Társoldalunk:

Hősiesen küzdött Márton Anna, Milák Kristóf fantasztikusan úszott

2021.07.26. 16:12

Az ötkarikás játékok harmadik versenynapján magyar szempontból az úszókra és a vívókra vetült a legnagyobb figyelem. Az egyik legjobb eredményt a férfi 4x100 méteres gyorsváltó országos csúccsal elért ötödik helye jelentette, de a triatlonos Bicsák Bence 7. helye is kiváló eredménynek számít. Női kardozóink közül ketten, Pusztai Liza és Márton Anna jutottak be a legjobb 16 közé. Pusztai Liza később kiesett a nyolcaddöntőben, de a sérült térddel versenyző Márton Anna óriási akaraterővel a legjobb négy közé jutott. A magyar kardvívó az elődöntőben a kétszeres világbajnok Szofija Velikaja ellen vereséget szenvedett, és később a bronzmeccsen is kikapott a francia Manon Brunet-től. Milák Kristóf 200 méter pillangón toronymagasan a legjobb idővel jutott tovább, Hosszú Katinka pedig címvédőként a második legjobb idővel kvalifikálta magát a 200 méter vegyesúszás elődöntőjébe.

A fiatal Bicsák Bence remek eredményt ért el hétfő hajnalban, mivel a magyar sportoló a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az aranyérmet a norvég Kristian Blummenfelt szerezte meg, megelőzve a brit Alex Yee-t, valamint a harmadik új-zélandi Hayden Wilde-ot.

Bicsák Bence remek eredményt ért el TokióbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett a tokiói olimpián. A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban, és vazaarival alulmaradt.

A reggeli órákban Németh Nándor 15. lett a 200 méter gyorsúszás elődöntőjében, így lemaradt a szám keddi fináléjáról a tokiói olimpia úszóversenyén. Az uszodában hétfő reggel magyar szempontból egyetlen döntőben voltunk érdekeltek, mégpedig a férfi 4x100 méteres gyorsváltóban.

Németh Nándor (szemben), valamint Szabó Szebasztián, Milák Kristóf és Bohus Richárd (háttal b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű magyar csapat vasárnap kiváló úszással a futamában harmadikként, összesítésben pedig a hatodik idővel jutott be a döntőbe, ahol 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott a döntőben és ötödik helyen ért célba. Ebben a számban a magyarok először voltak ott olimpiai fináléban.

Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban búcsúzott egyesben a hajnali órákban a tokiói olimpián. Így egyesben elfogytak a magyar asztaliteniszezők az ötkarikás játékokon.

Ami a csapatsportágakat illeti, a magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az orosz csapattal az első csoportmérkőzésén, a tokiói olimpián, így a magyar női pólosok döntetlennel rajtoltak az ötkarikás játékokon. 

Illés Anna, a magyar válogatott játékosa lövésre készülForrás: MTI/Kovács Tamás

Talán kicsit közelebb álltunk a győzelemhez. Volt tartása a csapatnak, a végére talán kissé elfáradtunk, ez is tanulság, hogy talán többet kell cserélni - mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Hozzátette, többet kellett volna dolgozni védekezésben, hogy több szerencséjük legyen. Ezek a meccsek a negyeddöntőről szólnak, ott kell majd a legjobban játszani - hangsúlyozta. Gurisatti Gréta úgy vélte, van okuk a csalódottságra, mert megnyerhették volna a meccset. Jól játszottunk. Amit megbeszéltünk, hogy higgadtan vigyük végig a támadásokat, azt megcsináltuk. Egy-két kihagyott nagy ziccer viszont megbosszulta magát. Nem kell a kardunkba dőlni, a meccs a kezünkben volt, és az látszott, hogy ha jól játszunk, mindenkit meg tudunk verni - nyilatkozta. A magyarok szerdán közép-európai idő szerint 7 órakor a címvédő és világbajnok amerikaiak ellen ugranak medencébe.

