Milák Kristóf megmutatta, miért ő az aranyesélyes, Hosszú Katinka is döntőbe jutott 200 vegyesen

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.26., harmadik nap, úszás, Milák Kristóf, előfutam
TOKYO, JAPAN - JULY 26: Kristof Milak of Team Hungary competes in heat five of the Men's 200m Butterfly on day three of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tokyo Aquatics Centre on July 26, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Al Bello/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tokiói nyári olimpiai játékok - magyar idő szerint - kedd hajnali programjában Hosszú Katinka 200 vegyesen, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás révén 200 pillangón voltunk érdekeltek.
Vágólapra másolva!

A férfi 200 pillangó első előfutamában Kenderesi Tamásért szurkolhattunk, és olimpiai bronzérmes úszónk rajtja jól is sikerült. Az első két hosszon még megbújt a mezőnyben, Chad Le Clos kezdett nagyon erősen, világcsúcs részidőn belül.

A dél-afrikai versenyző előnye a harmadik hosszon elkezdett fogyni, Kenderesi az utolsó 50 méteren még nyolcadikként fordult. A magyar úszó innen tudott szenzációs hajrával feljönni a második helyre, 1:55.17-es idejével öszesítésben az 5. helyen jutott be a döntőbe.

Milák Kristóf fantasztikus úszással jutott be a 200 pillangó döntőjébe Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Jamie Squire

Milák Kristóf már az előfutamban is a legjobb időt úszta, és ez a középdöntőben sem volt másképp. A szám világcsúcsát tartó fiatal klasszisunk magabiztos első 50 méterrel, két tizeddel saját Milák-csúcsán belül kezdte. A második-harmadik hosszon egyedül az olasz Burdisso tudott rá valamelyest felzárkózni, de továbbra is őrizte az első helyet.

A 21 éves kiválóságunk az utolsó 50-en mindenkit lehagyott, 1:52.22-es ideje pedig alig két tizeddel maradt el Michael Phelps olimpiai csúcsától.

Ami ennél fontosabb, hogy közel három másodperccel volt a világ előtt. A szám döntője szerda hajnalban lesz, amiben Milák és Kenderesi révén két magyarnak is szurkolhatunk majd.

Hosszú Katinka hihetetlen izgalmak után jutott be a 200 vegyes döntőjébe Forrás: Getty Images/Maddie Meyer

Szintén lesz kinek drukkolni a női 200 vegyes fináléjában, miután Hosszú Katinka az első középfutamból kiharcolta a szereplést.

Az Iron Lady már pillangóban is az élmezőnyben volt, majd a hát résztávot követően már a harmadik helyen fordult. A mellúszás után ismét az ötödik helyre szorult vissza, így a gyorsúszásban óriási hajrára volt szüksége, amit részben meg is tudott valósítani, így 2:10.22-es idővel az ötödikként csapott célba.

Hosszúnak így még nagyon kellett izgulnia, hogy a második futamban maximum hárman ússzanak jobbat nála. Mivel csak Kate Douglass és Abbie Wood volt nála gyorsabb, ezért a háromszoros olimpiai bajnok legenda a 7. idővel jutott a döntőbe.

Kenderesi Tamás is ott lehet a 200 pillangó szerdai döntőjében Forrás: AFP/Francois-Xavier Marit

A férfi 200 pillangó döntője szerda hajnalban 3:49-kor, a női 200 vegyes fináléja 4:45-kor kerül megrendezésre.

Miután női 400 méteres gyorsúszásban Ariarne Titmus kisebb meglepetésre legyőzte Katie Ledecky-t, a női 200 méteres gyorsúszásban ismét kettejükől szóltak a középdöntők is. Kettejük közül ismét az ausztrál volt a jobb, 1:54.82-es idővel.

Férfi 200 gyorson a dél-koreai Hwang a második hosszon egy testhossz előnyre tett szert, de a végére elfáradt, így végül a dobogóra sem állhatott fel. Kettős brit győzelem született, Tom Dean lett az első, Duncan Scott a második, a harmadik pedig a brazil Fernando Scheffer lett.

Kaylee McKeown közel járt ahhoz, hogy megdöntse saját világrekordját női 100 háton, de az ausztrál úszó végül elmaradt tőle. Az aranyérem így is az övé lett, 57.47-tel. Az ezüstérmes a kanadai Kaylee Masse, a bronzérmes az amerikai Regan Smith lett.

Férfi 100 háton kettős orosz siker született, Rilov és Kolesnyikov is legyőzte az amerikaiak legendás hátúszóján, Ryan Murphy-t, akinek ezúttal csak a bronzérem jutott.

A női 100 méteres mellúszás előfutamait és középdöntőjét uraló Tatjana Schoenmaker nem tudta megnyerni a döntőt, ugyanis a 17 éves Lydia Jacoby lehajrázta a dél-afrikait. A harmadik helyen Jacoby honfitársa, Lilly King csapott a célba.