Társoldalunk:

Aranyéremért szállhat harcba a nap hőse, a kiugrott térddel vívó Márton Anna

2021.07.26. 07:48

A sérülten, kiugrott térddel versenyző Márton Anna heroikus küzdelemben nyert a koreai Csoj Szu Jeon, majd az üzbég Gyajibekova ellen, és ezzel bejutott a legjobb négy közé a női kardvívás egyéni versenyében. Ugyanitt a másik még versenyben lévő magyar, Pusztai Liza kiesett.

Bármi is lesz a végeredménye a női kard egyéni versenyének, a nap hőse már Márton Anna, aki sérülten, kiugrott térddel, fájdalomcsillapítókkal versenyez. Amikor Anna a 32-es táblán vívott mérkőzésén megsérült, sokan a szívükhöz kaptak - ő is. A magyar lánynak korábban már volt egy sérülése, amely után döntenie kellett: hogy megoperáltatja-e magát, vagy konzervatív módszerekkel készül az olimpiára. Anna nem a műtétet választotta, így érkezett meg az olimpiára, ahol - döbbenetes balszerencséjére - az első meccsén kiugrott a térde. 

Azt az asszót könnyek között, nagy fájdalmak közepette nyerte meg. Utána volt két órája, hogy felkészüljön a koreai Csoj Szu Jeon ellen. És ezt a meccset is meg tudta nyerni. Márton Anna iszonyatos akaraterővel, összeszorított fogakkal menetel előre. A következő ellenfele egy 18 éves üzbég lány, Zajnab Gyajibekova lesz. Ha Márton nem lenne sérült, akkor azt írnám, hogy ő az esélyes, de nagyon reménykedünk abban, hogy ezt a mérkőzést is meg tudja nyerni és be tud jutni az elődöntőbe.

A 2017-ben Eb-harmadik Pusztai Liza a kínai Csien Csia-zsujtól kapott ki viszonylag simán, 15-10-re. "Sajnos a felkészülésem a sérülések és a betegségek miatt nem úgy alakult, ahogy terveztem. Próbáltam mindent beleadni, ennyi jött össze. A támadásaimban nem volt elég erő. A csapaton jobban szeretnék vívni" - nyilatkozta Pusztai.

FRISSÍTÉS: Nem sokat kellett várni Máron Anna negyeddöntős mérkőzésére az üzbég Zajnab Gyajibekova ellen. A 18 éves lányt Márton egyáltalán nem ismerte, a mezőnyben is kakukktojásnak számított. A magyar vívónő nagy lendülettel és 3-0-s vezetéssel kezdett. Ezt az előnyt tartotta, majd növelte is az üzbég vívó ellen. A szünet 8-2-es magyar előnnyel kezdődött, de az üzbég nem adta fel és fokozatosan közlelítette meg a magyar lányt. 11-8-nál már megint nagyon szoros volt az asszó, 11-9-nél még szorosabb. Megváltásként jött a 12. magyar találat, de onnan megint az üzbég talált kétszer, így 12-11 lett az állás. Ekkor Márton elővette minden rutinját, 13-11, de még mindig iszonyatosan izgalmas volt az asszó. De Márton be tudta fejezni, 15-11-re nyert és elődöntős.