Kínos vereség a görögöktől férfi vízilabdában

JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd (j) és a görög Krisztodulosz Kolomvosz a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 1. fordulójában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A férfi vízilabdatorna első nagy meglepetését sajnos a görög csapat szolgáltatta, amely 10-9-re legyőze Magyarországot a tokiói olimpia második napján.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Akik a nyári olimpiák szerelmesei, akik ismerik a régi nagy sporttörténeteket, azok tényleg úgy nőttek fel, hogy ha a magyar csapat elindult az ötkarikás játékokra, akkor a vízilabda az biztosan nyer. Nem véletlenül, mert ebben a csapatsportágban (a férfi szakágban) Magyarország eddig 9 aranyérmet nyert. Az eddigi utolsót még 2008-ban, Pekingben Kemény Dénes vezetésével. London és Rio már nem volt ennyire sikeres, ott kétszer is az 5. helyen végzett a válogatott, azaz elbukta a negyeddöntőt.

A tokiói olimpián ebben az uszodában rendezik meg a vízilabdameccseket Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Most viszont úgy érkezett Tokióba, hogy 2020-ban Budapesten megnyerte az Európa-bajnokságot. Éppen ezért (meg a hagyományok miatt is) most is az esélyesek közé sorolták a magyarokat, de mellettük még legalább 4-5 ország is pályázik az aranyéremre. Ennyire kiegyenlített olimpiai torna régen volt ebben a sportágban.

Egy felejthetetlen emlék Tokióból

Az 1964-es tokiói olimpián a magyar és a szovjet csapat között dőlt el a férfi vízilabda aranyérem sorsa. A két együttes az akkori szokásoknak megfelelően a végletekig kiélezett meccset játszott egymással, számunkra pedig az sem volt mindegy, mi lesz a számszerű végeredmény. 4-2 után tudta mindenki, hogy kell még egy gól, az 5-2 már tökéletes eredmény volt a számunkra. Ekkor jött Dömötör Zoltán, aki belőtte a magyar csapat 5. találatát, amely az aranyérmet jelentette a mieinknek. A rádióban ezt a meccset Szepesi György közvetítette. Néhány nappal korábban egy tengeralattjáró elvágta azt a kábelt, amely Japánból a rádiós közvetítéseket Európának szolgáltatta. A hiba kijavítása után a Tokióból érkező hangvonal minősége borzalmas lett. Akik hallották Szepesi György akkori közvetítését, már ismerik ezt, akik nem, azok most megnézhetik, meghallgathatják.

Ilyen technikai problémákkal most nem kellett küzdeni, csak a tévés Hajdú B. István morgott egy sort az olimpiai uszodában, amikor meglátta, hogy hova ültették őt a szervezők. A látását két kamera akadályozta, de aztán némi tárgyalás után a riportert is odébb költöztették.

A mi csoportunk első meccse, az Olaszország-Dél-Afrika összecsapás nyitotta meg a férfi vízilabda tornát. Az olaszok fürödtek egy jót, mert 21-2-re verték az afrikai csapatot, amelynél gyengébb brigád aligha lesz az olimpiai mezőnyben. Ezek után következett a magyar csapat első meccse a görög válogatott ellen. Érdekesség, hogy ez a két együttes 2017 óta nem találkozott egymással komoly tornán, 4 évvel ezelőtt a vb-elődöntőt vívtuk ellenük. A görög csapat az utolsó pillanatban, a rotterdami olimpiai selejtező torna második helyezettjeként jutott ki az olimpiára.

A fehér sapkában játszó magyar csapat hozta el az első ráúszásnál a labdát és Erdélyi Balázs góljával meg is szereztük a vezetést. Messziről engedte el a lövést és egy görög játékos fején pattant meg a labda. Utána kivédekeztünk egy görög előnyt. A következőt azonban már nem: Funtulisz kihasználta a fórt és egyenlített. Angyal nem sokat teketóriázott, belőtte a magyarok második gólját, ezzel az első negyed közepén 2-1-re vezettek a mieink. A görög csapat nem hagyta magát, megint Funtulisz volt az, aki betalált. Szerencsére erre is volt válaszunk, Manhercz gólja a újabb magyar vezetést jelentette. 3-2-vel ért tehát véget az első negyed.

Jansik Szilárd (j) és a görög Krisztodulosz Kolomvosz a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 1. fordulójában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második negyed két nagyszerű magyar góllal indult. Előbb Angyal csavarta a rövid sarokba a labdát, ezzel lett 4-2 az állás, majd egy gyors magyar támadás után Erdélyi hatalmas gólt lőtt és a labda a kapufáról vágódott le a gólvonal mögé. 5-2-re vezetett a magyar csapat, ez már megnyugtató előny volt. De nem sokáig, mert most a görög csapat percei következtek. Előbb Geniduniasz, majd Funtulisz lövése lett gól. Utóbbi játékos már a harmadik gólját lőtte Nagy Viktornak. Majd újabb gólváltások után előbb Varga Dénes lőtte be a labdát, erre válaszolt Papanasztasziu. Majd jött Kapocisz, az ő góljával lett 6-6 az állás, itt ért véget a második negyed.

