Hősiesen küzdött az olimpiai elődöntőben a sérült Márton Anna

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, kardvívás, női kard, Márton Anna, elődöntő, 2021.07.26.
Russia's Sofya Velikaya (L) compete against Hungary's Anna Marton in the women’s individual sabre semi-final bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 26, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A sérülten versenyző Márton Anna kikapott az orosz világklasszis Szofija Velikajától a négy között, így a bronzéremért szállhat harcba a női kardozók egyéni versenyében.
Vágólapra másolva!

Roppant balszerencsésen indult Márton Anna számára a tokiói olimpia, ugyanis már az első mérkőzésén kiugrott a térde. Ennek ellenére sérülten, fájdalomcsillapítókkal versenyezve heroikus küzdelemben győzte le hétfőn a koreai Csoj Szu Jeont, majd a legjobb nyolc között viszonylag simán az üzbég Gyajibekovát.

Márton Anna kikapott az elődöntőben, a bronzéremért vívhat női kardban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az elődöntőben nehéz ellenfél várt a 2015-ben világbajnoki bronzérmes, sérült térddel versenyző magyar kardozóra, aki az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes Szofija Velikajával csapott össze a döntőbe kerülésért. A mérkőzés elején a magyar vívónő irányította az asszót, és magabiztosan adva a tusokat 3-0-s vezetéssel kezdett. Majd a második helyen kiemelt orosz világsztár felzárkózott, és szép lassan átvette az irányítást, 6-5-nél pedig először találkozó folyamán a vezetést is. A szünet 8-6-os orosz előnnyel kezdődött, Márton Anna nem adta fel, viszont Velikaja minden rutinját elővetve nagyon magabiztosan vívott, és érvényesítve a papírformát 15-8-ra megnyerte az asszót. A döntőben két orosz találkozik majd, ugyanis Pozdniakova lesz Velikaja ellenfele.

Ő pedig elég rutinos ahhoz, hogy ezt kihasználja - nyilatkozott a vesztes asszó után a 26 esztendős Márton Anna. - Sajnálom, hogy erre nem készültem fel jobban, mármint arra, hogy a kétes tusok valószínűleg nálam lesznek, és azokkal nem szabad foglalkozni."

A bronzmérkőzést magyar idő szerint 12.50-től rendezik, Márton ellenfele a francia Manon Brunet lesz.

"Nagyon jól ismerem, gyerekkorunk óta együtt vívunk, egy korosztály vagyunk. Pörgős vívása van. Mindenképpen le fogom győzni, bosszút akarok állni, mert Rióban éppen tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni és ez így is fog maradni" - mondta határozottan. A csapatban világbajnok Brunet öt éve negyedikként zárt.