Társoldalunk:

Kapás Boglárka nem fél a reggeli úszástól, Hosszú Katinka visszalépett, a váltót kizárták

2021.07.27. 14:05

Kedden este újabb előfutamokat rendeztek a tokiói olimpia úszóprogramjában. A női 200 méteres pillangóúszás előfutamában a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka visszalépett, ezzel már a futama előtt biztossá vált Kapás Boglárka középdöntőbe jutása, aki azért így is megúszta az ötödik legjobb időt. A junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszás előfutamában a kilencedik legjobb idővel jutott tovább, míg ugyanebben a versenyszámban Szabó Szebasztián a 20. helyen végzett, így kiesett. A férfi 4 x 200 méteres gyorsváltót diszkvalifikálták szabálytalan váltás miatt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A férfi 100 méteres gyorsúszás hetedik előfutamában Szabó Szebasztián 48.51-es idővel a nyolcadik, utolsó helyen végzett, pedig csak hat századdal maradt el a legjobbjától ebben a versenyszámban. Szabó végül a 20. helyet szerezte meg, ez viszont nem volt elég a középfutamba jutáshoz.

Csalódott vagyok, mert jól esett volna, ha jobbat úszok. Nagyon erős a mezőny. Két évvel ezelőtt ezzel az idővel közel lettem volna a döntőhöz" – mondta a vegyeszónában a 25 éves úszó.

Szabó Szebasztián csalódott volt a kiesés utánForrás: MTI/Kovács Tamás

A junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszás kilencedik előfutamában az ötödik helyen végzett 48.11-es idővel, ezzel pedig kilencedik helyen továbbjutott a középfutamba, de elmondása szerint a döntős szerepléshez egyéni csúcsot kellene majd úsznia, ami 47.84-es időt jelent.

„Az volt a célom, hogy továbbjussak. Nem nagyképűségből, de biztos voltam benne, hogy a legjobb tizenhat meglesz, a legjobb nyolcért már komoly küzdelmek lesznek. Kíváncsi vagyok, hogy reggel, ki hogyan fog úszni, mert nem hiszem, hogy ez az idő elég lesz. Remélem, kitalálok valamit, mert a reggeli úszások nem mennek jól. De rajtam kívül mások is vannak, akik nem szeretnek reggel úszni, úgyhogy majd meglátjuk. Eddig is nagyon erős volt ez a szám, de borzalom, ami itt van. Nagyon jönnek ezek az állatok. Remélem, még van két úszásom" – mondta Németh Nándor, aki brutálisnak nevezte a mezőnyt, mert mindenki megtanult 100 gyorsat úszni.

Németh Nándor és az amerikai Caeleb Dressel a férfi 100 méteres gyorsúszás előfutama utánForrás: MTI/Kovács Tamás

A női 200 méteres pillangóúszás második előfutamában a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka visszalépett, ezzel pedig biztossá vált, hogy Kapás Boglárka ott lesz a szerda délelőtti középfutamban. Hosszú Katinka nagy valószínűséggel azért döntött a visszalépés mellett, mert a 200 méteres pillangóúszás középdöntője szerdán délelőtt 10.57-kor kerül megrendezésre, 48 perccel később pedig címvédőként kellene úsznia a 200 méteres vegyesúszás döntőjében.

Hosszú Katinka szerdai döntője magyar idő szerint hajnali 4.45-kor kezdődikForrás: AFP/Oli Scarff

Hosszú Katinka nem először lépett vissza ettől a számtól. Öt évvel ezelőtt a riói olimpián szintén a 200 méter vegyes döntőjében volt érdekelt, de a 200 pillangó elődöntőit kevesebb mint egy órával korábban rendezték, így az Iron Lady a visszalépés mellett döntöt, majd megszerezte az aranyérmet 200 méter vegyesen.

A harmadik előfutamban az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok Kapás Boglárka tét nélkül úszott, de megszerezte a második helyet és az ötödik legjobb idővel hangolt a középfutamra.

„Egész jó volt. Az volt a célom, hogy ne fáradjak el, de mégis legyek az elsők között. De ahogy láttam a többségnek ugyanez volt a célja. Nem kezdtem erősen, ki is engedtem a végére, de ez így rendben volt. A reggeli úszásokról eddig mindenki nagyon rosszakat mondott, úgyhogy sok jóra nem számítok. De amúgy én kiskorom óta úgy edzek, mindig van heti két reggeli alapedzés. Kicsit hozzá vagyok szokva, de egy verseny mindig más" - mondta a vegyeszónában Kapás Boglárka, akinek sietni kellett, mert doppingvizsgálatra vitték.

Kapás Boglárka nem adott ki mindent magábólForrás: MTI/Kovács Tamás

A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű 4 x 200 méteres gyorsváltót diszkvalifikálták az előfutamban, mert Kozma Dominik túlságosan gyorsan váltott.

"Nekünk most számok helyett inkább betűk voltak a futam végén. Ennek a váltónak most én voltam a Gyurtája" - mondta nevetve Kozma Dominik arra célozva, hogy a 2017-es budapesti világbajnokságon Gyurta Gergely rossz váltása miatt végzett a 18. helyen a 4 x 100-as váltó. – 0:47:50-es átlagot kértek tőlünk, de átlagban 0.47-et úsztunk, úgyhogy megcsináltuk. A váltásban elég sok van, de most mínuszban volt. De ez is kevés lett volna a legjobb nyolchoz. Nagyon erős a kétszázas mezőny, nagyon elszállt. Már mindenki szórja a negyvenötös időket. Borzalmas, nem is értem. Tizennégy, tizenöt, tizenhat évesek, de honnan? Oszt mibű?" – tette hozzá Kozma, aki megjegyezte, hogy a csapattársai majd a háta mögött biztosan ostorozni fogják.

Kozma Dominik csalódottan fogja a fejétForrás: MTI/Kovács Tamás

„A sors most így játszott ki minket. Egyszer a mi oldalunkon van, máskor meg elvesz. Bazsinak, Gábornak és nekem ez volt az első úszásunk váltóban, és nagyon jó eredményeket mentünk. Mindenki hozta, amit elvártunk, többet ebből amúgy sem tudtunk volna kihozni. Szomorú vég ez nekünk, de emelt fővel megyünk tovább és a következő olimpiára még erősebb váltóval állunk majd oda" – tette hozzá Márton Richárd. 

Az utolsó kedd esti magyar érdekeltségű versenyszámban a junior Európa-bajnok Kalmár Ákos 7:55.85-ös idővel a harmadik helyen végzett a férfi 800 méteres gyorsúszás előfutamában, de a 21 éves bajai versenyzőnek az időeredménye nem volt elég a továbbjutáshoz.

A szerda délelőtti programban a magyar úszók négy számban lesznek érdekeltek. Németh Nándor 100 méter gyorson úszik a középfutamban, majd jön Milák Kristóf és Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében. Ezt követően Kapás Boglárka úszik a 200 méteres pillangó középfutamában, a délelőttöt pedig a címvédő Hosszú Katinka zárja a 200 méter vegyes döntőjével.

A szerdai délelőtt program (magyar idő szerint):
3.30: férfi 100 m gyors, elődöntő: Németh Nándor
3.49: férfi 200 m pillangó, döntő: Kenderesi Tamás, Milák Kristóf
3.57: női 200 m pillangó, elődöntő: Kapás Boglárka
4.45: női 200 m vegyes, döntő: Hosszú Katinka