang volt a nehezebb ellenfél.

A magyar Salim Omar, miután kikapott a dél-koreai Dzsang Dzsuntől a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bronzmeccs után Salim Omar apja, Salim Gergely elmondta, hogy a fia kicsit bizonytalanul kezdte az első meccsét az olimpián, és túl korán hátrányban került.

– nyilatkozta a 18 éves tekvondós edzője és apja, Salim Gergely. A jövőt tekintve bizakodó Omar apja, aki egyébként 1992-ben dán színekben lett olimpia bajnok tekvandóban.

– mondta el Salim Omar apja.

Az olimpia ötödik helyezett tekvandós apja elárulta, hogy a lányai is űzik a sportágat, és reméli, hogy a jövőben az ő eredményeikről is sokszor lehet majd hallani.

- zárta le mondandóját Salim Omar apja.