Milák Kristóf, egy fiatal zseni, aki példátlan stílusával veri végig a világot

tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.27. Milák Kristóf, úszás, 200 pillangó
TOKYO, JAPAN - JULY 27: Kristof Milak of Team Hungary competes in the Men's 200m Butterfly Semifinal on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tokyo Aquatics Centre on July 27, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Milák Kristóf magyar idő szerint kedden hajnalban újabb óriási lépést tett, hogy 21 évesen megnyerje pályafutása - jó eséllyel első - olimpiai bajnoki címét 200 méteres pillangóúszásban. A magyar szupersztár már karrierje első pillanataitól a világ legjobbjai közé tartozott, 2019-ben pedig aztán végérvényesen beírta magát az úszósport történetébe, amikor szinte könnyedén megdöntötte Michael Phelps rendíthetetlennek hitt világcsúcsát. Mindeközben pedig maradt egy vagány fiatal srác, akinek minden nyilatkozatában ott van, hogy pontosan tudja, mire képes. Szerdán hajnalban jöhet az újabb bizonyíték.
Vágólapra másolva!

A 15 éves budapesti úszó első nemzetközi sikerét a 2015-ös tbiliszi XIII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon érte el, ahol 4. lett a 100 méter pillangó döntőjében. Indult 200 méter háton is, de látszott, hogy számára a pillangó jelenti a jövőt.

2016-ban, a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon a 200 méter pillangó döntőjében – tovább javítva egyéni rekordját – 1:56.77-es időeredménnyel ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett.

A következő évben, a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon aztán először láthatott tőle igazi csodát a világ: 100 méter pillangón az előfutamban elért 51.23-as ideje junior világrekordot jelentett, amit az elődöntőben tovább javított 50.77 másodpercre, ami már új országos rekordot is jelentett.

A döntőben aztán még tovább faragta saját legjobbját, és 50.62-es idővel ezüstérmes lett, ami persze újabb országos és junior világrekordot jelentett.

A győztes Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntője után az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2017. április 22-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A középiskolás Milák saját bevallása szerint maga is meglepődve fogadta, hogy világbajnoki ezüstérmes lett a Duna Arénában. A verseny előtt esze ágában sem volt magát világklasszisnak nevezni, arról meg, hogy utána már mindenki annak tartja, már nem tehet. Illetve, dehogyis nem!

- idézi az M4 Sport a 2017-es Milákot, aki pár évvel korábban még a vb-n legyőzött Cseh Lászlótól kért autogramot a Komjádi Uszodában.

Ekkor még három (később kiderült, hogy négy) évre van az olimpia, de máris mindenki a tokiói játékokról beszélt vele kapcsolatban, az iskolában, ha ötöst kapott, azt "olimpiai ötös"-ként aposztrofálták. Pedig ekkor még senki nem tudta - legfeljebb sejtette -, hogy mit hoznak a következő évek.

Még ugyanabban az évben a junior világbajnokságon írt történelmet: két egyéni (100 és 200 pillangó), és két váltó (4x100 és 4x200 gyors) aranyéremmel a verseny legeredményesebb versenyzője lett. A 200 pillangó junior világcsúcsa után így nyilatkozott az Origo helyszínen tartózkodó munkatársának:

A következő évi Európa-bajnokságon már egyértelműen a 200 pillangó legnagyobb esélyese volt, amit egy Michael Phelps eredményeihez hasonló idővel, 1:52.79-es eredménnyel simán meg is nyert.

"Túl gyorsan kezdtem, ezért nem sikerült a második száz, az utolsó ötven pedig már csípett. A kétszáz pillangó előtt mindig izgulok, hiszen ez a fő számom, ahol a legjobban akarok úszni" - mondta a siker után már-már szokás szerint kissé elégedetlenkedve egy aranyérem után.

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 200 és 400 gyorson lett aranyérmes, megmutatva, hogy ha ráun a pillangóra, akkor a gyorsúszás mezőnye is jobb lesz, ha elkezd félni.

De egyelőre szó sincs róla, hogy unná a pillangót. Pláne azok után, hogy

a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon megcsinálta a megcsinálhatatlant: megdöntötte Michael Phelps 1:51.51-es világcsúcsát. És nem századmásodpercekkel, hanem nyolc tizeddel!

Ez úszásban konkrétan utcahossznyi előnyt jelent. Jellemző pillanat, ahogy a videón látható, hogy 175 méterhez érve az olimpiai bajnok Chad Le Clos kinéz jobbra, és látja, hogy esélye sincs. A tévénézők számára a világcsúcsot jelző piros vonal pedig Milák úszónadrágjának vonalában tartott, amikor beért a célba.

