Társoldalunk:

Péni István: Amit velem tettek, azt senki nem érdemli

2021.07.25. 10:21

A kétszeres Európa-bajnok Péni István az ötödik helyen végzett a férfi 10 méteres légpuska olimpiai döntőjében. A 24 éves versenyző a vegyes zónában elmondta, hogy szeretett volna érmet szerezni, de így sem csalódott, mert roppant erős volt a mezőny. Ráadásul van még két versenyszáma a tokiói olimpián, és mivel csúcsformában érzi magát, könnyen lehet, hogy így is tud majd érmet szerezni.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A 24 éves kétszeres Eb-győztes a selejtezőből a hetedik helyen jutott be a kieséses rendszerű fináléba, ahol a 18. lövés után búcsúzott.

"Elégedett vagyok az alapversennyel, az kiválóan sikerült. Hoztam azt a szintet, amit az elmúlt versenyeken. Ez a 629,4 nagyon erős eredmény. Az volt meglepő, hogy mennyire erős volt a mezőny, fantasztikus eredmények születtek. A döntő előtt próbáltam minél többet meditálni. Nagyon fókuszált, jókedvű voltam. A dolog mentális részével teljesen elégedett vagyok. Kicsit sajnálom a megingást a döntő közepén. A 9,8-as kisiklással nem is lett volna gond, de utána bejött két 10,2 és egy 10,0 is, az megbüntetett. Az vitte el a döntőt. A legfájóbb, hogy a végén, amikor a 10,8-at lőttem, nagyon össze tudtam szedni magam, úgy éreztem, minden összeállt és vissza tudunk jönni, mert korábban több versenyen is tudtam vesztes helyzetből érmet nyerni. De a töröknek is pont most sikerült 10,8-at lőni, de hát ilyen az élet. Összességében nagyon elégedett vagyok az ötödik hellyel, boldog vagyok, de azért előre nem írtam volna alá, mert érmet szerettem volna nyerni. De a munkát beletettem" - nyilatkozta a vegyeszónában a kétszeres Európa-bajnok Péni István, aki bízik benne, hogy a másik két számában még ennél is sikeresebb lesz az olimpián. 

Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntőjébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Péni legközelebb kedden áll lőállásba Tokióban, mégpedig Mészáros Eszterrel az oldalán a légpuska vegyescsapat versenyében. 

"Bizakodó vagyok, de nem lehet megmondani. Nagyon erős a mezőny. Én annyit tehetek, hogy a következő versenyre is odateszem magam, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég."

Péni István többnyire gyorsan tüzel, de a döntőben sokkal megfontoltabban sütötte el a fegyverét.

"Nem volt ez tudatos, mert nem szeretek utolsónak lőni. Zavar, hogy ha már mindenki lőtt előttem. Általában az elsők között szoktam leadni a lövést. Nyilván agyalok azon, hogyan lehetett volna ez jobb, de végig fókuszáltam. Fájó ez, mert nagyon közel volt. Nagyon várom az összetett versenyt, mert otthon remekül sikerültek az edzések, és nagyon jó formában vagyok. A mixversenyben is van esélyünk – folytatta Péni István, akit végezetül arról kérdeztek, hogy érez-e elégtételt Sidi Péterrel szemben az elmúlt hónapok megpróbáltatásai miatt.

„Nyilván nem mehetünk el emellett a kérdés mellett. Már az egy csoda, hogy itt vagyok, mert amit velem tettek, azt senki nem érdemli. Nekem volt a legnehezebb felkészülésem a mezőnyből, de talán az egész magyar csapatból is. Mit mondjak? Vannak gonosz emberek" – tette hozzá Péni István, aki idén áprilisban megbukott a doppingteszten, miután a magyar válogatott Sidi Péter bement a szobájába, és állítólag furosemidet csempészett a vitaminjaiba. Péni Istvánt a pozitív doppingminta ellenére a nemzetközi szövetség közvetlenül az eszéki Európa-bajnokság előtt felmentette, Sidi Pétert másodfokon két évre tiltotta el a Magyar Sportlövő Szövetség.