Társoldalunk:

Péni István: A következő olimpián erősebbek leszünk

2021.07.27. 09:19

A tokiói olimpián a 10 méteres légpuska vegyespáros versenyszámában Péni István és Mészáros Eszter kettőse a nyolcadik legjobb eredménnyel továbbjutott az alapversenyből a középdöntőbe. A legjobb nyolc között hetedik helyen végzett. A középdöntő után a vegyeszónában Péni István elmondta, hogy ez a páros három év múlva sokkal erősebb lesz, Mészáros Eszter pedig abban bízik, hogy az utolsó versenyszámában sikerül túllendülnie az olimpiai nyomáson.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A magyar vegyespáros 414.6 körrel zárt a középdöntőben, a negyedik helyen végző oroszok pedig 417.1 kört lőttek, így nem sokon múlott, hogy bronzéremért lőhessenek a mieink.

„Az első 30 lövésemmel nagyon elégedett vagyok. A 316 kör nagyon erős. A második 20 lövésem a 208 körrel már közepes eredmény. Az látszott, hogy mindig szükség van arra, hogy az egyikünk húzza a csapatot. Ez az első fordulóban összejött, a középdöntőben viszont már nem. Nehéz dolog ez a 20 lövéses lebonyolítás, nem nagyon lehet benne javítani. Ez ilyen feladat. Örülhetünk a hetedik helynek, mert Eszternek ez volt az első olimpiája, a következőn még erősebbek leszünk. Én is érzem, mennyit fejlődtem Rió óta az elmúlt öt évben. Ez egy jó bemutatkozás volt, szép a hetedik helyen, de ebben van még bőven. Három év múlva előrébb tudunk majd végezni" – kezdte az értékelést Péni István az Aszaka Lőtér vegyeszónájában.

A Mészáros Eszter, Péni István kettős a légpuskások vegyescsapatának középdöntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

„A második körben nem tudtunk olyan erősen lőni, mint ahogy szerettünk volna. Nekem nagyon új még ez a dolog. Hiába gondolom úgy, hogy ugyanolyan verseny, mint a többi, tudat alatt tudom, hogy ez az olimpia, és ettől nehezebb. Ennyire még soha nem izgultam. Tudat alatt tudtam, hogy ez nagy dolog. Úgy gondoltam, jól csinálom, de közben mégsem, és nem tudtam magam kihozni ebből az állapothullámból. Nagy volt a nyomás, de szerintem legközelebb már jobbak leszünk – vette át a szót a 19 éves Mészáros Eszter.

Mészáros a verseny elején gyorsan lőtt, a középdöntőben azonban sokkal lassabban, megfontoltabban cselekedett. 

Úgy éreztem, nem ment jól, ezért jobban rákészültem minden lövésre, és ez több időbe telik. Amikor jól lövök, akkor gyorsan, ritmusból elmennek a lövések, és ezért szoktam nagyon hamar befejezni.  Itt meg kellett dolgozni érte, ezért nem lehetett ész nélkül belelőni" – folytatta Mészáros Eszter.

A Mészáros Eszter, Péni István kettős a légpuskások vegyescsapatának középdöntőjébenForrás: MTI/Kovács Tamás

Péni István legközelebb augusztus 2-án a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyével zárja az olimpiát. 

„Nagyon jól fog esni egy kis pihenés, mert az elmúlt két nap megterhelő volt. Én nem vagyok annyira gyorslövő, mint Eszter, így nekem ez a húszperces időkényszer nem volt az igazi. Az egyéni versenyen két lövés között többet tudok pihenni, megfontoltabb lehetek. Most végig kellett nyomni. Most elkezdem az ötvenméteres edzéseket. Van időnk most összerakni a technikai felkészültséget, ami ehhez a versenyhez szükséges. Otthon is jó formában voltam, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok" – tette hozzá Péni István.

„A mezőny nagyon erős, úgyhogy én magamhoz képest szeretnék jól lőni az utolsó versenyszámomban. Szeretnék túllendülni ezen az olimpiai nyomáson. Rengeteg edzés van már bennem, úgyhogy remélem jó lesz"  – zárta Mészáros Eszter, aki július 31-én a női kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyével zárja az olimpiát.