A női pólóválogatott döntetlennel kezdte az olimpiát

PARKES, Rebecca
Tokió, 2021. július 26. Parkes Rebecca (j), a magyar válogatott és Veronika Vahitova, az Orosz olimpiai csapat játékosa a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornája első fordulójában játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hétfőn délután a magyar női vízilabda-válogatott is megkezdte szereplését a tokiói olimpián. Bíró Attila csapata végig vezetett az orosz együttes ellen, de egy utolsó pillanatban bekapott gól miatt végül 10-10-es döntetlent játszott a B csoport második fordulójában.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A nyári olimpiák történetének egyik legbalszerencsésebb magyar csapata a női vízilabda-válogatott, amely a legutóbbi három olimpián is hajszállal maradt le az éremről, mert mind a három alkalommal negyedik lett. Bíró Attila csapata tavaly a hazai rendezésű Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, majd idén, nem sokkal az olimpia kezdete előtt a világligában lett ezüstérmes a címvédő amerikaiak mögött.

A női válogatott eddig világbajnokságokon két aranyérmet, egy-egy ezüstöt és bronzot, Európa-bajnokságokon három aranyat, öt ezüstöt és hat bronzérmet nyert.

Azonban hiába van folyamatosan a tűz közelében, olimpián még nem tudott érmet nyerni, pedig ez lesz a hatodik ötkarikás sorozat ebben a szakágban.

A női vízilabda-válogatott nagyon megérdemelne egy olimpiai érmet Fotó: Koncz Márton - Origo

Amikor 2000-ben, Sydney-ben bemutatkozott a női póló az olimpián, akkor Magyarország nem tudta kvalifikálni magát a hatfős mezőnybe, azóta viszont folyamatos résztvevő, de egyfolytában üldözi a balszerencse.

Az athéni hatodik hely után Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik lett, egyszer hosszabbítás, kétszer büntetőpárbaj után maradt le a dobogóról.

Bíró Attila szerint a koronavírus-járvány miatti egyéves halasztás jót tett a csapatnak. Véleménye szerint tizenöt-húsz százalékkal jobb lett a csapat, mint egy éve, azóta az amerikaiakon kívül gyakorlatilag mindenkit meg tud verni a magyar válogatott.

A csoportgyőzelemre az amerikai csapat – amely a második meccsén 12-7-re legyőzte a kínai együttest – a toronymagas esélyes, a mieink a csoport második helyéért minden bizonnyal az oroszokkal vívnak majd csatát.

Ezért is volt rendkívül fontos a hétfői mérkőzés, mert aki ezt a pozíciót megszerzi, az csak a döntőben találkozhat újra az amerikaiakkal.

Parkes Rebecca rengeteget birkózott az oroszokkal Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mérkőzés elején mindkét oldalon elhalt az első támadás, az első lehetőség az oroszok előtt adódott a második percben, de Maria Bersneva távoli bombája a kapufán csattant. A következő támadásból a mieinknek is volt lehetősége, de Keszthelyi Rita emelése a kapu fölé szállt. A harmadik percben az oroszok dobhattak ziccert, de Magyari Alda remekül zárta a szöget, és kiütötte a bal felső sarokba tartó labdát. Az ötödik percben megszerezhették volna a vezetést a mieink. Rebecca Parkes kapott egy remek bejátszást, a közeli lövése azonban a bal kapufán csattant. Az ellentámadásból azonnal gólt lőttek az oroszok. Evgeniya Ivanova bombája utat talált a blokk mellett a bal felső sarokba (0-1).

A bekapott gól után viszont azonnal jött az egyenlítés.

Leimeter Dóra tökéletes bejátszása után Keszthelyi Rita lőtt a jobb alsó sarokba négy méterről (1-1). A hetedik percben átvehettük volna a vezetést. Egy orosz kiállítás után Gurisatti Grétára jött ki az emberelőnyös figura, de közeli lövése elakadt a kaput takaró három orosz játékosban. Az ellentámadásból az oroszok megint lőttek egy kapufát, de az utolsó szó a mieinké volt. Keszthelyi eltüntetéséért büntetőt kapott a magyar csapat, amit Leimeter Dóra bombázott a kapu bal oldalába (2-1).

A második negyed elején is a mieink hozták el a labdát a ráúszásban, majd egy emberelőnyös akció végén Szilágyi Dorottya bombázott a jobb felső sarokba nyolc méterről (3-1). Sokáig úgy tűnt, nem marad meg a kétgólos különbség, mert az oroszok Ekaterina Prokofjeva jobb oldali lövésével szépíteni tudtak (3-2), azonban az ellentámadásból Garda Krisztina gondolt egyet, és egy életerős bombával kilőtte a bal alsót (4-2).

A lassabb első negyed után a másodikban csak úgy potyogtak a gólok.

