Nincs magyar érem sportlövészetben - Péni István 5. lett

PÉNI István
Tokió, 2021. július 25. Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lőtéren 2021. július 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A kétszeres Európa-bajnok Péni István az ötödik helyen végzett a férfi 10 méteres légpuska olimpiai döntőjében. A 24 éves sportlövő az alapversenyből a hetedik helyen jutott be a kieséses rendszerű fináléba, ahol a 18. lövés után búcsúzott. Az aranyérmet végül az az amerikai William Sharner nyerte új 251.6-os olimpiai rekorddal. A második és a harmadik helyre két kínai versenyző, Lihao Sheng és Haoran Yang futottak be.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Tokióból.

A sportlövők között a férfi 10 méteres légpuska selejtezőjében az Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes Péni István első tízes sorozata még valamivel gyengébbre sikerült. Ezt követően a 24 éves versenyző elképesztően magabiztosan célzott, a negyedik széria után összetettben már a második helyen állt.

Péni István biztos kézzel jutott be a legjobb nyolc közé Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó két tízes szériában Péni rontott az átlagából, de javarészt hozta a 10,5 feletti találatokat, így 629,4 körös teljesítménnyel a hetedik helyen került be a fináléba.

A fináléba az első helyen a kínai Haoran Yang jutott be, aki 632,7-es pontszámával megdöntötte az olasz Niccolo Campriani Rióban felállított 630,2-es olimpiai rekordját. A világrekordot továbbra is Sidi Péter tartja 633,5-ös eredménnyel.

A fináléban a legjobb nyolc versenyző kezdésként 24 lövést ad le. A döntőbe jutott 8 versenyző 0 ponttal kezdte a döntőt, mivel a kvalifikációs eredményeket nem hozták magukkal a döntőbe. A döntő két 5 lövéses sorozattal kezdődött, amelyre 250 másodpercük volt a versenyzőknek.

A döntőnek rendesen megadták a módját. A selejtező csak egy kis tornacsarnokban volt, a finálé viszont egy hatalmas monstrumban, a lövések között pedig heavy metal zene szólt.

A finálé első körében viszonylag lassabban lőttek a versenyzők, öt lövés után pedig Péni István vezetett a kínai Lihao Sheng és az amerikai William Sharner előtt.

Péni hatodik lövése tízes alá ment, a második ötös szériája pedig gyengébbre sikerült, így az első kör után az Európa-bajnok magyar sportlövő a negyedik helyen állt.

Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezután 14 egyes lövés következett, amelyet vezényszóra adtak le, lövésenként 50 másodpercen belül. A döntő tizenkettedik lövése után, a legkevesebb ponttal rendelkező orosz Vladimir Maslenyikov kiesett a versenyből, és a nyolcadik helyen végzett. Ezután minden második lövésnél jött egy újabb kiesés, így a hetedik helyen a szlovén Patrik Jany zárta a versenyt.

Péni István 15. és 16. lövésre is remekül sikerült (10,5 és 10,4), így az amerikai Lucas Kozeniesky volt a következő búcsúzó, aki óriásit rontott.

A 17. körben Péni István 10,3-at, a török Omer Akgun pedig 10,4-et lőtt, majd ezt követően a magyarnak hiába volt majdnem telitalálata 10,8-cal, a török is meglőtte ugyanazt,

ekkor Péni szomorúan letette a fegyverét, mert tudta, hogy az ő nevét fogják kimondani, amikor a következő kiesőt szólítják.

Ezzel a magyar versenyző az 5., vagyis pontszerző helyen fejezte be a viadalt.