- kezdte a döntő után Milák a tipikusan milákos nyilatkozatot.

"Nem tudom. És nap közben még azt számolgattam, hogy egyáltalán a világcsúcs hogy lesz meg, mert az is egy egész négyre (1,4 másodpercre - a szerk.) volt. Nem tudom, mit csináltam" - mondta a "Milákcsúcs" után.

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 23-szoros olimpiai bajnok, minden idők legnagyobb úszója, Michael Phelps rekordja tíz évet élt, ami nem kevés, de a legtöbben azt hitték, hogy ennél is sokkal hosszabb életű lesz. A Földönkívüli pedig sportszerűen csak gratulálni tudott az utódjának.

Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig. Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot" - mondta a rekordja megdöntése után Phelps a New York Timesnak.

Érdemes megnézni egymás mellett a két óriás úszását:

A koronavírus-járvánnyal nehezített 2020-as év Milákot sem kímélte. Tavaly szeptemberben megbetegedett: a komoly fejfájásai mellett fájdalmas izomláza és magas láza volt, így teljes ágyhoz kötöttség következett nála, majd a gyógyszereknek és a jelentős mennyiségű C- és D-vitamin-kúrával együtt is tíz napra volt szüksége a betegség tüneteinek legyűréséhez. Szerencsére legyőzte a betegséget, és bele is vetette magát a munkába, és ugyan a decemberi országos bajnokságon Kenderesi Tamás legyőzte 200 pillangón, 100-on már ő nyert, ahogy 200 gyorson, ahol megverte Németh Nándort is.

Idén márciusban aztán már nem volt kegyelem az ob-n: hat számban (50, 100, 200 és 400 gyorson, valamint 100 és 200 pillangón) győzött. A tavaszi Európa-bajnokságon pedig ismét bejelentkezett az olimpiai aranyra 200 pillangón: 1:51.40-es ideje minden idők második leggyorsabbja volt, ami két hónappal később már csak a harmadikká sorolódott vissza a ranglistán, ugyanis a hazai rendezésű Eb-n 1:51.10-zel utasított mindenkit maga mögé.

Nem sokkal a 21. születésnapját követően már övé volt minden idők három legjobb úszása az egyik legmegterhelőbb számban.

„Annyira spontán jött az egész. A verseny előtt megint elkapott az a furcsa hányinger, de már megtanultam, hogy amikor úgy érzem, hogy nem vagyok formában, akkor tudom a legjobb időket úszni. Majdnem összeestem a last call roomban. Igyekeztem betartani a technikai elemeket, figyeltem a tempóra, a fordulókra. Az utolsó fordulónál láttam, hogy az olasz ott van mögöttem, de nem tudtam felmérni, hogy mennyit úszhatok. A vége aztán 1:51.1 lett, úgyhogy nem panaszkodhatok" –
mondta a májusi döntő után Milák Kristóf szerényen egy olyan időről, aminél jobbat eddig csak ő maga tudott úszni.

A következő állomás már Tokióban volt, ahol a 200 pillangó előfutamában még csak bemelegített, igaz már az 1:53.58 is messze a legjobb idő volt a mezőnyben.

"Ez most jólesett. Előzetesen 1:54-et szerettem volna, de ennél jobb lett. Első úszásnak teljesen jó volt, elúszkáltunk Chad le Clos-val.

- mondta a futam után.

Milák Kristóf szinte csak játszadozik az olimpia mezőnyével Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A magyar idő szerint kedd hajnali középdöntőben aztán még egy lapáttal rátett: 1:52.22-es ideje csupán két tizeddel maradt el Phelps olimpiai csúcsától, azaz a döntőre is maradt még megdönthető rekord. És ne legyenek kétségeink, az a rekord sem lesz már hosszú életű.

"Kicsit fáradtabban ugrottam be a vízbe, rosszabbul keltem, így rosszabb időre számítottam. Valahogy elúszkáltam, örülök az időnek, nehéz most mást mondani. Gondolkodtam azon is, hogy pihenek a középdöntőben, de inkább kicsit megnyomtam, hogy felvegyem a ritmust a döntőre.

- jelentette ki, és egész biztos, hogy komolyan is gondolja, amit mondott.

A férfi 200 méteres pillangóúszás olimpiai döntője magyar idő szerint szerdán hajnali 3 óra 49 perckor kezdődik.