Hárai Balázs (elöl) és a görög Georgiosz Derviszisz a Magyarország - Görögország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A folytatásban egyre nagyobb lett a küzdelem és sajnos egyre több a magyar hiba. Vlahopulosz góljával a harmadik negyed elején először vezetett a görög csapat. Az első negyedben jól játszó magyar csapat játéka teljesen szétesett, a görög kapus is elkezdett védeni. Időt is kellett kérnie a magyar kapitánynak, de ez sem segített. Az 5-2-re vezető magyar csapat 8-6-os vesztésre állt, azaz a görögök 6-1-es szériában voltak. Egészen elképesztő volt ez a fordulat a mérkőzésen.

Varga Dénes rutinjára volt szükség, hogy zárkózzon a magyar válogatott, egy újabb kapufás góllal 7-8 volt az állás. Majd ugyanő egy távoli bombával egyenlített, 8-8, ez volt Varga Dénes harmadik gólja. Ezt a döntetlent kellett volna megtartani a magyaroknak az utolsó szünet előtt, de nem sikerült, mert Geniduniasz óriási góllal ismét a görög csapatot juttatta vezetéshez.

Varga Dénes (j) és a görög Angelosz Vlahopulosz a Magyarország - Görögország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A negyedik negyed tehát magyar szempontból 8-9-es hátrányból indult. Ráadásul a ráúszásnál sem mi hoztuk el a labdát. Végre egy szép magyar akció és egy remek bejátszás után Erdélyi Balázs egyenlített 9-9-re. 4.25-el a vége előtt egy magyar támadás gól nélkül maradt, a görög csapat időt kért. Ez használt, mert ismét a görögök jutottak előnyhöz. 3.40 volt hátra, elég nehéz helyzetbe került a magyar csapat.

Varga Dénes lövését védte Cervedasz, az idő vészesen fogyott. A görög kapus elképesztően védett, újabb magyar helyzet maradt ki, most már annak is örültünk volna, ha döntetlennel zárul a meccs. 0.54-el a vége előtt megszereztük a labdát és magyar időkérés következett. A támadásnál megkaptuk a fórt, de borzalmasan gyengén fejeztük be az akciót. Ezzel a görög válogatott 10-9-re nyert és a torna első nagy meglepetését okozta.

A magyar válogatott csak az első és második negyedben játszott úgy, ahogy egy olimpián kellene. A harmadik és negyedik negyedben nyújtott teljesítmény miatt lesz mit megbeszélnie a csapatnak.

Olimpiai vízilabdatorna, A-csoport, 1. forduló: MAagyarország-Görögország 9-10 (3-2, 3-4, 2-3, 1-1)

A vereség ellenére a mérkőzés után Märcz Tamás szövetségi kapitány és Varga Dénes is reálisan értékelte a találkozót. Az M4 Sportnak mindketten elmondták, hogy ennél a teljesítménynél több kell a folytatásban. A szövetségi kapitány szerint dekoncentráltan játszott csapata, míg az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga szerint senkit sem kell motiválni.

"Végig elég jól használták ki a görögök az emberelőnyt, pedig előzetesen tudtuk, hogy ez az erősségük. Nézőpont kérdése, hogy az edzőtábort hogyan értékeljük, közelítettünk ahhoz, amit tudunk, de a következő meccseken rá kell kapcsolni. Úgy gondolom, az amerikai válogatott hasonló erősségű, mint a görög, és ha nem figyelünk, ez a teljesítmény Japán ellen is kevés lehet.

- mondta Varga Dénes.

"Természetesen nyerni szerettünk volna, és szerintem benne is volt a mérkőzésben, hogy győzhetünk. Végig lehetett volna vinni azt a lendelütet, ami az elején jellemzett minket. Akkor jól használtuk ki a helyzeteinket, aztán vakvágányra kerültünk, rosszul sáfárkodtunk a helyzeteinkkel, nem voltak pontosak a lövések. Elpuskáztunk egy nagy lehetőséget, hogy győzelemmel kezdjük az olimpiát. Ha csak a statisztikát nézzük, ugyanannyit kaptak, mint mi, viszont jobban használták ki a lehetőségeiket. Sok védése volt a kapusuknak, de úgy gondolom nem voltak jó lövéseink, fél magasak voltak.

a következő napokban mindenképp előrébb kell lépnünk ebben, már csak azért is, mert az egyik leggyorsabb csapat következik" – mondta a szövetségi kapitány.