Társoldalunk:

Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is a hajrában maradt le az éremszerzésről

2021.07.25. 04:40

Vasárnap délelőtt megkezdődtek az úszódöntők a tokiói olimpián. A háromszoros Európa-bajnok Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás döntőjében szinte végig az élmezőnnyel úszott, hatalmas hajrában azonban lemaradt az éremszerzésről és a negyedik helyen végzett. A női 400 méteres vegyesúszás fináléjában a világ- és olimpiai csúcstartó Hosszú Katinka sokáig a harmadik helyen úszott, de hajrában leszorult a dobogóról és az ötödik helyen végzett, míg a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória ugyanebben a versenyszámban a hatodik, szintén pontszerző helyen végzett pályafutása első olimpiáján.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Vasárnap reggel érezhető volt, hogy valami készül, ugyanis az úszódöntők helyszínéül szolgáló Tokyo Aquatics Center felé tartó médiabuszon egy gombostűt sem lehetett leejteni, akkora volt az érdeklődés. A koronavírus-járvány miatt jócskán korlátozva van a sajtó mozgástere, ezért külön belépőt kellett igényelni a vegyes zónába, ahol az újságírók beszélhetnek az úszókkal, így már a verseny kezdete előtt két órával óriási tömeg volt a sajtóközpontban. Az uszodában valóságos helyvadászat volt, ugyanis senkinek nem volt névvel ellátott asztala, ezért azok tudtak a legjobb helyekre ülni, akik a legkorábban érkeztek. Így fordulhatott elő, hogy az amerikai úszó szövetség sajtósa egy lehajtható kisszékre kényszerült.

Drámai napnak néztünk elébe, hiszen magyar részről hárman is érdekeltek voltak a vasárnapi döntőkben. A férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjébe Verrasztó Dávid a negyedik legjobb idővel jutott be, az előfutama után pedig azt mondta, hogy a brit Max Litchfield lehet a legkomolyabb ellenfele.

Verrasztó Dávid pályafutása során először jutott be olimpiai olimpia döntőbeForrás: MTI/Kovács Tamás

A 32 éves úszó pályafutása során először szerepelhetett olimpiai döntőben, így érthetően szombat este rendkívül elérzékenyült. A 32 éves úszó a 2012-es londoni olimpián a 22. helyen végzett, négy évvel később Rióban pedig esélye sem volt a döntőbe kerülésre 400 méter vegyes. A megmagyarázhatatlan formaingadozás és a gyenge időeredmények miatt Verrasztó úgy döntött, hogy a 200 méter vegyesen már el sem indul, így hazautazott a 2016-os olimpiáról. Verrasztó Dávid szombaton legyőzte önmagát és az elmúlt 15 évet maga mögött hagyva végre bejutott az olimpiai döntőbe.

A délelőtt főszáma természetes a háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinka volt, aki 400 méter vegyesen továbbra is világ- és olimpiai csúcstartó. A 32 éves bajai úszó 2016. augusztus 6-án döbbenetes 4:26,36-os idővel, új világcsúccsal nyerte meg a 400 méteres vegyes úszást a riói olimpián, ezzel megszerezve első olimpiai aranyérmét – amit 100 méter háton és 200 méter vegyesen még egy követett. A kérdés tehát az volt, hogy Hosszú Katinka lesz-e négyszeres olimpia bajnok?

Hosszú Katinka csak a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbeForrás: MTI/Kovács Tamás

És persze a versenyszám másik indulójáról, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktóriáról sem lehetett megfeledkezni, aki fiatal kora ellenére már Európa-bajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát 400 méter vegyesen. Elég csak annyi, hogy 2021 májusában a Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon másodikként végzett Hosszú Katinka mögött, a szombati előfutamban pedig két századdal jobbat úszott, mint a háromszoros olimpia bajnok.

A 32 éves Verrasztó gyengén kapta el a rajtot, 100 méter után még csak az utolsó helyen állt a pillangóúszásban. Ez után viszont jött a hátúszás, és a magyar versenyző elképesztően meglódult, 200 méter után pedig már ott volt az ötödik helyen az élmezőny közelében. A mellúszásban Verrasztó tartotta a lépést, és úgy tűnt, akár érmet is szerezhet. Az utolsó száz méteren jött a gyorsúszás, és ötven méterrel a vége előtt Verrasztó már a harmadik volt. A hajrá azonban jobban sikerült az ausztrál Brendon Smith-nek, aki végül két tizeddel előzte meg az élete első olimpia döntőjében szereplő magyart. Az első két helyen két amerikai úszó, Chase Kalisz és Jay Litherland osztoztak.

