Társoldalunk:

Újra kikapott és nehéz helyzetbe került a magyar női kézilabda-válogatott

2021.07.27. 05:30

Gyenge, széteső játékkal újabb vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott a tokiói nyári olimpián. A magyar csapat hiába vezetett 4-1-re, onnantól kezdve semmi sem sikerült a mieinknek, az energikusan és keményen játszó brazilok ellen, akik 33-27-re nyertek. Ezzel a vereséggel nagyon nehéz helyzetben van a magyar csapat, amelynek innentől kezdve óriási formajavulásra és csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a legjobb nyolc közé jusson. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Súlyos csapás érte a brazilok elleni második meccsére készülő magyar női kézilabda-válogatottat, mert a csapatkapitány, Kovacsics Anikó válla ismételten megsérült, így számára befejeződött a tokiói olimpia.  Az igazság az, hogy Kovacsics válla már az olimpia előtt sem volt teljesen rendben, de pont azért halasztotta el a műtétet, hogy itt lehessen a válogatott csapattal. Nos, szereplése nem tartott sokáig. Bár az újra kiugrott vállát a helyszínen rendbe tették, a hazautazás után minden bizonnyal műtét vár rá. Elek Gábor Helembai Fannit nevezte be a magyar keretbe.

Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya újra megsérültFotó: Szabó Gábor - Origo

S ha már utazás: a mai futamidő a szállodától a Jojogi csarnokig megint súrolta a 2 és fél órát, ráadásul a közlekedést nehezítette, hogy megérkezett Tokióba a tájfun, amely inkább trópusi esővé változott. Még szerencse, hogy nem volt hideg, így a központi buszelosztóban nyugodtan ronggyá ázhatott mindenki - ez legfeljebb akkor jelentett gondot, amikor végre megjött a 18 fokra hűtött autóbusz. No, de ne panaszkodjunk, a lényeg, hogy 40 perccel a kezdés előtt megérkeztem a Jojogi csarnokba, ahol azt láttam, hogy a japán csapat simán legyőzte Montenegrót. 

A mieink ellenfele az a brazil válogatott volt, amely ellen a felkészülés során kétszer is megmérkőztünk Siófokon, és kétszer is legyőztük őket. Ez mindenképpen növelhette a magyarok önbizalmát. Szükség is volt erre, mert az első fordulóban Franciaország 30-29-re legyőzte a mieinket. A hatos csoportból (amelyben ott vannak még a spanyolok, az oroszok és a svédek is) négy csapat jut tovább a negyeddöntőbe. Az előzetes számítások szerint a magyar együttesnek épp a brazilokat kellett volna mindenképpen megvernie.  Hogy aztán a spanyol, svéd, orosz hármasból is legyőzzünk valakit. Látva az első forduló eseményeit, talán a spanyolok ellen lehet valami keresnivalónk, de ennyire nem érdemes előreszaladni. Az első körben amúgy a brazilok 24-24-es döntetlent értek el az olimpiai bajnok orosz csapat ellen, számukra tehát egy nagy sikerrel indult az olimpia.

A Jojogi csarnokban üres nézőtér előtt, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött az összecsapás. A magyarok mindössze 36 órányi pihenő után (vasárnap este 23 órakor fejeződött be a franciák elleni összecsapás) léptek ismét pályára. 

Szucsánszki Zita (k), a magyar, valamint Ana Paula Rodrigues Belo (b) és Samara Vieira, a brazil válogatott játékosaiForrás: MTI/Illyés Tibor

Magyar szempontból jól kezdődött a meccs, látszott, hogy a mieink nagyon nagy elszántsággal harcolnak. Háfra Noémi hetesével indult a harc, erre még válaszoltak a brazilok, de utána sorozatban három gól lőttünk nekik, így az 5. percben már 4-1 volt a magyar csapat javára az állás.  Bíró Blanka nagyszerűen védett, ez alapozta meg ekkor a magyar csapat sikerét. A brazilok azonban nem adták fel, és pillanatokon belül két gólt lőve jelezték, hogy ők is itt vannak a meccsen. Az addig két gólt lövő Schatzl Nadine kihagyta a szélről elengedett lövését, a brazil szélső, Araujo nem, így sorozatban három gólt lőve a brazil válogatott egyenlített. Majd Amorim tovább itatta velünk a keserű folyadékot, mert az ő két gólja már brazil vezetést eredményezett. 4-1-es magyar vezetésről 4-6 lett az állás, akárhogyan számolom, ez 5-0-s széria volt a braziloknak. Majd kaptunk egy üres kapus gólt is,  de Elek Gábor még mindig nem kért időt. Pedig teljesen szétesett a magyar csapat játéka. Háfra Noémi iszonyatosan hosszú, 9 perces gólcsend után emberhátrányból talált be. Az előbb hiányoltam az időkérést, ez 5-8-nál érkezett el, s tényleg muszáj volt rendet tenni a fejekben.

Lukács Viktória (j), a magyar és Barbara Arenhart, a brazil válogatott játékosa a tokiói nyári olimpia férfi kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Sajnos, a brazilok kapusa, Arenhart nagyokat védett, tiszta szerencse, hogy Bíró Blanka is. A 19. percben Lukács Viktória góljával 6-8, de megint nem figyeltünk a védekezésben, így Brazília simán tartotta háromgólos előnyét. Szucsánszki egy jó elzárás után egyéni akcióból szépített, de aztán megint a brazil csapat percei jöttek. A 25. percben már 9-13 volt az állás, majd egy rossz csere után Rodrigues átlövésével 9-14. Ezt nézni is rossz volt, meg gondolom a pályán is átélni. Újabb időkérés következett, de Arenhart kapusteljesítménye ellen nem volt orvosság. Elöl a dél-amerikai csapat tetszés szerint lövöldözte a góljait. 9-15-nél Vámos hetesből faragott a tetemes hátrányon. Majd Roudrigues a földön fekve lőtt gólt - ez már megalázó volt a számunkra. Szöllősi-Zácsik végre bemutatott egy átlövést, gól is lett ebből. Az első félidő végén még kaptunk egyet, így a szünetben 17-11-re vezetett Brazília.