A hétfői nap hőse a sérült térddel versenyző Márton Anna volt, aki a legjobb négy közé jutást követően az éremért vívhatott a női kardozók hétfői egyéni versenyében.A BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik vívóját ugyan első mérkőzésén térdsérülése miatt ápolni kellett, ennek ellenére folytatta a küzdelmet és argentin ellenfelét legyőzte, ahogy a folytatásban dél-koreai és üzbég riválisát is. Márton ellenfele az elődöntőben az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes orosz Szofija Velikaja volt. Az elején még a magyar kardvívó irányított, három gyors tussal 3-0-ra ellépett, és bár ellenfele ugyanolyan gyorsan ki is egyenlített, sokáig nála volt az előny.

Márton Anna (j) és az orosz Szofija Velikaja asszója a női egyéni kardozók elődöntőjébenForrás: MTI/Illyés Tibor

A pihenőhöz közeledve aztán a 36 éves Velikaja kéttusos előnyre tett szert - Márton többször is videózást kért, de egyetlenegy alkalommal sem neki adtak igazat -, majd a szünet után az ellenfele nagyon magabiztossá vált, és ekkor már érződött, hogy Velikaja nem engedi ki a kezéből a győzelmet.

A bronzmeccsen Márton Anna  francia Manon Brunet-vel csapott össze. A csapatban 2018-ban világbajnok francia mozgott dinamikusabban. Brunet nagyon bátran kezdett, a magyar kardozó 0-5 után találta el először riválisát. A szünetben 8-2 volt "oda", s bár 2-11 után Márton még feltámadt és három tust adott sorozatban, a Rióban negyedik Brunet ezúttal nem engedte ki a kezéből az érmet. Márton az egész asszóban nem érezte a ritmust, riválisa sokkal gyorsabb és pontosabb volt nála.

Márton Anna (b) és francia Manon Brunet asszója a női egyéni kardozók bronzmérkőzésénForrás: MTI/Illyés Tibor

Márton Anna így negyedik helyen végzett a női kardvívásban a tokiói olimpián. Hullámvölgyekkel teli felkészülés van mögöttem, hat hónapja térdszalag-szakadásom volt, egy hónapja pedig bokaszalag-sérülésem, de végig csak az lebegett a szemem előtt, hogy ezen az olimpián jól szerepeljek - mondta a névnapos Márton Anna.

Márton Anna sérülten is mindent megtett a győzelemértForrás: MTI/Illyés Tibor

Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék - mondta el a magyar sportoló. Hozzátette: nagyon örül, hogy még van hátra egy csapatverseny, amelyben mindent el fog követni azért, hogy együtt javítsanak a negyedik helyen. Pusztai Liza egy győzelemmel és egy vereséggel 9., az egy fordulóval korábban kezdő Katona Renáta ugyanilyen teljesítménnyel 32. lett a mezőnyben.

A - tokiói idő szerint -  esti úszó előfutamok során aztán Milák toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább 200 méter pillangón. A Budapesti Honvéd SE 21 éves világcsúcstartója és világbajnoka 1:53.58 perccel nyerte futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második tajvani Vang Kuan-hungot.

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában remekül úszottForrás: MTI/Kovács Tamás

Bemelegítettem. Jól esett, vakon 1:54 perces időt szerettem volna, egy kicsit jobb is lett. Százig elúszkáltunk Chaddel, aztán elhúztam - értékelt Milák, aki elárulta, hasonló időt szeretne úszni a kedd délelőtti elődöntőben is. Lehetne jobbat úszni, de nem kell. A fináléban szeretnék nagyot úszni - árulta el Milák Kristóf.

Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, így a 17. helyen zárt. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba, és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16).

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában nagyot versenyzettForrás: MTI/Kovács Tamás

Női 1500 méter gyorson - amely először szerepel olimpiai programban - Késely Ajna összesítésben a 9., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 12. helyen végzett, ezzel nem jutottak a nyolcas döntőbe.

A hegyikerékpáros Parti András a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját. Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban 4-1-re kikapott a dán Jonathan Groth-tól, és búcsúzott. Ezzel egyesben nem maradt versenyben magyar játékos Tokióban. A tavalyi Európa-bajnok Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában.

A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely - ezt kiejtheti - és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben. A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.