Társoldalunk:

Vas Kata Blanka az Origónak: Engem is motivál, hogy a magyarok a győzteseket szeretik

2021.07.27. 13:28

A tokiói olimpia hegyikerékpáros versenyében kedden a 4. helyen végzett a 19 éves Vas Kata Blanka, amivel minden idők legjobb magyar olimpiai kerékpáros eredményét érte el. A fiatal sportoló a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében egy online interjú keretében állt az újságírók rendelkezésére néhány órával a futam után.

A bravúros negyedik helyezés láthatóan megmozgatta a magyar újságírókat, hiszen 30-an jelentkeztek be a MOB által szervezett eseményre, ami jól mutatja, hogy egy idehaza kevésbé ismertnek, népszerűnek számító sportág kiemelkedő eredménye is számot tart az érdeklődésre. 

Utolsó sorból rajtoltam, de jól sikerült végül a rajtom, mert szerencsésen választottam, hogy átálltam a bal oldalra, és jó nyomvonalat választottam az első kanyarban.  A másik nyomvonalat sokkal többen választották, és óriási lett ott a torlódás. Az is jó döntés volt, hogy átálltam saját tempóra, és nem mentem bele egy őrült tempóba."

Egyáltalán nem volt könnyű a mezőny számára kijelölt pályaForrás: Getty Images/Tim De Waele

A fiatal versenyző az első körben el is esett, de ez sem vetette vissza, nem esett ki a ritmusból, és nem is ütötte meg magát, az egyetlen kellemetlenséget az jelentette, hogy kézben kellett felvinnie a kerékpárt a következő emelkedő tetejére. És az sem zavarta meg, hogy menet közben változtattak a nyomvonalon. Az esős idő pedig kifejezetten jól jött Blankának. 

Én alapvetően cyclocrossozom, aminek a versenyeit jellemzően télen rendezik, amikor nagyon sokszor esik, és szerintem elég jól megtanultam ilyen körülmények között bicajozni - mondta a versenyző, aki még soha nem versenyzett korábban az elit mezőnyben, de előzetesen így is a top 10-es eredményt tűzte ki maga elé, a negyedik hellyel pedig maximálisan elégedett.

A cyclocross embert próbáló körülményei most nagyon hasznosnak bizonyultak Vas Kata Blanka számáraForrás: AFP/David Stockman

Már a rajt után érezte, hogy jó napja lehet. "Mondtam magamnak, hogy ha megyek egy saját tempót, akkor biztosan be fogok érni a top tízben. Sokáig láttam magam előtt egy négy-öt fős csoportot, akiket két erősebb tekeréssel utolértem volna, de inkább a saját tempót választottam, nehogy egyszer csak teljesen elkészüljek az erőmmel. Néha azért már éreztem, hogy nem az igazi, hogy fáradok, de nem volt időm azzal foglalkozni, hogy mennyire savasodik a lábam, és milyen fáradt vagyok, hiszen ez mégiscsak egy olimpia. 

"Az utolsó métereken leginkább az öröm volt, amit éreztem. El sem akartam hinni, hogy negyedik lettem."

"Nem érzem, hogy ikonná váltam volna, csak annyit látok, hogy rengeteg értesítést kapok, és sokan hívogatnak. De az is lehet, hogy holnapra már elfelejtik az emberek, amikor jönnek az enyémnél is jobb eredmények és nagyobb sikerek" - mondta rendkívül szerényen Blanka arra a kérdésre, hogy érzi-e, hogy pillanatokon belül a sportág sztárja lett itthon.

Vas Kata Blanka a célba érés pillanatában a tokiói olimpiánForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

Ehhez kapcsolódott az Origo kérdése, ami úgy hangzott, hogy nem érzi-e, hogy az olimpiai aranyéremmel felérő negyedik helye idehaza mégsem fog elég nagy nyilvánosságot kapni, mert Magyarországon mindenki csak a győztesekkel foglalkozik? 

Szerintem nem baj, hogy a magyarok szeretnek nyerni, mert ez engem is nagyon motivál. Nem szeretném mási sportághoz hasonlítani az eredményeimet, szóval én nem mondanám azt, hogy más sportágak aranyérmével ér fel az én negyedik helyem, mert nem szeretnék másokat megbántani. Az, hogy azok kapják a legnagyobb dicséretet, akik nyernek, az pedig természetes, hiszen a győztesek megérdemlik ezt. 

A versenyzők közül is rengetegen gratuláltak a mezőny meglepetésemberének, aki sokakkal azért nem tudott beszélni, mert órákat töltött a doppingvizsgálaton. "Ugyanakkor a férfi mezőny győztese (az ugyancsak több szakágban jeleskedő - a szerk.) brit Tom Pidcock is gratulált, ami nagyon-nagyon jólesett."

Gratulált a májusi Giro d'Italián ugyancsak sporttörténelmet író, az összetett versenyt három napon át vezető Valter Attila is, akinek az olimpián nem volt szerencséje a mezőnyversenyben, mert egy szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a versenyt, bár beért a célba.

"Nagyon jó volt nézni Attilát a tévében, rengeteg motivációt adnak a sikerei, az pedig szinte már hihetetlen, hogy a semmiből egyszer csak itt vagyunk mi magyar kerékpárosok a világ legjobbjai között. Nagyon jó érzés, hogy a magyar kerékpársport felkerült a térképre."

A fiatal versenyző számára a legnehezebb kérdés talán az volt, hogy a jövőben melyik szakágra fog koncentrálni, hiszen kiváló eredményei vannak cyclocrossban, mint kedden kiderült, a világ élmezőnyébe tartozik hegyikerékpározásban, tavasszal pedig Valter Attila és Peák Barnabás után harmadik magyarként kapott szerződést egy országúti World Tour-csapattól. 

Remélem, hogy mindhármat tudom továbbra is csinálni, de tény, hogy nagyon át kell gondolnom, hogy a folytatásban hogy osztom be az erőmet, hogy pihenni is tudjak.  Az egy dolog, hogy egy országúti csapatban vagyok, és szívem szerint teljes erőből ki is próbálnám az országúti szakágat, miközben itt is szívesen maradnék. Nem tudom... Jöhet a következő kérdés" - mondta láthatóan elbizonytalanodva Blanka, aki azért hozzátette, hogy a 2024-es olimpián elképzelhetőnek tartja, hogy országúton is megmutatja magát, amennyiben számára kedvező pálya lesz, ha nem akkor sincs baj, abban az esetben marad a hegyikerékpárnál.