Milák Kristóf: Lehetne jobb is, de minek?

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf minden gesztusából árad a lazaság
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpián öt magyar úszó volt érdekelt a hétfő esti előfutamokban. A 200 méteres pillangóúszás előfutamában a világcsúcstartó Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a középdöntőbe, míg az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás egy óriásit hajrázva második lett az előfutamában, és a nyolcadik legjobb idővel kvalifikálta magát a középfutamba. Női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalmának nem sikerült a továbbjutás, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka azonban futamgyőzelemmel, második legjobb idővel jutott be a keddi középdöntőbe. A női 1500 méteres gyorsúszás előfutamában Mihályvári-Farkas Viktória pályafutása legjobb idejével végzett futamában az élen, de ez sem volt elég a döntőhöz, ahogy Késely Ajna is kicsúszott a legjobb nyolcból.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A 2016-os riói olimpián bronzérmes Kenderesi Tamás arra számít, hogy 200 pillangón a tokiói ötkarikás játékokon is egy világklasszis, méghozzá a világcsúcstartó Milák Kristóf lesz az ellenfele, de egyéni csúcsot javítva szeretne beleszólni az éremért folyó csatába.

A 24 éves úszó gyengén kapta el a rajtot, 100 méter után még a hetedik helyen állt, azonban egy elképesztő hajrával feljött a második helyre, végül a nyolcadik legjobb idővel jutott be a keddi középdöntőbe.

Az utolsó ötven métert megpróbáltam megfogni, szerencsére sikerült. Próbáltam alkalmazkodni a futamomhoz, ami szintén sikerült. Jó volt, mert nem is vett ki belőlem annyit" – mondta Kenderesi Tamás, aki elárulta, hogy tart a keddi középdöntőtől a másnap reggeli úszás miatt.

Kenderesi Tamás óriási hajrázott Forrás: MTI/Kovács Tamás

„De ha sikerül, akkor a döntőben úgyis minden rendben lesz, mert van utána egy pihenőnap, ez azért megnyugtat"

– tette hozzá az olimpiai bronzérmes, aki elmondta, hogy regenerációként beül majd a hétfokos jégkádba, a hüvelyk és a mutatóujjaival pedig mutatta, mennyire lesz hideg bent.

Milák Kristófról, a 200 méteres pillangóúszás vb-címvédőjéről és világcsúcstartójáról Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta az olimpia előtt, neki valamit nagyon el kéne rontania, hogy ne ő nyerjen, mert Milák egy átlagos hétköznapi formában is nyerni tudna.

A 21 éves világ- és háromszoros Európa-bajnok nem is hibázott. Remekül rajtolt, és végig vezetve, magabiztosan nyerte meg a futamát, és a legjobb, 1:53.58-as idővel – több mint egy másodpercet ráverve a teljes mezőnyre – jutott be a középdöntőbe.

Szerencsére ő sem kezdett be. A második százon sikerült elmennem. Jók lettek a fordulóim, ezekre most sikerült figyelnem" - mondta a vegyes zónában Milák Kristóf, aki arra kérdésre, hogy mennyit adott ki magából lazán csak azt felelte, hogy bemelegített.

Milák Kristóf minden gesztusából árad a lazaság Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A négyszer százas vegyes váltóban meglepően elfáradtam, de sikerült kipihennem magam, úgyhogy most nagyon jól érzem magam" – tette hozzá Milák Kristóf, akit megkérdeztek arról, hogy kedden reggel még ennél is jobban fog-e úszni?

"Lehetne jobban, de nem kell. Minek? Vannak még utána számok, azokra is kell az erő."

Az első női 200 méter vegyes előfutamában a 2012-ben és 2013-ban is ifjúsági Európa-bajnoki címet nyerő Sebestyén Dalma képviselte a magyar színeket. A 24 éves úszónak ebben a számban egy arany és egy ezüstérme van az országos bajnokságokról az elmúlt két évből. A magyar versenyző azonban csak az ötödik helyen végzett az előfutamában, ráadásul nyilatkozat közben, a vegyes zónában értesült arról, hogy kiesett, így érthetően rendkívül csalódott volt.

