Márciusban még koronavírusos volt, majd az olimpia eddigi legnagyobb magyar szenzációját érte el

tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.27. VAS KATA BLANKA
IZU, JAPAN - JULY 27: Kata Blanka Vas of Team Hungary crosses the finishing line in fourth place during the Women's Cross-country race on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Mountain Bike Course on July 27, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár a tokiói olimpiának még csak a negyedik versenynapjánál tartunk, Vas Kata Blanka máris olyan dolgot ért el, amire csak nagyon kevesen számítottak. A fiatal magyar hegyikerékpáros a negyedik helyen végzett, s ezzel sporttörténelmet írt, mert a kerékpársportban még soha nem ért el senki ilyen előkelő helyezést. Az eddigi legjobb a pályakerékpáros Szabolcsi Szilvia 5. helyezése volt 2000-ben, Sydney-ben.
Vágólapra másolva!

Minden olimpia előtt a közvélemény és mi, újságírók is számba vesszük azokat a sportolókat, akiket az éremre, aranyéremre esélyesnek tartunk. Meg természetesen a sportágakat is.

Vas Kata Blankáról az előzetes esélylatolgatásokban nem sok szó esett, legfeljebb a "hardcore" olimpiai szakértők jegyezték meg, hogy ez a fiatal magyar sportoló akár az első hat között is végezhet.

Nos, nemhogy az első hat között végzett, hanem negyedik lett, s ezzel sporttörténelmet írt, hiszen ilyen előkelő helyezést ebben a sportágban még soha senki nem ért el.

Kérek mindenkit, most semmiképpen se legyintsen, ha meglátja ezt a negyedik helyet,

ne mondjon olyat, hogy "de nem érmes".

Persze tudom, egy olyan érem - és olimpiacentrikus országban, mint a miénk, nehéz meggyőzni erről az embereket. Mégis azt mondom: ez a negyedik hely ebben a sportágban felér egy olimpiai bajnoki aranyéremmel.

„Hihetetlen, három évvel ezelőtt még junior voltam, és nem gondoltam, hogy lesz esélyem a tokiói olimpián indulni.

– mondta a Tokióban hegyikerékpárban induló 19 éves Vas Kata Blanka az egyik tengerentúli szakportálnak, a VeloNews-nak adott interjújában.

Vas Kata Blanka a cyclocross szakágban is remek eredményeket ért el Forrás: AFP/David Stockman

Vas Kata Blanka olimpiára kikerülése sem mindennapos történet. Az olimpiai kvótát ugyanis nem ő, hanem Benkó Barbara szerezte meg. S ha a 19 éves Vas nem robban be szédületes sebességgel a világelitbe, akkor minden bizonnyal Benkó indul el az olimpián. Csakhogy Vas annyira jó eredményeket ért el, hogy a magyar szövetség különversenyt írt ki Benkó és közte.

Ott pedig már nem volt kérdés, ki a jobb.

Vas Kata Blanka megverte Benkót, aki amúgy korábban a példaképe volt, s így jutott ki az olimpiára. Persze ez sem volt egy mindennapos sztori. Május 23-án a csehországi Zadovban rendezték meg azt a C1-es kategóriájú hegyikerékpár-versenyt, amelyet Vas Kata Blanka nyert meg, s amelyen a nagy ellenfél, a kvótát eredetileg megszerző Benkó Barbara bukott és nem ért célba.

A Benkó számára drámai módon véget ért verseny után így beszélt: „Sajnálom, hogy ezt kell, hogy mondjam, de egyesek agy nélkül versenyeznek. A bukásom egy hülyeség, valamint a tisztelet és a sportszerűtlenség hiánya miatt történt, miközben mások felszerelését és versenyét is tönkretették a semmiért.

Mintha Benkó megérezte volna, hogy Vas Kata Blanka tényleg nagyot megy az olimpián.

Hogy miért lelkendezünk még ezen a negyedik helyen? Egyrészt a kerékpár (és benne a hegyikerékpár is) világsportág. Márpedig ezekben a világsportágakban (ide tartozik még az olimpián az úszás, az atlétika, a torna, a tenisz) Magyarország nem szokott kiemelkedő eredményeket elérni - az úszást leszámítva.

Ezért volt az idei tavasz nagy szenzációja, hogy Valter Attila három napon át rózsaszín trikóban tekerhetett a Girón, s ezért nagy szenzáció Vas Kata Blanka negyedik helyezése.

Pedig nem indult számára jól a verseny, hiszen rögtön az elején bukott. De felállt, és elképesztő energiákat mozgósítva ment tovább. Végig az első tíz között tekert, majd a végén robbantott és jött be a negyedik helyre.

Erről a nagyon tehetséges 19 éves lányról, Vas Kata Blankáról sokat hallunk még majd a jövőben Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

2020. november 15-én Szendrei Zoltán kollégám az Origón tette közzé azt a cikket, amelyben számba vette Magyarország tíz legtehetségesebb fiatal sportolóját. Ebben a felsorolásban természetesen helyet kapott a 19 éves magyar hegyikerékpáros, aki koránál fogva még több olimpián szerepelhet ebben a versenyszámban.

Sikerének értékét növeli, hogy idén márciusban elkapta a koronavírust, azaz a világjárvány okozta betegséggel is meg kellett küzdenie. Ekkor azt írta, hogy nagyon gyengének érzi magát.

A három szakágban (cyclocross, hegyikerékpár, országút) is nagyszerűen szereplő Vas Kata Blanka karrierje 4 éves korában kezdődött. Édesapja hobbiból kerékpározott, a gyerekeit vitte magával. Vasnak ekkor nagyon megtetszett ez a sport. Az első versenyén egy családi nyaralás közben, Olaszországban indult el.

Ott azt hitte, hogy első lett, de valójában utolsó.

Annyival előtte ért be mindenki, hogy a mezőny már hazament, mire a kislány beérkezett. Nyolcéves korától jöttek az igazi nagy sikerek. Első magyar korosztályos bajnoki címét 8 évesen nyerte meg. Sportkarrierje hegyikerékpárosként kezdődött, az országúti és a cyclocross versenyeket csak később próbálta ki.

Vas Kata Blanka szenzációs negyedik helyezéssel fejezte be az olimpiai versenyt Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

Nagyon nehéz volt és nagyon izgultam, de jó nyomot választottam az utolsó sorból indulva. Jól sikerült a rajtom, majd hibáztam párat, de bíztam magamban, hogy a saját tempóm jó lesz. De nem akartam túl hamar felérni, mert akkor lehet megrogytam volna, így viszont sikerült a 4. helyre odaérnem.
Nem erőben, hanem technikában voltam jobb a többieknél, a pálya felfelé is technikás volt a sár miatt, ez kifejezetten jól jött a számomra.

- értékelt boldogan az M4 Sporton az egyik legtehetségesebb magyar sportoló tokiói negyedik helyezése után.

Egy dolgot még érdemes hozzátenni mindehhez: Vas Kata Blanka (és korábban Valter Attila) sikere óriási lökést adhat a magyar kerékpározás hazai népszerűségének. Ahogy Princzinger Péter, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek fogalmazott:

Egyben biztosak lehetünk: Vas Kata Blankáról a jövőben sokat fogunk még hallani.