Hősiesen küzdött Márton Anna, Milák Kristóf fantasztikusan úszott

Oly fencing TOPSHOTS Horizontal
Vágólapra másolva!
Az ötkarikás játékok harmadik versenynapján magyar szempontból az úszókra és a vívókra vetült a legnagyobb figyelem. Az egyik legjobb eredményt a férfi 4x100 méteres gyorsváltó országos csúccsal elért ötödik helye jelentette, de a triatlonos Bicsák Bence 7. helye is kiváló eredménynek számít. Női kardozóink közül ketten, Pusztai Liza és Márton Anna jutottak be a legjobb 16 közé. Pusztai Liza később kiesett a nyolcaddöntőben, de a sérült térddel versenyző Márton Anna óriási akaraterővel a legjobb négy közé jutott. A magyar kardvívó az elődöntőben a kétszeres világbajnok Szofija Velikaja ellen vereséget szenvedett, és később a bronzmeccsen is kikapott a francia Manon Brunet-től. Milák Kristóf 200 méter pillangón toronymagasan a legjobb idővel jutott tovább, Hosszú Katinka pedig címvédőként a második legjobb idővel kvalifikálta magát a 200 méter vegyesúszás elődöntőjébe.
Vágólapra másolva!

A fiatal Bicsák Bence remek eredményt ért el hétfő hajnalban, mivel a magyar sportoló a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az aranyérmet a norvég Kristian Blummenfelt szerezte meg, megelőzve a brit Alex Yee-t, valamint a harmadik új-zélandi Hayden Wilde-ot.

Bicsák Bence remek eredményt ért el Tokióban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett a tokiói olimpián. A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban, és vazaarival alulmaradt.

A reggeli órákban Németh Nándor 15. lett a 200 méter gyorsúszás elődöntőjében, így lemaradt a szám keddi fináléjáról a tokiói olimpia úszóversenyén. Az uszodában hétfő reggel magyar szempontból egyetlen döntőben voltunk érdekeltek, mégpedig a férfi 4x100 méteres gyorsváltóban.

Németh Nándor (szemben), valamint Szabó Szebasztián, Milák Kristóf és Bohus Richárd (háttal b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntője után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű magyar csapat vasárnap kiváló úszással a futamában harmadikként, összesítésben pedig a hatodik idővel jutott be a döntőbe, ahol

3:11.06 perccel országos csúcsot úszott a döntőben és ötödik helyen ért célba. Ebben a számban a magyarok először voltak ott olimpiai fináléban.

Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban búcsúzott egyesben a hajnali órákban a tokiói olimpián. Így egyesben elfogytak a magyar asztaliteniszezők az ötkarikás játékokon.

Ami a csapatsportágakat illeti, a magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az orosz csapattal az első csoportmérkőzésén, a tokiói olimpián, így a magyar női pólosok döntetlennel rajtoltak az ötkarikás játékokon.

Illés Anna, a magyar válogatott játékosa lövésre készül Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Hozzátette, többet kellett volna dolgozni védekezésben, hogy több szerencséjük legyen.

- hangsúlyozta. Gurisatti Gréta úgy vélte, van okuk a csalódottságra, mert megnyerhették volna a meccset.

- nyilatkozta. A magyarok szerdán közép-európai idő szerint 7 órakor a címvédő és világbajnok amerikaiak ellen ugranak medencébe.

A hétfői nap hőse a sérült térddel versenyző Márton Anna volt,

aki a legjobb négy közé jutást követően az éremért vívhatott a női kardozók hétfői egyéni versenyében.

A BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik vívóját ugyan első mérkőzésén térdsérülése miatt ápolni kellett, ennek ellenére folytatta a küzdelmet és argentin ellenfelét legyőzte, ahogy a folytatásban dél-koreai és üzbég riválisát is. Márton ellenfele az elődöntőben az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes orosz Szofija Velikaja volt. Az elején még a magyar kardvívó irányított, három gyors tussal 3-0-ra ellépett, és bár ellenfele ugyanolyan gyorsan ki is egyenlített, sokáig nála volt az előny.

Márton Anna (j) és az orosz Szofija Velikaja asszója a női egyéni kardozók elődöntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A pihenőhöz közeledve aztán a 36 éves Velikaja kéttusos előnyre tett szert - Márton többször is videózást kért, de egyetlenegy alkalommal sem neki adtak igazat -, majd a szünet után az ellenfele nagyon magabiztossá vált, és ekkor már érződött, hogy Velikaja nem engedi ki a kezéből a győzelmet.

A bronzmeccsen Márton Anna francia Manon Brunet-vel csapott össze. A csapatban 2018-ban világbajnok francia mozgott dinamikusabban. Brunet nagyon bátran kezdett, a magyar kardozó 0-5 után találta el először riválisát. A szünetben 8-2 volt "oda", s bár 2-11 után Márton még feltámadt és három tust adott sorozatban, a Rióban negyedik Brunet ezúttal nem engedte ki a kezéből az érmet. Márton az egész asszóban nem érezte a ritmust, riválisa sokkal gyorsabb és pontosabb volt nála.

Márton Anna (b) és francia Manon Brunet asszója a női egyéni kardozók bronzmérkőzésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Márton Anna így negyedik helyen végzett a női kardvívásban a tokiói olimpián.

- mondta a névnapos Márton Anna.

Márton Anna sérülten is mindent megtett a győzelemért Forrás: MTI/Illyés Tibor

- mondta el a magyar sportoló. Hozzátette: nagyon örül, hogy még van hátra egy csapatverseny, amelyben mindent el fog követni azért, hogy együtt javítsanak a negyedik helyen. Pusztai Liza egy győzelemmel és egy vereséggel 9., az egy fordulóval korábban kezdő Katona Renáta ugyanilyen teljesítménnyel 32. lett a mezőnyben.

A - tokiói idő szerint - esti úszó előfutamok során aztán Milák toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább 200 méter pillangón. A Budapesti Honvéd SE 21 éves világcsúcstartója és világbajnoka 1:53.58 perccel nyerte futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második tajvani Vang Kuan-hungot.

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában remekül úszott Forrás: MTI/Kovács Tamás

- értékelt Milák, aki elárulta, hasonló időt szeretne úszni a kedd délelőtti elődöntőben is.

- árulta el Milák Kristóf.

Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, így a 17. helyen zárt. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba, és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16).

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában nagyot versenyzett Forrás: MTI/Kovács Tamás

Női 1500 méter gyorson - amely először szerepel olimpiai programban - Késely Ajna összesítésben a 9., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 12. helyen végzett, ezzel nem jutottak a nyolcas döntőbe.

A hegyikerékpáros Parti András a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját. Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban 4-1-re kikapott a dán Jonathan Groth-tól, és búcsúzott. Ezzel egyesben nem maradt versenyben magyar játékos Tokióban. A tavalyi Európa-bajnok Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában.

A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely - ezt kiejtheti - és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben. A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.