Sebestyén Dalma pont lemaradt az elődöntőről, a 17. helyen zárt Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Láttam a részidőimet, a pillangó kifejezetten lassúra sikerült. Utána nagyjából magamhoz tértem, de nagyon necces. Én lennék a legboldogabb, ha középdöntőzhetnék, mert tudom, hogy ez olyan pluszt adna, hogy tudnék javítani az időmön.

- mondta Sebestyén Dalma, aki bánatosan távozott a vegyeszónából miután meglátta hogyan végződött a következő előfutam, amikor eldőlt, hogy a 2:12.42-es ideje csak a 17. helyre elég.

A háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinka az öt évvel ezelőtti riói olimpián aranyérmes volt 200 méter vegyesen, azonban egy nappal korábban csak az ötödik helyen végzett 400 vegyesen, abban a számban, amelyben továbbra is tartja a világcsúcsot. Hosszút sokan temetni kezdték a vasárnapi ötödik hely után, de egy szakértő emlékeztetett rá, hogy egy időben Cseh Lászlónak is a 400 vegyes volt a fő száma, de később átváltott 200 vegyesre, amelyben sokkal jobb eredményeket ért el.

Hosszú Katinka óriásit úszott Forrás: AFP/Oli Scarff

A kolléga nem tévedett, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok futamgyőzelemmel, második legjobb 2:09.70-es idővel jutott be a keddi középdöntőbe.

"Nagyon örülök az időeredményemnek, de remélem van még benne"

- nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt a vegyeszónában Hosszú Katinka.

Mihályvári-Farkas Viktória 17 évesen már Európa-bajnoki ezüstérmesnek mondhatta magát 400 méter vegyesen. 2021 májusában a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott, és Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon 400 méteres vegyesúszásban másodikként végzett Hosszú Katinka mögött, vasárnap pedig hatodik, pontszerző helyen végzett pályafutása első olimpiáján 400 méteres vegyesen.

A 17 éves versenyző továbbra is jó formában van, 16:02.26-os eredménnyel megnyerte az előfutamát, de ez most nem volt elég a döntőhöz.

„Egyedül úszni mindig nehéz, nagyon sok versenyen kellett egyedül úsznom, de ezt nem lehet megszokni. Az első ötszáz méter jó volt, az elején volt kit figyelnem, de utána egyedül voltam ezer méteren keresztül.

– mondta az M4 Sport kamerája előtt a vegyeszónában Mihályvári-Farkas Viktória.

Mihályvári-Farkas Viktória nevét érdemes megjegyezni Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Az első ötszázon azt éreztem, hogy ez egy könnyed iram, majd váltottam, nem tudom, ez mennyire látszódott az időn, az kicsit erős volt, az utolsó ötszázon a szeretteimért, az edzőmért és a magyarokért úsztam. Értük csináltam végig.

A koronavírus miatt nekem elmaradt az utolsó ifi évem, kicsit keseregtem, de utána azt mondtam, hogy akkor berobbanok a felnőttek közé. Elmaradt az olimpia, ez nekem jól jött, mert fel tudtam rá készülni, csak erre koncentráltam.

Megérte a sok munka, szerintem sikerült berobbanni, ezt szeretném tartani és folyamatosan fejlődni"
– tette hozzá a 17 éves úszó, aki a magyar csapat egyik legnagyobb felfedezettje az olimpián.

Éppen csak lemaradt a fináléról Késely Ajna, aki ugyanebben a versenyszámban 15:59-es idővel összesítésben a kilencedik helyen végzett.

Késely Ajna kiesett, de elégedett volt az úszásával Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Bizakodó vagyok, mert a négyszáz gyorson való kiesés után lelkileg össze tudtam szedni magamat.

Ez most jó ezerötszáz méter volt, mert régen nem tudtam már tizenhat perc alatt úszni. Picivel estem ki, úgyhogy boldogan állhatok most itt" – nyilatkozta Késely Ajna, aki elárulta, hogy az utolsó száz méteren megnézte az őt megelőző ausztrál Kiah Melvertont, de nem akart vele túl sokat foglalkozni, mert félt, hogy ez kizökkentené az iramából.