Verrasztó Dávid közel volt az éremszerzéshezForrás: MTI/Kovács Tamás

„Jó volt nagyon, nem lehetek elégedetlen. Talán mellém állhatott volna a szerencse, de azért boldog vagyok. Nagyon szoros volt ez a négyszáz vegyes, az utolsó métereken négyen-öten is versenyben voltak a dobogóért. Nem lehetek csalódott, hiszen harminchárom éves leszek és húsz éves srácokkal partiban voltam. Elég kemény volt az elmúlt másfél év. Úgy tűnik, nem vagyok egy szerencsés típus, talán nem hittem el, hogy meg tudom csinálni, eddig még döntőbe se sikerült jutnom, legalább nem a szégyengéppel megyek haza. Azt mindenki tudja, hogy elég kemény vagyok, elég sok szarból felálltam már" – értékelt a döntő után az M4 Sport kamerája előtt a háromszoros Európa-bajnok úszó.

A férfi 400 méteres gyorsúszás döntőjében Ahmed Hafnaoui egy elképesztő hajrá után megelőzte az ausztrál Jack McLoughlint, így a 18 éves tunéziai úszó lett a versenyszám olimpia bajnoka. 

Ezt követően jött a női 400 méter vegyes döntő, ahol mindenki a címvédő Hosszú Katinkát akarta legyőzni. A háromszoros olimpiai bajnok a szombati elődöntőben harmadik lett az előfutamában és csak a hetedik legjobb idővel jutott be a fináléba, így a verseny előtt sokan nem tartották esélyesnek. A rajtot azonban remekül kapta el, ötven méter után már vezetett a pillangóúszásban, de a forduló előtt az amerikai Emme Weyant megelőzte. Eközben sajnos Mihályvári-Farkas Viktória az utolsó helyen tempózott.

Hosszú Katinka a hajrában maradt le az éremszerzésrőlForrás: MTI/Kovács Tamás

A hátúszásban Weyant továbbra is maradt az élen, és a japán Jui Ohashi is bejött Hosszú Katinka elé, akinek ekkor már másfél másodperc volt a hátránya az első Weyant mögött. Az utolsó száz méter előtt aztán Jui Ohashi átvette a vezetést, Emme Weyant tartotta a második helyét, Hosszút pedig a másik amerikai, Hali Flickinger és a spanyol Mireia Belmonte is megelőzte, így a háromszoros olimpia bajnok az ötödik helyen ért célba, míg a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória a brit Aimee Willmottot és az olasz Ilaria Cusinatót megelőzve a hatodik helyre jött be, ezzel pontszerző helyen végzett pályafutása első olimpiáján. 

„Még fáj mindenem a tejsavtól, nem tudom visszaidézni a versenyt, hogy mi volt jó vagy rossz. Azt tudom, hogy ma ez volt a maximum. Tegnap éreztem, hogy lehet ebben még két-három másodperc, de ma ez nem ment. Ez nem reggel kérdése, mindenkinek reggel van. Még van három szám, most nem fér bele a kesergés, azokra kell összeszednem magam" - mondta Hosszú Katinka.

A vasárnapi döntők világcsúccsal zárultak. A Bronte Campbell, Meg Harris, Emma McKeon, Cate Campbell összeállítású 4x100 méteres ausztrál gyorsváltó a saját 2018-ban elért 3:30.05-ös rekordját adta át a múltnak a 3:29.69 perces idővel.

férfi 400 m vegyes, olimpiai bajnok:
Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:09.42 perc
2. Jay Litherland (Egyesült Államok) 4:10.28
3. Brendon Smith (Ausztrália) 4:10.38
4. VERRASZTÓ DÁVID 4:10.59

női 400 m vegyes, olimpiai bajnok:
Ohasi Jui (Japán) 4:32.08 perc
2. Emma Weyant (Egyesült Államok) 4:32.76
3. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 4:34.90
...5. HOSSZÚ KATINKA 4:35.98
6. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37.75

férfi 400 m gyors, olimpiai bajnok:
Ahmed Hafnaoui (Tunézia) 3:43.36 perc
2. Jack McLoughlin (Ausztrália) 3:43.52
3. Kieran Smith (Egyesült Államok) 3:43.94

női 4x100 m gyorsváltó, olimpiai bajnok:
Ausztrália (Bronte Campbell, Meg Harris, Emma McKeon, Cate Campbell), 3:29.69 perc - világcsúcs
2. Kanada (Kayla Sanchez, Margaret Macneil, Rebecca Smith, Penny Oleksiak) 3:32.78
3. Egyesült Államok (Erika Brown, Abbey Weitzeil, Natalie Hinds, Simone Manuel) 3:32.81