Társoldalunk:

A tornász Kovács Zsófia bejutott az egyéni összetett döntőjébe

2021.07.25. 15:55

A tornász Kovács Zsófia a vasárnapi selejtezőből bejutott az egyéni összetett csütörtöki döntőjébe a tokiói olimpián, míg felemáskorláton a harmadik számú tartalék.

Az Ariake Tornaközpontban rendezett kvalifikációban a kétszeres Európa-bajnok Kovács 54,732 pontot szerzett, ezzel 16. lett, ám a 24-es fináléba országoként legfeljebb ketten juthatnak, így a magyar tornász a 11. legjobb eredménnyel rendelkezik.

Ugrásban 14,500 pontot kapott, felemáskorláton 14,433-mal a harmadik számú tartalék (a szer döntőjét jövő vasárnap rendezik), gerendán 13,133 pontot ért el, míg talajon rontott, és be kellett érnie 12,666 ponttal.

Az amerikai Simone Biles - aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, így jelenleg négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnoknak mondhatja magát - most is remekelt, bár nem mindent szert "uralt".

Mondhatnám, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel megvan az összetett döntő, de nincs meg a felemáskorlát fináléja. Most, közvetlenül a verseny után viszont csak azt tudom mondani, hogy mindkét szemem sír. Nagyon-nagyon szerettük volna a felemáskorlát döntőt, mégsem jött össze" - idézi a magyar szövetség sajtóközleménye Kovács Zsófiát.

Kovács Zsófia ott van az összetett döntőjébenForrás: AFP/Martin Bureau

A Dunaújvárosi KSE sportolója elmondta, hogy volt lábterpesztése, a Stalder sem úgy sikerült, ahogy szerette volna, a végén pedig legalább három-öt tizedpont "benne maradt" a gyakorlatban, mert ellépett a leugrásnál.

Eddig mindez olyan jól ment, nem tudom, most miért nem sikerült. El vagyok keseredve, mert a titkos álmunk az volt, hogy ott legyek a fináléban. Alig tudtam összeszedni magamat a gerendára, ez látszott is" - magyarázta.

Kovács közölte, megpróbálja túltenni magát a felemáskorláton történteken, és az összetett döntőre koncentrálni. Hétfőn pihen, igyekszik sétával, filmnézéssel és olvasással feltöltődni, aztán kedden és szerdán már készül a fináléra.

Trenka János edző úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint az összetett döntőbe jutás "egy alap volt", igazándiból a felemáskorlát finálénak kellett volna sikerülnie. Hangsúlyozta, ha tanítványa úgy csinálta volna a gyakorlatát, ahogyan a pódiumedzésen, vagy ha jól sikerül az új cukaharás leugrása, ami eddig mindig ment, akkor simán továbbjut. Hozzátette, összességében 6-8 tizedpontot veszített Kovács.

"Nagyon sajnálom Zsófit, rengeteget készült rá, szétszakadt tenyérrel edzett, és mindketten azt reméltük, hogy ott lesz a legjobbak között felemáskorláton. Egy biztos, a gyakorlata alapján kijelenthető, hogy bármikor ott lehet a világ nyolc legjobb korlátosa között" - nyilatkozta Trenka.