Elek Gábor szövetségi kapitánynak kétszer is időt kellett kérnie az első félidőbenForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Sajnos a második félidő is brazil góllal kezdődött, Amorim talált be, majd a támadásban elveszítettük a labdát. 4 perc is elment a második játékrészből, de még nem született magyar találat. Ezt unhatta meg Szöllősi-Zácsik, aki a magyar csapat 12. gólját lőtte, majd Janurik - aki Bíró helyére állt be a magyar kapuba - védett egyet, s ez építette fel a következő magyar gólt, amit Szöllősi-Zácsik szerzett. Öt gólra jöttünk fel, de ez még mindig nagyon nagy különbség volt sajnos. A brazilok is érezték a veszélyt (ami rájuk nézve voltaképpen nem is volt az), újabb gólokkal állították vissza a nagyobb különbséget. 

A magyar csapatnak olykor csak felvillanásai voltak, tartósan nem tudott jó teljesítménnyel előrukkolni. 16-23-nál lőttünk végre egy újabb gólt, de ezek legfeljebb csak egyéni felvillanásokra voltak jók.

Kiss Nikoletta (j), a magyar és Tamires de Araujo, a brazil válogatott játékosaForrás: MTI/Illyés Tibor

A brazil csapat játszi könnyedséggel tartotta 6-7 gólos előnyét. A magyarok játékát látva esély nem volt arra, hogy ezt meccset megnyerjük. Ahogy Vámos 20-27-es állásnál fölé dobta a hétméterest, abban a mozdulatban minden kínunk benne volt. A brazilok erre újabb két góllal válaszoltak, a 20-29-es állás már kifejezetten kínos volt a magyarokra nézve.  Ennek megfelelően a meccs utolsó percei már csendesen csordogáltak, Bíró Blanka visszajött a magyar kapuba, de ő sem tudott már segíteni. A dél-amerikai együttes pedig nem kegyelmezett, mentek előre, mint a gép és tartották a 8-9 gólos differenciát. A végén a magyarok kicsit kozmetikázni tudtak a kínos álláson, így összességében 33-27-re, azaz 6 góllal nyertek a brazilok. 

Ezzel a vereséggel nagyon nehéz helyzetbe került a magyar válogatott az olimpián, mert a hátralévő három ellenfél (Oroszország, Spanyolország és Svédország) papíron erősebb, mint a brazil csapat. Bár ebben sem vagyok teljesen biztos, látva a dél-amerikai együttes játékát. Az biztos, hogy Elek Gábor csapatának innentől fogva nem lehet hibáznia, és őrült formajavulásra van szükség ahhoz, hogy a csoportmeccsek végén ne kelljen hazautaznia az együttesnek.

"Nagyon szégyellem magam" - kezdte értékelését az MTI-nek Elek Gábor. Tizennégy átlövés és nyolc betörés kapott góllal nem lehet a továbbjutás szempontjából csoportrangadónak kezelt mérkőzést megvívni. Nagyon sok negatívum volt ebben a mai találkozóban. Edzésen sokat beszélünk bizonyos szarvashibákról, amiket nem szabad elkövetni, és amikor ezek előjönnek, nyilvánvaló, hogy ezek nem a koncentráció legbiztosabb jelei. A hibákat ma terítetten raktuk fel a pályára."

A magyar női kézilabda-válogatottnak három mérkőzése van még a javításraForrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: egyelőre tanácstalan, nem tudja, mi volt a gyenge teljesítmény oka. 

Azt nyilvánvalóan nem lehet feltételezni a játékosokról, hogy nem akarnak, ezt tegyük is félre. De hogy mitől van bennük ez a gát, az jó kérdés. A kudarc persze közös, az enyém is, a szakmai stábé is  - fogalmazott. 
"Az biztos, hogy ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a továbbjutást illetően, vagy talán még annál is nehezebbe"  - mondta.

Bíró Blanka szerint hiányzott a feszesség a védekezésükből, főleg középen nagyon szétszedték őket a brazilok, és támadásban is nagyon sok volt a hiba. Hogy a csapatkapitány, a hétfőn vállsérülést szenvedett Kovacsics Anikó kiválása mennyire viselte meg a csapatot, a kapus így reagált: 
Tegnap edzésen, amikor láttuk a sérülését, akkor mindenki nagyon megijedt, de tudtuk jól, hogy nem segít nekünk, ha most ezen sokat agyalunk. Erre nem lehet fogni a mai vereséget, hiszen végig itt volt velünk, az öltözőben is sokat segített.  Úgy gondolom, hogy a pályán kellett volna sokkal, de sokkal többet nyújtanunk ezen a mérkőzésen."

Női kézilabdatorna, B csoport, 2. forduló:
Brazília-Magyarország 33-27 (17-11)
gólszerzők: Rodrigues Belo 7, Vieira 7, Amorim 6, Do Nascimento 4, De Araujo 3, De Paula 2, Araujo 2, Cardoso 1, Ventura 1, illetve Schatzl 7, Szöllősi-Zácsik 4, Lukács 4, Tomori 4, Vámos 3/2, Szucsánszki 2, Háfra 1, Klujber 1/1 , Kisfaludy 1

lövések/gólok: 48/33, illetve 43/27
gólok hétméteresből: 0, illetve 3/4
kiállítások: 4, illetve 3