A 10. percben egy bejátszás után Anna Timofejeva révén szépített az orosz csapat (4-3). A mieink azonban erre is válaszolni tudtak. Rebecca Parkes tartott meg egy előre dobott labdát, lefordult az emberéről, és öt méterről a jobb alsóba lőtt (5-3). A 14. percben újabb gyönyörű gólt szereztek a mieink. Szilágyi Dorottya kapott labdát a bal szélen, szembe került a kapussal, és védhetetlenül bombázott a szemei között a bal felsőbe (6-3). Két perccel a negyed vége előtt felzárkózhattak volna az oroszok, de egy bejátszás után Veronika Vakhitova kapu mellé pöckölt. Az utolsó percben az oroszok teljesen összeestek. Egy átlövés levágódott a magyar blokkról, a mieink támadását pedig Illés Anna egy szenzációs bombával fejezte be (7-3). Az utolsó találat azonban az oroszoké volt. Egy víz alá nyomás után büntetőt kaptak az oroszok, amit Ekaterina Prokofjeva értékesített a bal kapufa segítségével (7-4), így Bíró Attila csapata háromgólos előnyről folytathatta a második félidőt.

A fordulás után is a mieink hozták el a labdát a ráúszásban, de az első ziccerből nem jött össze a gól, az oroszok azonban Vakhitova átlövésével szépíteni tudtak (7-5.) Három perc telt el a harmadik negyedből, amikor a mieink újra kaput találtak, de megérte várni rá. Egy emberelőnyös helyzetben Leimeter Dóra gyönyörű jobbról elengedett lövése a kapufáról vágódott a hálóba (8-5). Az ellentámadásból szerencsés góllal szépítettek az oroszok. Bersneva kapott labdát a bal oldalon, a közeli a lövése a felső kapufára vágódott, onnan pedig Magyari Alda fejbúbjára, róla pedig becsorgott (8-6). A 23. percben visszaállhatott volna a háromgólos különbség. Gurisatti Gréta kapott egy bejátszást, de a közeli lövése elkerülte a kapu bal oldalát. Ezt követően jött egy időkérés, amiből az oroszok jöttek ki jobban, mert az utolsó percben Nadezhda Glizina bombájával feljött egy gólra (8-7).

Az utolsó másodpercben a magyar csapat szerezhetett volna egy megnyugtató találatot, de egy bejátszás után Parkes ziccerét Anna Karnaukh védeni tudta.

Parkes Rebecca és Veronika Vahitova birkózása Forrás: MTI/Kovács Tamás

A negyedik negyedben is a mieinké lett a labda a ráúszás után, Parkes ziccerbe is került, de Karnaukh ezúttal is túljárt az eszén. A kihagyott ziccereket Szűcs Gabriella elégelte meg, aki a 25. percben egy elképesztő erejű átlövéssel növelte a mieink előnyét (9-7). Négy perccel a vége előtt egy gólra feljött az orosz csapat. Egy kipasszolt akció végén Prokofjeva bombázott hét méterről a kapu bal oldalába (9-8). Majd a következő magyar támadásnál Karnaukh kezében halt el egy erőtlen ejtés.

Ekkor úgy tűnt, akár bajba is kerülhetnek a mieink, de a 29. percben egy bejátszás után Gyöngyössy Anikó lőtt a bal felső sarokba kiszorított helyzetből (10-8).

A meccsnek azonban nem volt vége, ugyanis a 30. percben Evgeniya Ivanova átlövésével újra feljöttek az oroszok egy gólra (10-9), ráadásul a mieink ellentámadása is elhalt, így másfél perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak az oroszok, ráadásul emberelőnyben. Azonban Szilágyi Dorottya szenzációsat blokkolt, ezzel pedig meglódulhatott a magyar csapat, hogy lezárja a meccset. Azonban Parkes támadóhibája után elmentek az oroszok, akik hat másodperccel a vége előtt Bersneva lövésével egyenlíteni tudtak (10-10).

Az utolsó pillanatban a magyar csapat még kaphatott volna egy ötméterest, de Gurisatti Gréta visszarántásáért nem kaptunk büntetőt, így a magyar csapat döntetlennel kezdte a tokiói olimpia vízilabdatornáját.

Női vízilabdatorna, A csoport, 2. játéknap:
Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10 (2-1, 5-3, 1-3, 2-3)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Keszthelyi, Garda - cserék: Gurisatti, Illés, Leimeter, Gyöngyössy
Orosz Olimpiai Csapat: Karnauh - Prokofjeva, Vahitova, Szerzsantova, Szimanovics, Ivanova, Glizina - cserék: Berszneva, Karimova, Timofejeva, Szoboljeva
gólszerzők: Szilágyi, Leimeter 2-2, Keszthelyi, Garda, Parkes, Illés, Szücs, Gyöngyössy 1-1, illetve Prokofjeva 4, Ivanova 2, Karimova, Timofejeva, Vahitova, Glizina 1-1
ötméteres: 1/1, illetve 1/1
gól/emberelőny: 3/8, illetve 7/13